Hoop, geloof, vertrouwen en perspectief

Hoop, geloof, vertrouwen en perspectief. Dat geldt niet alleen voor ons, we zien het ook om ons heen in de wereld: onze klanten brengen het naar voren in trainingen, assessments en coachgesprekken. Aanpassen is een noodzaak, een realiteit. We zijn dus niet de enige die maatregelen hebben moeten nemen om kwaliteit en identiteit ook voor de toekomst te kunnen garanderen.

Herman van Veen zingt “rustig leven en tevreden, is voor de liefde een gevaar”. Met een bedrijf dat al ruim 35 jaar Liefde als waarde heeft omarmd was dit dus een goede ervaring.

Het is een bijzonder ding, het ‘accepteren van realiteit’. Het is logisch, maar het is lang niet altijd even makkelijk. Je kunt ‘lekker’ in de ontkenning zitten. Je kunt je afzetten tegen die zaken die je liever niet op je bordje had gezien. Je kunt tegen beter weten in blijven geloven dat het allemaal vanzelf wel weer goed komt. Heel menselijk ook dit allemaal. Ik betrap me zelf ook vaak genoeg op. Achteraf is het natuurlijk makkelijk te zien, maar o zo lastig om op het moment zelf daar iets aan te veranderen.

Kijk, daar gaat ons vak nou over. Dit is precies wat wij toevoegen in onze trainingen. We confronteren mensen met hun valkuilen, hun automatismen, hun easy-way-out. En we dit doen vanuit liefde, vanuit de wetenschap dat het soms ook echt verdomd lastig is om die knop om te zetten en jezelf tot verandering te bewegen. Hoe cliché het ook is, deze tijd van het jaar leent zich daar uitstekend voor.

Nu, met de feestdagen in aantocht, is het tijd om te bezinnen én om vooruit te kijken. Tijd om op zoek te gaan naar perspectief, vertrouwen, geloof en hoop. Waar begint het mee? Wat volgt logischerwijs op wat? Je moet ergens op kunnen vertrouwen, je moet ergens in kunnen geloven, je moet ergens op kunnen hopen. Zo bezien begint het dus met perspectief. Maar je moet ook lef hebben om te vertrouwen, je kiest ook om te geloven en je kunt ook hopen dat het goed komt, zonder dat je weet hoe dat eruit zou kunnen zien. Kortom, perspectief creëer je ook voor jezelf en vooral: met elkaar!

Ons advies is: ga het gesprek aan. Deel je eigen perspectief met je medewerkers en collega’s, help ze hun eigen perspectief te creëren door naar ze te luisteren en door te vragen naar wat ze nodig hebben, waar ze zin in hebben en waar ze tegenop zien.

Wij hebben zin in 2024! En kijken uit naar een goede kerstvakantie. Even pas op de plaats, uitrusten, genieten van momenten met dierbaren en genieten van goede wijn.

Namens iedereen bij Van Harte & Lingsma wensen wij je een bijzonder goed 2024 en in de aanloop daarnaartoe een zeer liefdevolle kerst(vakantie).