Sturen zonder strepen

KIM voor niet-leidinggevenden®

Communicatie, interactie en managementvaardigheden

Zit je vol goede ideeën maar worden ze zelden opgepikt? Ben je weliswaar niet formeel de baas maar wil je wel je collega’s op een natuurlijke wijze mee krijgen? Twijfel je of een leidinggevende functie iets voor jou is? Voor een ervaren professional zonder beslissingsbevoegdheid is het opbouwen van gezag niet eenvoudig. Neem daarom zelf de beslissing om deze vaardigheid te ontwikkelen en ontdek hoeveel effectiever je voortaan in je werk invloed kunt uitoefenen.

Eerstvolgende startdata

Duur

12 dagen

Groep

8 tot 12 deelnemers

Investering

Training € 6.495,-

Accommodatie € 2.115,-

“Door de training vertrouw ik meer op mijn intuïtie en voel ik me sterker.”

Elizabeth Germs - KIM voor niet leidinggevenden 1

Het verhaal van Elizabeth Germs - Content Marketeer
Comenius

Over de KIM voor niet-leidinggevenden

In de KIM voor niet-leidinggevenden ontwikkel je een persoonlijke leiderschapsstijl en vergroot je jouw communicatieve vaardigheden. Zo haal je het beste uit jezelf en krijgt jouw handelen de impact die het verdient.

KIM voor niet-leidinggevenden in het kort

In deze intensieve training leer je hoe jij je talenten en kwaliteiten beter kunt benutten om meer invloed uit te oefenen op je omgeving. Je ontdekt wat het effect is van je gedrag op anderen en ervaart hoe succesvol een andere aanpak kan zijn. Je verbetert je communicatieve vaardigheden, versterkt je overtuigingskracht en verruimt je kennis over interactie en management, door te leren en te doen. Zo maak je kennis met onmisbare theorieën en oefen je met nieuwe vaardigheden tijdens de training en in de praktijk. De scherpe feedback die je daarbij krijgt geeft je beter zicht op je kwaliteiten en ontwikkelpunten. Het resultaat: een persoonlijke leiderschapsstijl die bij je past én meer invloed op je werk voor de rest van je leven.

Resultaten

 • Een persoonlijke leiderschapsstijl die bij je past.
 • Je hebt de stap gemaakt naar informeel leider.
 • Je weet hoe je op een natuurlijke manier invloed uitoefent.
 • Je kunt je kwaliteiten herkennen en valkuilen erkennen.
 • Je bent je als informeel leider bewust van de grenzen en mogelijkheden.

Reviews

10 / 10

07-11-2022 | Robin Knijnenburg

Ik ben super blij dat ik de KIM-NL training heb mogen volgen! Het is een mooie mix van theorie en praktijk. Ook heeft de opzet met vier blokken van drie dagen een heel prettig effect: je kunt tussen de blokken door alvast aan de slag met het geleerde, en kunt daar in een volgend blok weer op doorpakken. Verder is het super bijzonder om met een groep van twaalf mensen plus trainer een dergelijk traject te doorlopen. We hadden een heel warme groep met diverse achtergronden, en we werden ook zeer goed begeleid door de trainer.

9 / 10

05-09-2022 | Mirjam Roerdink

De training is een geweldige combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden. De trainers gaan in vlot tempo door de theorie heen, maar hebben daarbij zeker ook oog voor de individuele deelnemers en begeleiden je super bij het ontwikkelen van je persoonlijke leiderschapsstijl.

9 / 10

19-08-2022 | Nouchka van Winkoop

Deze training werd mij door collega’s aanbevolen, juist vanwege de combinatie van theorie en praktijk. Het is door de 4x 3 dagen een intensieve training, die je dwingt om echt met jezelf aan de slag te gaan. De theoretische kaders waren nuttig, maar vooral de momenten waarop ik leerervaringen heb opgedaan ‘door te doen’ hebben ervoor gezorgd dat dit een training is die beklijft. De training heeft me handvatten gegeven om (weer) meer sturing te geven vanuit wat ik zelf wil en kan, zowel in mijn werk als privé. Daarbij zijn zowel de trainer als de groepsgenoten zeer waardevol geweest.

9 / 10

24-06-2022 | Anita Vromans

Een zeer goede training. Inhoud is zeer afwisselend. Je krijgt weer even een spiegel voor. Trainer was zeer goed, goede sensitiviteit, beetje confronterend af en toe maar dat maakt je weer scherp. Qua locatie was het laatste blok het meest inspirerend, dat zou misschien ook voor blok 2 een goede zijn.

9 / 10

23-06-2022 | Daniëlle van Goor

De KIM-NL training was voor mij een training waar ik tot nieuwe inzichten ben gekomen. Niet alleen op werk-, maar ook op privégebied. Bepaalde patronen waarvan ik niet wist dat ik ze had kwamen aan het licht en daar ben ik de afgelopen blokken mee aan de slag gegaan. Verder krijg je uitgebreid de kans om te oefenen met allerlei situaties, is er een hele dag een management game inclusief acteurs en sta je stil bij je eigen kwaliteiten, ontwikkelpunten en de daarbij horende reis. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: besluitvorming, effectieve communicatie, feedback, theorieën, onderhandeling en uiteraard nog meer zaken relevant voor als je een leidinggevende functie zou willen bekleden. Een erg leerzame, volle training met een brede diversiteit aan onderwerpen.

9 / 10

23-06-2022 | Vincent Libeton

Zeer waardevolle training, waarbij veel tijd en aandacht is om stil te staan bij jezelf. Daarnaast zeer waardevolle interactie met de groep die je hebt gedurende de 4 blokken. Daarnaast is de opbouw in 4 blokken en het tussentijds toepassen in de praktijk zeer waardevol om het geleerde ook in de praktijk toe te kunnen passen en eigen te maken.

10 / 10

15-04-2022 | Henkjan Oomen

Waar trainingen je in het beste geval een aantal nieuwe vaardigheden aanleren, ga je in de KIM voor niet-leidinggevenden met je hele zelf aan de slag. Wie ben ik, waarom doe ik dingen en hoe ga ik daar (soms) verandering in aanbrengen? Daar heb je een leven lang plezier aan. Trainer Tjeerd speelde daar een belangrijke rol in: door het proces te faciliteren, door te confronteren en soms door iets te laten gebeuren. Het mooie aan deze training is dat je mededeelnemers een belangrijke rol krijgen in je leerdoelen en je leerproces. Het helpt ook zeker mee dat er vier blokken van drie dagen zijn op locatie. De groep raakt goed op elkaar ingespeeld, en leert op een eerlijke manier feedback te geven aan elkaar. Hoewel corona één keer een blok deed verschuiven en er een aantal mensen een blok niet bij aanwezig konden zijn, was het fijn dat van Harte en Lingsma ervoor koos om zoveel mogelijk op locatie te doen. Want dat is echt het recept voor een mooie training: de interactie tussen elkaar. Kortom, dank voor deze mooie ervaring Van Harte en Lingsma. En Tjeerd in het bijzonder!

9 / 10

08-04-2022 | Julien Geschiere

De KIM heeft een goede opbouw en opdeling in blokken, waardoor je het geleerde direct mooi kan toepassen in de praktijk. De trainer staat stil bij zowel groepsprocessen als individuele groei en weet je hierin te motiveren.

De locatie (Bilderberg hotel Garderen) was fijn, het eten iets minder spannend. Maar daar kan VH&L ook niet heel veel aan doen. De locatie van het laatste blok was van iets mindere kwaliteit, maar gaf wel meer geborgenheid om samen aan de slag te gaan.

Al met al heb ik een zeer enerverende tijd gehad tijdens de training, waardoor ik veel zin heb om er mee aan de slag te gaan op werk!

8 / 10

05-04-2022 | Peters

De opbouw van de training is erg goed. Je hebt tijd om stil te staan bij jezelf. Stapsgewijs kom je erachter wie je bent, waarom je je zo gedraagt, hoe je overkomt op anderen en hoe je dus de stap kunt maken naar een leider. In de training kun je echt oefenen! Je ontwikkelt een een stuk zelfbewustzijn en daadkracht. De begeleiding van de training is erg goed. In het begin heeft de trainer een actieve rol, maar dit wordt steeds minder. Ik ben erg enthousiast en heb geen verbeterpunten met betrekking tot de inhoud. Het enige puntje is dat de locatie in Hengelo erg ver weg is.

9 / 10

04-04-2022 | Miriam Volp

De KIM voor niet-leidinggevenden focust op communicatie en interactie waardoor jouw natuurlijk leidinggevende kwaliteiten tot bloei komen. Binnen een groep van twaalf personen maak je een persoonlijke reis aan de hand van diverse theoretische handvatten en coach je elkaar en jezelf naar een nieuw niveau van leiderschap. Leer sturing geven op jouw eigen gedrag en dat van anderen aan de hand van de spiegel die je voorgehouden krijgt. Onbewust (on)bekwaam gedrag leer je kennen en effectief te maken door middel van groepsactiviteiten en individuele reflectiemomenten. Een optimale combinatie van denken, doen en durven! Ook voor de al wat meer ervaren medewerker die een volgende ontwikkelstap wil zetten in het effectief sturen op inhoud, proces en procedures.

10 / 10

01-04-2022 | Esther van Sprakelaar

Deze training is heel waardevol. Je leert jezelf beter kennen, kan bijdragen en meekijken in de leerprocessen van anderen en krijgt nuttige feedback van zowel de train(st)er en medecursisten.

Uiteindelijk krijg je beter inzicht in hoe je overkomt op anderen en hoe je impact maakt.

Wat deze training compleet maakt is de intensiviteit van het samenzijn (3 dagen op locatie) zodat je je volledig kan richten op je eigen ontwikkeling. De training bevat een perfecte balans van theorie, praktijk en rustmomenten zodat het niet te zwaar is.

Esther

10 / 10

31-01-2022 | Daan de Kleijn

Het programma van de KIM voor niet-leidinggevenden is tot in de puntjes doordacht. Er is een mooie balans tussen theorie en praktijk. De nuchtere en ervaren begeleiding van Tjeerd en de uiteenlopende achtergrond, kwetsbaarheid en feedback van de deelnemers hebben dit tot een toptraining gemaakt. Niks op aan te merken.

10 / 10

10-01-2022 | Chantal Heijmeskamp

In juli 2021 heb ik de KIM voor niet-leidinggevenden mogen volgen. Ik heb bewust gewacht met het schrijven van een review omdat ik eerst wilde ervaren wat het effect van de training op langere termijn zou zijn.

Nu is het januari en merk ik nog steeds dagelijks/wekelijks de effecten van de training. Zowel zakelijk als privé!

Na het volgen van de blokken was ik altijd super enthousiast – of stil van de impact – maar hoe meer ik erover nadenk, hoe vaker ik denk ‘deze training gun ik echt iedereen’.

9 / 10

17-11-2021 | Faiz Faiz-R

Een hele prettige manier van trainen/opleiden. Fijne omgeving van natuur en rust. De training heeft mij veel zelfreflectie gebracht, door te experimenteren en te verdiepen in mijn eigen gedrag. Trainers heel erg bedankt!

10 / 10

15-11-2021 | L van Dommelen

Als je komt voor wat theoretische modellen en “truckjes” dan ben je hier verkeerd. Al in het eerste blok van de 4 gaat het over wie je zelf bent, waar je voor staat. Dit vertaal je in de blokken daarop in je eigen, persoonlijke leiderschapsstijl. Natuurlijk met theoretische modellen, maar die ondersteunen je eigen leerproces in plaats van dat ze de hoofdmoot vormen.
Dit doe je niet alleen, maar samen met een groep waar je 100% jezelf kan zijn, een trainer die je uitdaagt, kritische en confronterende vragen stelt en je helpt om net dat stapje extra te zetten. Niks is raar, je mag (nee, MOET) dingen uitproberen en fouten maken wordt aangemoedigd.
Doordat de training is ingedeeld in 4 blokken van 3 dagen in een hotel kan je letterlijk en figuurlijk alles achter je laten om je volledig te focussen op deze training. Ik heb de training als erg waardevol ervaren, het is echt een investering in mijzelf geweest.

9 / 10

10-11-2021 | Iris

Een interessante en waardevolle training die theoretische modellen combineert met veel praktische oefeningen. Je werkt aan je persoonlijke leiderschap door stil te staan, te verdiepen en door te experimenteren met je gedrag. Ik vond de opbouw van de training en de manier van werken fijn. De beide trainers vond ik kundig en daagden je uit om te groeien.
Doordat je 4 x drie dagen met dezelfde groep op een locatie bent en ook tussendoor contact hebt, werk je aandachtig aan je leerdoelen. Ik vind het een aanrader!

10 / 10

08-11-2021 | Jansen

Zeer goede, prettige training. Genoeg theorie, maar vooral heel veel praktijk waarbij het onmogelijk is om je te verstoppen. Enorme boost gekregen in duidelijkheid over wie ik nou ben. Daarmee confronterend, maar uitstekende begeleiding op respectvolle manier.

9 / 10

05-11-2021 | Richard Striekwold

Het was een ontzettend waardevolle training, ben er duidelijk door gegroeid. Ik kan nu beter delegeren, communiceren, aansturen en voel mij steviger en meer ontspannen. Veel praktische oefeningen en gelukkig weinig theorie. Echt een aanrader!

10 / 10

05-11-2021 | Walter Dijkers

Het gaat er vooral om dat je dit voor jezelf doet. Niet voor de trainer, niet voor jou organisatie maar jij als individu.
De training heeft een mooie opbouw waarbij je in 4 blokken van 3 dagen meer leert over jouzelf en hoe jou gedrag/routines van invloed zijn op jou omgeving.
Vertrouwen binnen de groep en met jou trainer is nmm van groot belang om het maximale uit deze training te halen. Voor je medecursisten, voor de trainer, jou werkomgeving en vooral voor jouzelf.
Een aanrader voor eenieder die wil leiding geven zonder over de formele kaders hiervoor te beschikken.
Ook praktisch toepasbaar buiten de werksituatie.

10 / 10

25-10-2021 | Esmay Rozells

Een goed opgezette training waarbij je echt tot de kern komt wie je bent en je ontdekt waar je gedrag vandaan komt. Vanuit daar kun je nieuw gedrag gaan ontwikkelen en je leerdoelen waar gaan maken. Echt een super training, aanrader voor iedereen!

8 / 10

05-02-2021 | Oranje

Een zeer waardevolle opleiding die mij voor de rest van mijn carrière zal helpen. De trainer voelde goed aan wat de groep op momenten nodig had en kon goed prikkelen. Ook in de bijzondere coronatijd aandacht voor de fysieke ontmoetingen met de juiste voorzorgmaatregelen.

8 / 10

21-01-2021 | R. Oleman

Heb de KIM Niet leidinggevende als een zeer prettige training ervaren. We hebben als groep ineens moeten schakelen van voor corona starten naar trainen met corona maatregelen in acht te nemen. Dit werd ook goed gewaarborgd vanuit van Harte & Lingsma. Ze zijn betrokken en denken echt mee in oplossingen.

Inhoudelijk was de training erg goed en het geeft mij houvast voor de toekomst en ook direct inzichten in wat ik anders kan doen om in het vervolg mijn doel te bereiken. Groot compliment naar onze trainster Marlise Huijzer. Heb haar als een zeer prettige trainster ervaren. Ook zij is betrokken en wist mij steeds goed mee te nemen om goed aan de slag te gaan met mijn leerdoelen. Zag haar echt als iemand van het team. Staat dichtbij het team maar weet ook goed afstand te nemen waar nodig.
Kortom ik heb de training als zeer positief ervaren. Het is een investering maar het heeft mij direct rendement opgeleverd.

8 / 10

21-01-2021 | Barneveld

De KIM NL is een ontzettend waardevolle training als het gaat over communicatie, samenwerking, theoretische modellen toepassen in de praktijk en zelfinzicht. Het heeft mij als professional helpen groeien, door handvatten te geven hoe met lastige situaties op het werk om te gaan.

10 / 10

21-01-2021 | Suzanne Verboort

De opleiding was van hoog niveau. Inhoud vond goede aansluiting bij praktijk. Er was veel ruimte voor eigen inbreng. Groepsgrootte was prettig en locatie (in coronatijd) erg meewerkend.
Een echt aanrader voor personen die op het punt staan om leiding te geven, maar ook voor personen die leiding geven zonder ‘macht’

9 / 10

21-01-2021 | Verweij

Ik heb tijdens de training ontzettend veel geleerd over mijzelf en inzichten gekregen in mijn patronen en valkuilen. Ook na de training ben ik hier nog volop mee bezig en verder aan het leren. Goede balans tussen theorie die je kan toepassen en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

9 / 10

21-01-2021 | Jamy de Groot

De opleiding zit goed in elkaar en bouwt goed op. De trainer was ook zeer kundig en we hadden een heel goede en open groep. Juist dankzij de groep heb ik veel inzichten gekregen en daar ben ik erg dankbaar voor. En uiteraard is oefenen met een trainingsacteur ook een cadeau.

8 / 10

19-01-2021 | Bart Pernot

Locatie was prima. Geen opmerkingen. Lange dagen waardoor concentratie afnam naarmate de dag vorderde. Catrien is aangename leidster, zeer gedreven en bekwaam, probeerde de aandacht over alle cursisten te verdelen wat haar niet altijd lukte. Prettige medecursisten. Inhoud was zeer uitgebreid, veel info te verwerken.

10 / 10

16-09-2020 | Joyce Nunda

Marlise is een fijne trainer die precies aanvoelt wat een individu maar ook de groep nodig heeft. De training wisselt theorie en praktijk in goed tempo af. Ik kan iedereen deze training aanraden, leidinggevende of niet. De training geeft je inzicht in jezelf, je rol binnen een groep en nodigt uit om van andere rollen te leren.

10 / 10

07-09-2020 | Kim Robert

De cursus was fantastisch; verhelderend, interessant en zó verruimend.
Wat heb ik mezelf beter leren kennen. En wat heeft deze cursus mij veel inzichten gegeven.
Ik zeg overigens niet dat het altijd leuk was, soms was het erg confronterend en pijnlijk. Maar juist door in het diepe te springen en dwars door die vulkaan te gaan, heb ik veel kunnen bereiken. Ik weet wat mijn valkuil is maar ook juist waar mijn kracht zit. Ik weet wat mijn allergieën zijn maar ook juist datgene waar ik heel gevoelig voor ben. Elk blok had zijn eigen groei momenten en na elk blok voelde ik mij weer een stukje meer compleet.
Ben ik uitgeleerd? Nooit. Er is altijd meer te halen en te bereiken, ben ik van mening.
En deze cursus, de KIM NL, heeft mij een enorme stap durven laten zetten naar de echte Kim. De Kim die ik ben, die ik wil zijn en wil blijven, de Kim die ik wil worden.

Als ik kijk naar de locatie, waar wij de eerste 3 blokken hebben gezeten, dan denk ik dat het hotel zelf, hotel de Bildenberg, niet per se meedraagt aan een succesvol programma. Het kleine lokaaltje had weinig charme en geen bijzonder uitzicht, wat maakte het een beetje benauwd voelde.
De omgeving, waar het hotel gevestigd is, is overigens wel prachtig. Buiten, in het bosrijke gebied, kun je fijn wandelen en de open kassen waar je heerlijk kunt vertoeven, maakte dat dat bijdroeg aan rust en ruimte om na te denken.
Gelukkig maakten daarbij onze trainer Jop en de mede-cursisten de sfeer en de dynamiek dubbel en dwars goed.

9 / 10

04-09-2020 | Ruiter

Deze training zorgt voor duurzame gedragsverandering. Ik heb mezelf beter leren kennen en geleerd hoe ik een nog betere versie van mezelf kan worden. Ik communiceer duidelijker, geef ruimte aan gevoelens en ik werk nog steeds aan mijn leerdoelen.

10 / 10

03-09-2020 | Richard van Bommel

De trainer was scherp, met sterk inlevingsvermogen. De persoonlijke aandacht was groot, zodat je buiten de groep ook direct veelvuldig ongevraagde feedback van de trainer kreeg. en de nazorg is goed geregeld, tijdens en ook na de training. Inhoudelijk goede mix van best practise modellen met ruimte voor verdieping waar gewenst.

10 / 10

03-09-2020 | Kristian Koster

Echt een aanrader! De training was erg goed opgebouwd. Goede afwisseling tussen theorie en (groeps)opdrachten en een zeer vakbekwame docent. De dagen vlogen voorbij! Ik heb veel over mezelf en de dynamiek in teams geleerd. De training was soms confronterend en soms schuurde het in de groep, maar juist die momenten brachten de grootste leerervaringen.

8 / 10

03-09-2020 | Isa Ketting

Ik heb de training als zeer positief ervaren. De manier van werken en leren vond ik erg prettig. De blokken waren goed verdeeld qua informatie en opdrachten. In de tussentijd kan je dit gaan voortzetten op de werkvloer. Ook Jop gaf goede feedback wat je nodig hebt om sommige dingen in te zien. Dit brengt je weer verder in het leerproces.

10 / 10

03-09-2020 | Dylan van Spronsen

Enorm goede ervaring gehad. Zeer veel geleerd en prettig begeleid door een zeer kundige oefenmeester. Was een leuke cursus zeer intensief wat mij betreft… Het enige nadeel vond ik dat je vaak en lang van huis weg was.

9 / 10

09-06-2020 | Martijn Reeser

Zeer nuttige en leerzame training. De opbouw van het programma zat knap in het elkaar, elke keer werd ik verrast door het nieuwe dat ik leerde, de nieuwe inzichten die ik kreeg maar ook hoe dat telkens voortborduurde op wat eerder aan de orde was gekomen. Het inzicht in mezelf was soms confronterend en onverwacht, veel meer dan ik vooraf had vermoed. Met als mooie afsluiting de uitgebreide trainingsdag met acteurs. Minder toegevoegde waarde in het programma had wat mij betreft het zelf zoeken van een locatie voor het laatste blok.

10 / 10

08-06-2020 | Floor de Veer

Mede dankzij deze training heb ik de stap kunnen maken naar een leidinggevende positie. De training houdt je een ontzettend goede, soms confronterende, spiegel voor. Hierdoor krijg je feedback van mede deelnemers en de trainer waar je echt mee aan de slag kunt. Ik zou het iedereen die een stap wil maken in zijn ontwikkeling op het gebied van persoonlijk leiderschap, van harte aanbevelen.

10 / 10

09-03-2020 | Nicole Hameleers

Ik heb ontzettend veel geleerd in deze 4 blokken. Alles vond ik prima, heb geen negatieve reacties ergens op. Kan de opleiding ook anderen aanbevelen.
Helaas was voor mij vanuit het zuiden des land de afstand wel iets te lang.

10 / 10

20-01-2020 | Fleur Tuininga

Bas die wist de juiste vragen te stellen en je goed door te prikken om over de situaties na te denken. Hierdoor ging je jezelf trainen en focussen op je doelpunten en ook helpen om de medekanditaten te laten groeien.

10 / 10

03-12-2019 | Dambrink

Dit was de eerste training waarbij ik door de inzichten die ik heb opgedaan een duurzame verandering heb kunnen doorvoeren, waardoor ik veel effectiever ben in mijn dagelijks werk en leven. De begeleiding van de trainer was zeer goed, veilig, maar ook confronterend genoeg om de impact van je eigen gedrag te kunnen evalueren. Collega’s en vrienden merken dat ik echt anders werk na deze training.

10 / 10

02-12-2019 | Pels

Begeleiding was top. Na het eerste trainingsblok was ik vrij sceptisch. Er was naar mijn idee weinig ruimte tot vragen en het programma ging gewoon van start. Pas aan het einde van de 2e training viel alles op zijn plaats. Ik ging er ook onbevangen in, en heb dan ook niets voorbereid. Wellicht zou het helpen dat er VOORAFgaand aan de training nog meer focus wordt gelegd op de voorbereiding. Ik had in ieder geval niet zo ervaren dat je helpt om het eerste blok door te komen. nu, een half jaar verder heeft me deze training veel gebracht. Ik weet nog concreter wat mijn kwaliteiten zijn, en herken sneller in wat voor soort situaties ik me bevind. het avondprogramma vond ik in alle 4 de blokken vrij zwaar. Mijn concentratie was weg, en zie het ook nu nog als verloren tijd. Ik zou iedereen deze training aanraden. Je leert jezelf kennen op een manier die heel prettig is!

10 / 10

29-11-2019 | Chantal van Hemert

Het goede aan de training vond ik dat vrij eenvoudig bij mij een aantal blinde vlekken werden ontdekt waar ik nu lekker mee aan de slag kan! Immers je kunt pas aan iets werken als je iets daadwerkelijk erkend! Mooie tijd met mooie mensen!

10 / 10

20-11-2019 | Ilona Siemensma

Het was een training waarbij ik vooral veel over mijzelf heb geleerd. Hetgeen ik geleerd heb kan ik dankzij de hulp van de trainer goed vertalen naar de praktijk. Je wordt verplicht om uit je comfortzone te treden, maar eenmaal daar buiten leer je ontzettend veel. Een echte aanrader voor personen die niet alleen hun leiderschapsvaardigheden, maar ook hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren.

8 / 10

31-10-2019 | M Jansen

Een enorm intensieve training. De training start al enkele weken eerder, als je thuis enkele persoonlijkheidstesten maakt. Het resultaat hiervan is een leidraad die er voor zorgt dat gedurende de training steeds dingen op zijn plek vallen. De theorie uit deze training is voor velen misschien niet nieuw, maar wat ik vooral goed vond is de manier waarop de theorie wordt gekoppeld naar jou als persoon. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet, waarom is dit een valkuil voor jou en hoe kan je voorkomen dat je telkens weer in die valkuil stapt. Je leert jezelf echt kennen in deze twaalf dagen en daardoor blijft het dus niet bij het overbrengen van wat droge theorie, maar kun je dit ook echt toe gaan passen.

10 / 10

30-10-2019 | Tamara Van Molken

Een fantastische training die mijn kijk op de wereld veranderd heeft. Ik heb nu handvatten om net situaties om te gaan die ik eerder niet had. Ook het vermogen om feedback te geven en zelfreflecterend te denken vind ik bijzonder waardevol. Ik zou het iedereen aanrade

9 / 10

17-10-2019 | Peter van de Sande

De KIM/nl heeft mij enorm verrijkt. De combinatie je weergegeven persoonlijkheid, het groepsproces en theorie is zeer verhelderend en leerzaam.

Ik heb mijn belemmerende gedachten heel helder gekregen. Na de training voel ik veel meer rust en vrijheid zelf de regie te nemen in mijn leven, zowel professioneel als privé.

Tranen blijken bevrijdend te kunnen zijn. Ik raad het iedereen aan; ga het aan, stel je open, laat het gebeuren.

De volgende citaten hebben sinds de KIM/nl extra waarde gekregen:

“De weg is vrij
De weg is open
De weg is mateloos van mij”
(Ramses Shaffy)

“Houd een hart vol van warmte,
En van liefde in je borst.
Maar wees op je vierkante meter een vorst.
Wat je zoekt kan geen ander je geven”.

(Dirk Witte)

10 / 10

30-09-2019 | Leemans

De KIM NL training heeft me veel gebracht: meer inzicht in mijn persoonlijkheid, mijn “draken”, mijn beweegredenen om leidinggevende te willen worden en mijn persoonlijke visie op leiderschap. Er zit een heldere opbouw in de cursus die vele facetten van leiderschap raakt. Voor mij was er een goede balans tussen het roeren in de ziel, theoretische onderdelen en het oefenen met praktische en persoonlijke situaties. De trainers zoeken de scherpte op en zorgden voor uitdagende leersituaties voor iedere deelnemer. Ik zie de cursus als een uitgebreide APK waarbij je nog eens goed nagaat wie je bent en wat je wilt. Als je bereid bent om de spiegel aan te kijken zal het je een rijker mens maken, dat is in ieder geval mijn ervaring. Een groot compliment voor de trainers Tjeerd en Jop die deze cursus met passie en aandacht gaven.

8 / 10

27-07-2019 | Goverse

De lesstof was goed gedoseerd, inhoudelijk goed afgestemd op de leerdoelen, het tempo had voor mij iets hoger mogen liggen. De interactie met de deelnemers heb ik als zeer fijn ervaren en ik heb hier veel van geleerd. Locatie was goed, (Bilderberg hotel in Oosterbeek). De cursus geeft je genoeg handgrepen die je kunt gebruiken in je dagelijkse werk.

9 / 10

24-07-2019 | gill'ard

De trainer was heel goed, hij heeft zijn eigen ervaringen gedeeld met ons. De dynamiek tijdens de training is belangrijk om iedere individueel te kunnen laten leren. Begeleiding, training en locatie waren prima. Alles was gebruiksvriendelijk.

8 / 10

02-07-2019 | Susanne Koken - Eurlings

Eva was een bewogen en ervaren trainer die precies wist hoe praktijk en theorie samengaan. Ze is instaat om de vraag achter de vraag te stellen en om mensen te triggeren om in beweging te komen. De training zorgt er voor dat op een active manier leerdoelen en resultaten samen komen. de training zelt jezelf aan het werk en laat je dieper over dingen nadenken om zo te komen bij de ijsberg onderwater.

9 / 10

22-05-2019 | bjorn de smet

Zeer goede training, waarbij de theorie een bijzaak was maar er echt met jou als persoon gewerkt werd. Er was een goede groepsdynamiek die het vertrouwen gaf om echt te leren.

9 / 10

22-05-2019 | Sander Van Wieringen

Ik heb de KIM Training voor niet-leidinggevenden als zeer goed ervaren. Tijdens de training leer je jezelf beter kennen dan dat je ooit zou denken. Dit helpt je bij de aanpak van je ontwikkelingspunten. De training is erg goed opgebouwd en zorgt voor een goed persoonlijk ontwikkelingsperspectief. Echt een aanrader om met jezelf aan de slag te gaan.

8 / 10

16-05-2019 | Joan van den Brand

Ik heb veel geleerd in deze training van zowel de trainer als van mijn medecursisten. Waardevol is dat ik mijzelf na het volgen van deze training verbaal sterker ben gaan voelen.

8 / 10

15-05-2019 | Peter Asbeek Brusse

Prima training. Zeer persoonsgericht waardoor er veel uit de comfortzone gewerkt wordt. Intensief dus. Veel feedback waardoor ook tot nu toe ongekende kwaliteiten in het licht kwamen te staan. De trainer stond ver boven de materie waardoor het groepsproces optimaal bijdroeg aan de ontwikkeling.

8 / 10

15-05-2019 | E.A. Bruinier

Intensieve cursus, waarbij het gaat om veel meer dan het overdragen van kennis. Ook je eigen gedrag en het effect dat dit heeft op je omgeving komt volop aan bod.

9 / 10

15-05-2019 | Koen Huethorst

Sterke training van Van Harte & Lingsma. Helpt zeer effectief om je bewust te laten worden van patronen die je belemmeren. De opleiding heeft mij persoonlijk veel gebracht en zou ik iedereen van harte aanbevelen

8 / 10

15-05-2019 | Erik Bongaards

De opleiding KIM-nl heeft mij enorm geholpen om grip te krijgen op mijn ontwikkeling als programmamanager. Het programma geeft handvatten, maar daagt vooral uit om zelf opzoek te gaan naar de voor jou beste stappen. Inspirerende groep deelnemers!

9 / 10

11-03-2019 | Nicole der Kinderen

Ik vond de locatie heel fijn, voldoende en goed eten en drinken. Heerlijke natuur in de omgeving, absoluut inspirerend. Ook de trainer, Catrien, vind ik een inspirerende persoon. Ik vond dat ik wel een klik met haar had en dat maakte dat ik me op mijn gemak voelde tijdens de training en daardoor kon ik me beter openstellen voor de inhoud. Het werken met Viadesk was ook prima. Verder vond ik de groep erg prettig, en dat is ook heel belangrijk tijdens zo’n intensieve training.

8 / 10

11-03-2019 | Ysbrand Galama

Deze training heeft mij persoonlijk en professioneel veel nieuwe waardevolle inzichten gebracht. Het meerdaagse programma met een vaste groep en trainer zorgde voor een trainingsomgeving waarin er vanaf het begin tot eind ruimte en aandacht was voor zowel individuele als groepsontwikkeling. En met name de middag met acteurs en de opdrachten met persoonlijke uitdaging hebben mij inzichten gebracht die ik in mijn dagelijkse praktijk kan toepassen en doorontwikkelen.

8 / 10

05-03-2019 | Y. van Oers

De KIM/NL-training heeft mij veel inzicht in mijn manier van handelen en aansturen gegeven. Wat doe ik, waarom en wat is het effect? Ik ben mij meer bewust geworden van mijn gedrag en mijn rol in een groep.

De theorie en tools die behandeld worden zijn direct toepasbaar, zowel in werk als privé. Door de opdrachten tussen de blokken in, gebruik je wat je leert ook direct in de praktijk.

De trainingslocatie is heel prettig, een vaste eigen ruimte en veel mogelijkheden buiten in prachtige omgeving. De sfeer tijdens de trainingsdagen was goed, je leert van de trainer maar vooral ook heel veel met en van elkaar. De training was leerzaam maar ook echt leuk om te doen.

De training daagt je uit om meer uit jezelf te halen, maar tegelijkertijd ook jezelf te aanvaarden zoals je bent.

8 / 10

04-03-2019 | Tessy Nelissen

Ik vond het een goede intensieve training. We werden door Job goed begeleid en vooral uitgedaagd. Er zat ook een passende afbouw in de training van meer verantwoordelijkheid bij de trainer naar meer verantwoordelijkheid bij de cursisten. De locatie was top, de afwisseling van theorie en praktijk was goed en de trainer was ook goed. Een verbeterpunt is wat mij betreft de afwisseling in trainers. De laatste dag van blok 1 hadden we een andere trainer en heel blok 4. Nou begrijp ik dat de trainers ook gewoon op vakantie moeten en ik zou ook niet weten hoe je dit moet borgen, maar het had voor mij denk ik de ervaring nog iets beter gemaakt als we gewoon dezelfde trainer hadden gehouden.

9 / 10

19-02-2019 | Martijn Koopman

De KIM training voor niet leidinggevenden die ik gedurende de 2e helft van 2018 volgde, heeft mij enorm geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Tijdens ieder blok kreeg ik nieuwe inzichten over mezelf en mijn impact op anderen. Door veel te oefenen tijdens de trainingsdagen, ondersteund door een theoretisch kader en met de nodige interventies van de trainer, was het mogelijk om ieder weer blok stappen te maken. De sfeer tijdens te training was super en de trainer wist echt een groot vertrouwen in elkaar op te bouwen waardoor iedereen in openheid kon leren.

De training heeft mij geholpen om effectiever te handelen in zowel mijn werk als mijn privé omgeving en heeft barrières voor mijn verdere ontwikkeling weggegenomen. Ik ben blij dat ik de training heb gevolgd en zou het zonder twijfel zo weer doen.

9 / 10

12-02-2019 | vM

Ik vond de cursus Communicatie, Interactie en Managementvaardigheden (KIM/NL) van Van Harte & Lingsma een heel nuttige cursus. In de eerste blokken leer je jouw kwaliteiten en valkuilen scherp te krijgen (o.a. door een persoonlijksheidsvragenlijsten) en de laatste week blokken hoe je die eigenschappen in kan zetten in je omgeving. Wat ik heel sterk vond was de combinatie tussen theorie (bijv. onderhandelmodellen, leiderschapsstijlen, conflicthantering) en de praktijk (continue oefenen van lastige situaties met o.a. acteurs, gevolgd door scherpe feedback). Ik raad deze cursus oprecht aan voor mensen die hun persoonlijke effectiviteit in werk en privé willen vergroten!

9 / 10

12-02-2019 | Veronique van der Perk

Door het volgen van deze training leg je een stevige basis voor verdere professionalisering gedurende je hele leven. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer relevant en authentiek.

Je leert veel over drijfveren en mechanismen waarom jij en anderen op een bepaalde manier handelen. Daardoor gaat de training verder dan de meeste andere trainingen die vooral op het niveau van gedrag opereren.

8 / 10

12-02-2019 | van Hummel

De KIM/N:-training is zeer veelzijdig. Je krijgt op unieke wijze inzicht in jezelf en in hoe je op anderen overkomt. Dat maakt dat je veel bewuster kunt interacteren met anderen. Daarnaast krijg je allerlei tools aangereikt waarmee je op je werk en privé effectiever kunt zijn.
De trainer bracht de kennis op een prettige en luchtige manier over, maar hield je tegelijkertijd toch een spiegel voor. Het niveau van de training sloot goed aan bij de kennis en vaardigheden die ik al had op het gebied van persoonlijk leiderschap.
De trainingslocatie, midden op de Veluwe, was bepaald geen straf. Tijdens de trainingssessies is er gelegenheid om van de Veluwse bossen te genieten.

Een training waarvan je de rest van je leven profijt kunt hebben en die je uitdaagt om nog meer uit jezelf te halen.

7 / 10

08-02-2018 | Henk Ameling

Leuke groep met goede mensen. Trainer was goed, duidelijk maar soms wat streng/afstandelijk. Jammer dat de acteurs me niet specifiek op mijn doelen konden trainen. Niet alle dagen voelden even nuttig voor me aan. Zeker blok 3 was voor de groep gevuld met frustratie en afhakende deelnemers. Voor mijzelf was het jammer dat er weinig ruimte was om even uit de hectiek te stappen. Meer rust/mindfulness/zelf wandelen was fijn geweest.

8 / 10

02-06-2010 | Pieter

Zeer intensieve training waarbij de cursisten een spiegel voorgehouden krijgen van het eigen gedrag, en het effect dat dit gedrag heeft (op het eigen functioneren en op anderen). Daarnaast biedt de training inhoudelijke modellen en handvaten om dit gedrag te veranderen.

8 / 10

19-04-2010 | Maikel van der Meer

Goede cursus waarbij in een klein groep intensief geleerd wordt. Je leert veel van ieders leerdoelen. Dat maakt het ook een intensieve cursus.

Meer reviews laden

Trainingsdata

3 april

vol

 • Module 1 3 / 4 / 5 april 2023
 • Module 2 15 / 16 / 17 mei 2023
 • Module 3 3 / 4 / 5 juli 2023
 • Module 4 28 / 29 / 30 augustus 2023

9 mei

vol

 • Module 1 9 / 10 / 11 mei 2023
 • Module 2 20 / 21 / 22 juni 2023
 • Module 3 22 / 23 / 24 augustus 2023
 • Module 4 10 / 11 / 12 oktober 2023

6 juni

 • Module 1 6 / 7 / 8 juni 2023
 • Module 2 11 / 12 / 13 juli 2023
 • Module 3 5 / 6 / 7 september 2023
 • Module 4 31 oktober, 1 / 2 november 2023

5 juli

 • Module 1 5 / 6 / 7 juli 2023
 • Module 2 16 / 17 / 18 augustus 2023
 • Module 3 27 / 28 / 29 september 2023
 • Module 4 15 / 16 / 17 november 2023

19 juli

 • Blok 1 19 / 20 / 21 juli 2023
 • Blok 2 13 / 14 / 15 september 2023
 • Blok 3 25 / 26 / 27 oktober 2023
 • Blok 4 6 / 7 / 8 december 2023

22 augustus

 • Module 1 22 / 23 / 24 augustus 2023
 • Module 2 3 / 4 / 5 oktober 2023
 • Module 3 21 / 22 / 23 november 2023
 • Module 4 9 / 10 / 11 januari 2024

29 augustus

 • Module 1 29 / 30 / 31 augustus 2023
 • Module 2 10 / 11 / 12 oktober 2023
 • Module 3 28 / 29 / 30 november 2023
 • Module 4 30 / 31 januari, 1 februari 2024

5 september

 • Module 1 5 / 6 / 7 september 2023
 • Module 2 17 / 18 / 19 oktober 2023
 • Module 3 28 / 29 / 30 november 2023
 • Module 4 16 / 17 / 18 januari 2024

18 september

 • Module 1 18 / 19 / 20 september 2023
 • Module 2 30 / 31 oktober, 1 november 2023
 • Module 3 6 / 7 / 8 december 2023
 • Module 4 29 / 30 / 31 januari 2024

Praktische info

Duur

12 dagen (4 keer 3 aaneengesloten dagen met avondprogramma, inclusief 2 overnachtingen)

Investering

Trainingskosten € 6.495,- (excl. btw)
Accommodatiekosten € 2.115,- (excl. btw)

Een factuur ontvangen zonder btw? Lees meer over de voorwaarden. Voor deze training kun je gebruik maken van het STAP-Budget.

Locatie

Een conferentie-oord op de Veluwe

Opleidingsniveau

hbo+

Vereiste niveau

hbo werk en denkniveau

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidsvragenlijst NEO-PI-3, Leerstijlen, Conflicthanteringsstijlen, Assertiviteit en Situationeel Leidinggeven.

Groepsgrootte

8 tot 12 deelnemers

Persoonlijk advies.
Omdat we weten dat
iedereen anders is.