Assessments als onderdeel van de werving- en selectiestrategie bij Knauf

Met meer dan 15 jaar ervaring in het vak is HR-adviseur Femke Hoogendijk (41) in haar huidige functie bij Knauf medeverantwoordelijk voor de aanstelling én ontwikkeling van personeel. Volgens Femke helpen assessments enorm bij de selectieprocedure. “Het biedt een objectief beeld van de fit van een sollicitant voor de vacature, maar daar houdt het niet op. Doordat er ook ontwikkelpunten en concrete adviezen terugkomen in het uitgebreide rapport, biedt het ons de mogelijkheid om de toekomst van de nieuwe werknemer richting te geven,” aldus Femke.

Objectieve resultaten én ontwikkelmogelijkheden

Knauf, bekend als ontwikkelaar van gipspleisters en andere innovatieve afbouwsystemen, hanteert een strategie waarbij iedere sollicitant voor een functie van een hbo-niveau of hoger, aan het eind van de sollicitatieprocedure een assessment ondergaat. Femke legt uit: “We hebben eerst twee gesprekken met de sollicitant, waardoor we natuurlijk een goed gevoel krijgen bij de match tussen die persoon en de vacature. Het komt niet vaak voor, maar soms krijgen we een rapport dat haaks staat op ons gevoel. Door de goede onderbouwing van de objectieve resultaten, kunnen we daar dan in mee gaan. In de meeste gevallen bevestigt het assessment wat we al dachten, dus dat de persoon geschikt is voor de vacature, en legt het de mogelijke ontwikkelpunten en doorgroeimogelijkheden bloot. Hier kunnen wij in de toekomst weer mee aan de slag.”

HR-adviseur Femke Hoogendijk

Een positieve afwijzing bestaat niet, toch?

Natuurlijk kan een slechtnieuwsgesprek niet altijd leuk zijn, maar er zijn verschillende manieren waarop je dat gesprek kunt voeren. “Echt een positieve afwijzing bestaat niet, maar omdat vanHarte&Lingsma zo uitgebreid is in de rapportage en alles op een heldere manier wordt onderbouwd, ervaren ook de mensen die in eerste instantie een afwijzing te verduren krijgen, de assessments alsnog als heel waardevol. Er wordt niet om de hete brei heen gedraaid, maar naast de conclusie dat iemand bijvoorbeeld niet geschikt is, laten de rapporten ook zien welke positieve punten er zijn en hoe ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Dit biedt een hoop aanknopingspunten, waar ze ondanks de afwijzing alsnog veel aan hebben.”

Positieve ervaringen bestaan wél

Of het uiteindelijke advies wat uit de assessments naar voren komt nou positief of negatief is, de ervaringen met de assessors zijn volgens Femke vrijwel altijd positief: “Ik heb zelf geen assessment gedaan, maar we vragen wel altijd even na hoe de kandidaten de dag hebben ervaren. Die zijn eigenlijk altijd erg te spreken over de manier van werken van de professionals van vanHarte&Lingsma. Hoe de kandidaten op de dag van het assessment ontvangen worden, welke tips ze al meekrijgen tijdens het praktische deel van het assessment en hoe ze uiteindelijk aan de hand worden genomen tijdens het bespreken van het rapport, voelt allemaal heel menselijk. Dat wordt erg gewaardeerd door de kandidaten, voor wie zo’n assessment-dag natuurlijk best spannend kan zijn.”

Goede communicatie, concrete vervolgstappen

“Voorafgaand aan het assessment bespreken we samen met Erika Zeulevoet naar welke competenties en welk niveau we op zoek zijn voor de vacature, en de rest van het traject wordt dan eigenlijk door Erika opgepakt. Uiteindelijk krijgen wij na goedkeuring van de medewerker het rapport in te zien waar we mee verder kunnen. Een ander fijn aspect vind ik de mate van concreetheid waarmee in de rapporten gesproken wordt. Dus in plaats van het benoemen wat er ontwikkelbaar is, gaat vanHarte&Lingsma nog een stap verder door ook te vermelden op welke manier en met welke middelen die ontwikkeling te bereiken is. Dat is een hele fijne bijkomstigheid.”

Over Knauf
Als marktleider in gipspleisters en producent van innovatieve afbouwsystemen en -materialen voor nieuwbouw, renovatie en restauratie, is Knauf wereldwijd bekend. Als bevlogen ondernemersfamilie zijn ze er altijd mee bezig om de bouw te versterken met verrassende oplossingen die hun klanten succesvoller maken. Dat doen ze door bij het ontwikkelen van hun producten en oplossingen niet alleen oog te hebben voor kennis en kunde, maar ook voor de behoefte van onze klanten en eigen medewerkers. Hun hoofdkantoor staat in Duitsland, hebben in totaal 41.000 medewerkers verdeeld over 85 landen, waarvan zo’n 180 werkzaam in Nederland.

 Benieuwd naar onze Assessments? Lees meer over ons leiderschapsassessmentontwikkelassessment of selectie-assessment.