Pionieren in Leiderschap

Laat je vertrouwde kaders los

Ga mee op leiderschapsexpeditie naar Mongolië en ervaar een nieuwe manier van leiden.

 • Je breekt dankzij alle nieuwe inzichten door het bestaande systeem waar je met je organisatie inzit. En maak je makkelijker de switch van ‘ik’ naar ‘wij’
 • Je ervaart de kracht van leiden vanuit het grotere geheel.
 • Je leidt vanuit een radicaal ander perspectief, met een dienende en verbindende houding die bijdraagt aan een betere wereld.

Informatie

Over Pionieren in Leiderschap

Wij als mens staan op een kruispunt. In de samenleving van nu zijn we steeds meer afhankelijk van elkaar en het ecosysteem waarin wij leven. De vraagstukken die dit opwerpt voor jou als leider zijn complexer omdat ze samenhangen, sneller veranderen en er minder zekerheden zijn om op te bouwen. Pionieren in Leiderschap daagt je uit om je vertrouwde kaders los te laten. En vanuit een geheel ander perspectief naar deze vraagstukken, jezelf en jouw leiderschap te kijken. Onder begeleiding van leiderschaps-expert Anke Tusveld ga je samen met wildernisgids Tamar Valkenier op expeditie in het ruige Mongolië waar je onderzoekt wat verbondenheid, moed en leiden vanuit een innerlijk kompas voor jou betekent.

Terug naar de essentie

Samen met andere gelijkgestemde leiders ga je op een reis naar binnen en naar buiten. Je leert contact te maken met dat wat groter is dan jou en te handelen vanuit deze verbondenheid. Onderdeel van dit programma is een leiderschapsexpeditie naar het Altai gebergte in West-Mongolië. Hier maken we de beweging van leiden naar dienen in een bezoek aan een lokale gemeenschap. In een trektocht reis je met een van de oudste stammen ter wereld, de Adelaarjagers. Als nomaden kunnen zij niet anders dan leven in verbondenheid met de natuur en hun omgeving en ervaar je op een diep transformerende wijze wat het betekent om te leven en leiden vanuit ‘wij’.

Pionieren in Leiderschap is méér dan een programma. Het is een expeditie. Een ontdekkingstocht naar de bron van wijsheid in jezelf. Het daagt je uit om je vertrouwde kaders los te laten. En vanuit een geheel ander perspectief naar jezelf en jouw leiderschap te kijken.

Je bent bij ons in goede handen

1000+

Tevreden deelnemers van meer dan 1000 verschillende organisaties

1985

Sinds 1985 leiderschapstrainingen en persoonlijke ontwikkeling

9,1

Hoe deelnemers onze trainingen beoordelen

Voor wie

Voor wie voelt dat er meer is binnen leiderschap

Je voelt de laatste tijd de innerlijke roep om een diepere laag in jouw leiderschap te ontdekken. Je wil je doelen bereiken en resultaten behalen, maar nu door bij te dragen aan het grotere geheel. Je bent een changemaker. Leider of niet, het is je roeping om impact te maken. Je bent iemand die écht verandering teweeg wil brengen en bent daarvoor bereid eerst zelf verandering door te maken. Gevoelsmatig sta je voor het turning point. Deze reis is je vliegwiel.

Van ‘ik’ naar ‘wij’ vanuit het innerlijk kompas

Met het programma Pionieren in Leiderschap leer je de beweging te maken van leiden naar dienen, van denken vanuit ‘ik’ naar ‘wij’ en leer je te leiden vanuit het grotere geheel. Je gaat samen met een groep inspirerende leiders op onderzoek naar wat verbondenheid, moed en leiden vanuit een innerlijk kompas voor jou betekent, in een leiderschapsexpeditie naar het ongerepte Mongolië.

 • Opleidingsniveau: hbo+
 • Vereiste niveau: hbo werk- en denkniveau
Pionieren in Leiderschap - Tamar Valkenier

“De Adelaarjagers hebben me geïnspireerd om te kijken wat ik als mens de wereld kan géven”

Wildernisgids tijdens deze leiderschapsexpeditie

Programma & Locatie

Programma & Locatie

Nederland & Mongolië

Onderdeel van dit programma is een reis het afgelegen Altai gebergte in West-Mongolië. De uitgestrektheid en grootsheid van de natuur, de uitdagende omstandigheden en afwezigheid van afleiding maken dat je in Mongolië teruggaat naar de essentie. Vanuit daar ontdek je een diep gevoel van verantwoordelijkheid, het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel en het vermogen voor jouw innerlijke waarden te gaan staan. In stijl van deze reis zullen de overige programmaonderdelen plaatsvinden in yurts gelegen in een prachtig natuurgebied in Nederland.

Programma

Je leert het best als je het in fases doet. Ruimte maken, informatie ontvangen én integreren. Zo zorg je ervoor dat een nieuw inzicht een geïntegreerde wijsheid wordt. Daarom bestaat het programma uit 14 dagen verdeeld over 3 modules, beginnend met een diner met overnachting en trainingsdag, gevolgd door een reis van 10 dagen naar Mongolië en drie intervisiemomenten.

Data

Kennismakingsdiner & trainingsdag: 3 – 4 juni 2024
Reis Mongolië: 6 – 15 juli 2024
Intervisiemomenten: 30 augustus 2024, 4 oktober 2024 en een eigen te bepalen moment.

Online proeverij

In deze online proeverij laten we jou proeven van onze trainingen. Tijdens de proeverij is ruimte voor jouw leervragen, vragen over onze trainingen en over Van Harte & Lingsma in het algemeen.

Schrijf je in voor de online proeverij

Module 1: Ik als leider

Groei is alleen mogelijk als je daar ruimte voor hebt. In module 1 maak je ruimte voor een nieuw perspectief.

 • Inspirerende spreker over de systemische blik en de corporate antropologie.
 • Verdiepende kennismaking met jouw netwerk van pioniers.
 • Loslaten van belemmerende patronen door ademwerk.

Module 2: Van ik naar wij

Samen met een groep gelijkgestemde leiders reis je onder begeleiding van Anke Tusveld en Tamar Valkenier 10 dagen naar het Altai gebergte van Mongolië.

 • Trekking samen met de Adelaarjagers, een van de oudste stammen ter wereld.
 • Transformerende kennismaking met leven vanuit ‘wij’.
 • Diepere laag in leidinggeven ontdekken door vision quest.

Module 3: Integreer en geef door

Wat je in Mongolië hebt geleerd, zal je áltijd bijblijven. Om deze opgedane wijsheid stevig te verankeren, vorm je een cirkel samen met jouw netwerk van pioniers.

 • Cirkel 1: Wat staat je te doen?
 • Cirkel 2: Hoe integreer je dat?
 • Cirkel 3: Hoe geef je jouw diepgaande inzichten door?

Investering

Investering

Training € 6.750,- (excl. BTW)

Reis- en accommodatiekosten € 2.750,- (excl. BTW)

Onze trainingen zijn opgebouwd uit trainingskosten en reis- en accommodatiekosten. Wij geloven dat een inspirerende omgeving bijdraagt aan jouw optimale leren en ontwikkelen. In het geval van Pionieren in Leiderschap vormt de omgeving – het ongerepte Mongolië en diens lokale gemeenschappen – zelfs de belangrijke spil van de training. Mongolië is een prachtig land. Rauw, puur en echt. Mensen leven hier in harmonie met de natuur. Dit betekent tegelijkertijd dat de reis naar Mongolië weinig comfort bevat. Je slaapt in yurts, eet wat de lokale bevolking op het menu heeft staan en de sanitaire voorzieningen zijn beperkt.

De training in Nederland vindt plaats in een prachtig natuurgebied. Ook hier slaap je in yurts, maar zijn het menu en de sanitaire voorzieningen weer zoals je in Nederland gewend bent.

In de reis- en accommodatiekosten zitten internationale vliegtickets, binnenlandse vliegtickets, bustickets, 10 keer ontbijt, lunch, diner en 9 overnachtingen inbegrepen. Zelf zorg je voor je visum, vaccinaties, eventuele persoonlijke uitgaven en een internationale reisverzekering.

Bij de trainingskosten zijn lesmateriaal of eventuele aanvullende interventies inbegrepen. Een factuur ontvangen zonder BTW? Lees hier meer over de financieringsmogelijkheden.

Inbegrepen extra’s

 • Voor iedere deelnemer wordt een donatie gedaan aan stichting ‘Heart for Mongolia’.
 • Voor alle reizen in en naar Mongolië, vindt een volledige CO2-compensatie plaats.
 • Unieke ontmoeting met lokale gemeenschappen, waaronder een van de oudste stammen ter wereld de Adelaarjagers.
 • Kok, gids, vertaler, alle eetmomenten en reizen (binnenlands én internationaal).

Inner Development Goals

Met deze training ontwikkel je jouw kwaliteiten en vaardigheden die verbonden zijn aan de volgende Inner Development Goals:

 • Zijn
 • Denken
 • Handelen

School voor Human Leadership

Het woord ‘school’ is terug te leiden naar het Griekse scholē, wat ‘vrije tijd’ betekent. De Grieken zagen vrije tijd als een ruimte waar je kon nadenken en onderzoeken.

In deze drukke en snel veranderende wereld hebben we deze ruimte hard nodig. Want als er bewegingsvrijheid ontstaat tussen wat je ervaart en hoe je acteert, kun je in plaats van reactief weer creatief zijn. Wanneer we het reageren vanuit ‘moeten weten’ afleren en komen naar ‘mogen zijn’ en samen onderzoeken, kan de werkvloer ervaren worden als een speelveld. Waar je mag oefenen, proberen en leren. Want juist de mens die lerend is, leidt. Dit zijn de uitgangspunten van onze School voor Human Leadership:

Open communicatie en invloed

Zelfinzicht

Bewust worden doe je op meerdere niveaus. Wij werken op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Authenticiteit

Ieder mens beschikt over eigen-wijsheid. Onze taak is het ontlokken van deze wijsheid.


Ervarend leren

Vanuit bewustwording van je gedrag, de diepte in, kiezen, experimenteren en het eigen maken.

Open communicatie

Een ieder is aan te spreken op houding en gedrag. Open, eerlijk en transparant.

Dienend leiderschap

Horen wat groter is dan jou. Dat volgen en ernaar te handelen.


Persoonlijk advies. Omdat we weten dat iedereen anders is.

Hoi mens. Ben jij nieuwsgierig welke training bij jouw ontwikkeling past? Onze opleidingsadviseurs staan voor je klaar. Bel, mail of plan gemakkelijk een online adviesgesprek in.

Peter Driessen Opleidingsadviseur