Maak kennis met Ralph Blom, de nieuwe directeur bij Van Harte & Lingsma
Sinds 14 september 2020 is Ralph Blom de nieuwe directeur bij Van Harte & Lingsma. Met de komst van Ralph haalt Van Harte & Lingsma ervaring binnen op het gebied van innovatie. Ralph kent de trainingsbranche goed door de diverse rollen die hij bij De Baak vervulde. Van incompany adviseur en trainer tot eindverantwoordelijke voor de kwaliteit en innovatie van het open inschrijvingsportfolio. Ralph brengt nieuwe inzichten en frisse ideeën met zich mee zodat Van Harte & Lingsma de komende jaren haar marktpositie kan versterken.
Om Ralph beter te leren kennen, legden we hem 5 vragen voor:
- Welk van de drie kernwaarden van Harte & Lingsma (Liefde, Lef en Leiderschap) staat het dichtst bij jou en waarom?
“Hoewel die andere twee natuurlijk ook heel mooi en belangrijk zijn, kies ik toch voor de kernwaarde Liefde. Als jij met liefde naar jezelf, naar anderen en naar jouw omgeving kan kijken, en vanuit die bron kan werken, kun je alles overwinnen. Rumi zegt: “Love is the bridge between you and everything”. En daar ben ik het roerend mee eens!”
- Wat was voor jou doorslaggevend om JA te zeggen op de functie van directeur bij Van Harte & Lingsma?
“In de gesprekken die ik voerde in de voorrondes hoorde ik van de ambitie van Harte & Lingsma om vooral ook sociale impact te maken. Ja, we willen een financieel gezond en winstgevend bedrijf zijn, maar net zo belangrijk is dat we impact in de maatschappij willen maken. Dat spreekt mij erg aan want we zien allemaal om ons heen de maatschappelijke ontwikkelingen en hoe mensen ermee worstelen zoals de snelheid van veranderingen, de overprikkeling door social media en onzekerheden over de toekomst.”
“Pas zei iemand tegen mij, Van Harte & Lingsma is het best bewaarde geheim in opleidingsland. Ik kom uit de trainingsbranche en wist dus al dat de kwaliteit van de trainingen bij Van Harte & Lingsma hoog is. Daarentegen merkte ik dat de naamsbekendheid niet groot is. Dat is jammer want het is een parel in de opleidingsland, die impactvolle programma’s heeft, zoals het beroemde KIM programma. Programma’s met een enorme diepgang op verschillende niveaus. Maar ook de geschiedenis en historie maakt dit bedrijf bijzonder. En bij Van Harte & Lingsma is het practice what you preach. Van Harte & Lingsma doet zélf wat verkondigd wordt. Ook dat sprak mij enorm aan. Dus toen was JA zeggen nog slechts een formaliteit.”
- Wie zijn de mensen die jou beïnvloed of geïnspireerd hebben als het gaat om persoonlijkheid en eigenwaarde?
“Het maakt mij nieuwsgierig als iemand mij raakt, dat kan zowel op een positieve als op een negatieve manier zijn. En het zit dan in mij om op die mensen af te stappen. Ik wil dan weten waarom zij mij triggeren. Door dat te doen heb ik veel bijzondere ontmoetingen gecreëerd. En daar heb ik enorm veel van geleerd. En zo ben ik er in de loop van mijn leven steeds meer op gaan vertrouwen dat, door dit te doen, het je helpt om te groeien en jezelf beter te leren kennen.”
- Wat zie jij als jouw grootste uitdaging als directeur van Harte & Lingsma?
“Op de korte termijn is dat natuurlijk corona en alles wat dat met zich meebrengt. We moeten de balans blijven zoeken tussen een gezonde organisatie, gezonde medewerkers en gezonde deelnemers. Maar natuurlijk ook: hoe kunnen we midden in de maatschappij blijven staan en onze bijdrage blijven leveren in de veranderende context? We willen als organisatie verder ontwikkelen om betekenisvol te zijn. Dit kunnen we doen door middel van onze intensieve trainingen en 1:1 coaching. Maar ook door de persoonlijke aanpak van onze assessmentss zorgen we ervoor dat de juiste persoon op de juiste plek komt.”
- Hoe zie jij de toekomst voor trainingen op het gebied van Persoonlijke Ontwikkeling en Leiderschap? Ook met het oog op de invloed die corona heeft op de markt (thuiswerken, online trainingen etc.)
“Doordat er zoveel op ons af komt aan prikkels en ook zoveel digitaal en online gecommuniceerd wordt, gaan mensen steeds meer het echte contact missen. De disconnectie wordt niet alleen richting de omgeving ervaren en zorgt voor een leegte maar we voelen die disconnectie ook in onszelf. Telefoneren, thuiswerken, zoomen, het zijn voor nu allemaal prima praktische oplossingen maar het leidt vaak ook af om even te zijn met wat er is of om je werkelijk te kunnen verbinden. Neem je als thuiswerker, zoals we veel op de fysieke werkplek deden, ook even de ruimte om stil te staan bij jezelf bij het koffiezetautomaat of bijvoorbeeld de lunch?
Die momenten van vertragen en even stilstaan lijken steeds schaarser te worden omdat er zoveel op ons af komt en we daarmee hebben te verhouden. De vraag naar therapeuten en psychologen is nog nooit zo groot geweest omdat psychische klachten als angst, stress en somberheid meer en meer toenemen. Ik zie dan ook het belang van juist de fysieke ontmoeting door bovenstaande alleen maar belangrijker worden. Een plek om echt even afstand te nemen van je werk, de prikkels en de hoeveelheid. Om even echt ruimte geven aan jezelf om beter te zien wat er is en wat jij nodig hebt. En dat is wat wij heel goed kunnen. We moeten meebewegen, het kan niet anders. Maar om alle veranderingen bij te kunnen benen, kan je als mens niet blijven versnellen. Paradoxaal vraagt het juist om te vertragen zodat je kunt versnellen.”