Slecht bestaat niet, verkeerd wel

Stel: ik wil naar Scheveningen, maar ik rijd richting Enschede. Als ik dan bij Utrecht aan iemand de weg vraag, kom ik er al snel achter dat ik verkeerd rijd. Niet per se slecht. Ok, ik ben niet de beste coureur van Nederland, maar ik houd mij netjes aan de snelheden, geef voorrang en blijf nooit te lang links rijden. Niet slecht gereden maar, gegeven waar ik naar toe wil, wel verkeerd.
Het zou toch raar zijn als ik de persoon aan wie ik de weg vraag en die me zegt dat ik verkeerd rijd, zou verwijten dat hij of zij me niet inspireert omdat ze me slecht zou vinden rijden!?

Intentie

Of iets verkeerd gaat, hangt af van wat de intentie is waarmee iemand iets doet of zegt. Als je intentie is om een bedrijf succesvol te leiden en je kaffert al je collega’s uit omdat ze het niet goed genoeg doen, en het helpt: blijf dat dan vooral doen. Maar als je merkt dat de ene na de andere collega uitvalt, wegvalt, ziek wordt of onder de maat blijft presteren, dan doe je het verkeerd. Verkeerd in die zin dat het je intentie niet helpt waar te maken. Je bent in dat geval verkeerd bezig. Ben je dan een slechte manager? Tja, wat mij betreft wel, maar dat doet er helemaal niet toe. Dat is namelijk mijn waardeoordeel. En dat is helemaal niet interessant. Het gaat er uiteindelijk om of datgene wat je doet, hoe je bent of wat je zegt, helpend is voor wat je wil waarmaken. Als je dus waarneemt dat je naar Enschede rijdt en je Scheveningen achter je laat terwijl dat je plaats van bestemming is, kan dat alleen maar hele waardevolle informatie zijn. En heeft het niet veel zin om dan beledigd rond te lopen, of nog eens stevig jezelf ‘de schuld’ te geven omdat je zo’n slechte bestuurder bent. Als je nog steeds het doel wat je je voornam helder hebt, zit er maar een ding op: pak een afslag en rijdt de goede kant op.

Leiderschap

In ons vak noemen we dat ‘weer de goede kant op rijden’ Leiderschap tonen. Met andere woorden: invloed uitoefenen, gegeven hoe de situatie dan is, om een van te voren bepaalde intentie waar te maken. Daar zijn drie dingen voor nodig. Je hebt de juiste vaardigheden nodig, je hebt de juiste ‘mindset’ nodig en je moet het willen. Met andere woorden: je moet kunnen autorijden, je moet niet zeuren over dat je een slechte chauffeur bent, maar snappen dat je bestemming Scheveningen is in plaats van Enschede. En je moet überhaupt naar Scheveningen willen (omdat je bijvoorbeeld zo’n zin hebt om de zonsondergang te zien met de Pier in de skyline).

Op alle drie deze niveaus helpen wij kandidaten aan onze assessments om naar zich zelf te kijken. Daarbij kan iemand het nooit slecht, maar wel verkeerd aanpakken. Het is wel erg handig om te toetsen of het gedrag en de ‘mindset’ van die persoon in het verlengde liggen van wat hij of zij wil. Dat kan helpend of niet helpend zijn. En vaak is het zo dat onze deelnemers, die in dat proces van leren in de assessments of trainingsinterventies, die drie niveaus weer op een lijn krijgen, erg geïnspireerd raken. Logisch ook, want dingen voor elkaar krijgen die je graag wil, is over het algemeen ook erg gaaf!

Op naar Scheveningen zou ik zeggen!

Meer weten over onze assessments? Download hier de brochure!

Danny van der Schoor

Danny van der Schoor

Senior trainer / assessments