Assessments als startpunt voor persoonlijk ontwikkeltrajecten bij Zonnehuisgroep Amstelland

“Ondanks dat het soms confronterend kan zijn, voelde het zacht aan wat de assessors deden.”

Bij Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA) kregen medewerkers de kans om intern te solliciteren op de functie van teamcoördinator. Als gevolg hiervan werd er een traject opgetuigd ten behoeve van de ontwikkeling van 34 medewerkers, om hen klaar te stomen voor hun nieuwe rol. Van Harte & Lingsma verzorgde de ontwikkelassessments om het startpunt en de potentiële routing van de persoonlijke ontwikkeling van deze medewerkers te bepalen. Wij vroegen Mario Elenbaas, Personeelsadviseur bij ZHGA naar zijn ervaring met de assessments.

De situatie: medewerkers voelden zich niet gehoord

ZHGA, een zorginstelling die zorg, activiteiten, behandelingen en een alternatieve woonplek biedt aan ouderen, merkte dat er een te grote afstand bestond tussen leidinggevende locatiemanagers en de medewerkers. Vanuit het standpunt ‘medewerker op 1’ betekende dit dat het tijd was voor verandering. Één van de oplossingen was het creëren van  een nieuwe laag leidinggevenden (teamcoördinatoren) die tussen de locatiemanagers en de medewerkers in komen te staan. Daarbij kwam er ook een functie te vervallen, namelijk de Co-EVV’er. Medewerkers met die functie kregen (onder andere) de mogelijkheid om te solliciteren op de functie van teamcoördinator.

Personeelsadviseur Mario Elenbaas van Zonnehuisgroep Amstelland

“Als je een nieuwe leidinggevende rol gaat vervullen dan moet je wel die skills ontwikkelen.”

De oplossing: interne ontwikkeling

Medewerkers die intern solliciteerden op de vrijgekomen vacatures voor teamcoördinator moesten een ontwikkeling doormaken op het gebied van leiderschap: ze gingen immers van een niet-leidinggevende naar een leidinggevende rol. Mario Elenbaas: “Er was wel overlap tussen de functie van een Co-EVV’er en teamcoördinator, maar het leidinggevende deel zou nieuw zijn. We stelden daarom vast: als je deze nieuwe, leidinggevende rol gaat vervullen, dan is het ontwikkelen van deze skills een vereiste. Dat hebben we toen tweeledig aangepakt: we hebben hiervoor intern een ontwikkeltraject opgetuigd, waarin onder andere skills werden geleerd op het gebied van P&O, zoals verzuim, functioneren, werving. Dat traject duurde een jaar. Daarnáást wilden we ook een persoonlijk ontwikkelplan opstellen, maar daarvoor is het belangrijk te weten wat je persoonlijke leerdoelen zijn. Daarbij hebben de assessments van Van Harte & Lingsma ons enorm geholpen.”

“Goede communicatie houdt het rustig en overzichtelijk en dat is  belangrijk aangezien het een spannend traject is voor de medewerkers.”

De ervaring vanuit het perspectief van de personeelsadviseur

Mario over de manier van werken omtrent de assessments: “Ik werk nu zo’n twintig jaar binnen het vakgebied P&O en heb al vaker assessments meegemaakt, dus een deel van wat Van Harte & Lingsma deed vond ik herkenbaar. Een aantal dingen zijn me wel echt bijgebleven. Zo was het voortraject in het bepalen van de insteek van de assessments erg fijn. Er werd duidelijk afgestemd wat er gemeten moest worden en op welke manier dat ging gebeuren. Daarnaast waren de lijnen met Erika Zeulevoet, de contactpersoon vanuit Van Harte & Lingsma, kort en was de manier van communiceren erg goed. Niet alleen naar mij, maar ook naar de medewerkers die een ontwikkelassessment mochten doen. Goede communicatie houdt het rustig en overzichtelijk en dat is denk ik belangrijk aangezien het een spannend traject is voor de medewerkers. Verder was het planningstechnisch een klus om de 34 ontwikkelassessments goed te plannen en dat ging ook in fijn overleg met Van Harte & Lingsma.” Wat betreft de reacties van de medewerkers: “Ik ben er zelf natuurlijk niet bij geweest, maar alle verhalen die ik heb gehoord waren positief, dus dat lijkt me een goed teken. Dat ging vooral over de manier waarop de assessments waren ingestoken; ondanks dat het soms confronterend kan zijn, voelde het zacht aan wat de assessors deden.”

Het resultaat: een overzichtelijk verhaal

Het doel van de assessments was het doen van een nulmeting aan de hand waarvan het persoonlijke ontwikkeltraject bepaald kon worden. Mario: “De uiteindelijke rapportage bood een overzichtelijk verhaal met de persoonlijke ontwikkelpunten inclusief de verwachte tijdspanne die er nodig was om deze te ontwikkelen. Het bood onze projectleider alle inzichten die zij nodig had om het persoonlijke ontwikkeltraject op te stellen.”

Het advies: communiceer intensief

Het belang van goede communicatie in zo’n traject wordt volgens Mario nogal eens onderschat. “Medewerkers willen weten waar ze aan toe zijn en dan is communicatie key. Helemaal in ons traject, aangezien dat midden in de zomer plaatsvond en er nogal wat wisseling was in de aanwezigheid van medewerkers. Mede hierom planden we met regelmaat een moment in met Erika Zeulevoet van Van Harte & Lingsma erbij om de voortgang te bespreken, dat vergroot de kans van slagen.”

 

Benieuwd naar onze Assessments? Lees meer over ons leiderschapsassessment, ontwikkelassessment of selectie-assessment.