Een heel mens is beter dan een goed mens
Sinds jaar en dag houden we ons bij Van Harte & Lingsma bezig met leiderschap. Dat zou impliceren dat we een claim maken op dat wij wél zouden weten wat goed leiderschap inhoudt. Dat wij, in tweedpak en met een pijp in de hand, vanuit een ivoren toren, zouden weten wat het inhoudt om de beste leiders en managers te selecteren.
Nou, dat is dus niet zo. Dat zou namelijk eenzelfde claim zijn als dat wij zouden weten wat het betekent om een goed mens te zijn. En laten we eerlijk zijn; als we dat zouden weten, dan zouden wij hier bij Van Harte & Lingsma nooit gedoe hebben, ons nooit pissig maken over elkaar en anderen, onszelf nooit onzeker voelen, altijd waarde toevoegen aan de levens van de mensen om ons heen. En dat doen we niet. Tenminste niet elke dag, de hele dag.
Een goed mens zijn. Een goede leider zijn. Het zijn in ons werk vragen die erg in het verlengde van elkaar liggen. We vragen ons niet zozeer af wat jij nog moet leren om succesvol te zijn. Wat we veel interessanter vinden is wat je hebt te integreren. Wat ik daarmee bedoel is dat je alles al in huis hebt om succesvol te zijn als mens, als professional en als leider. En als het je lukt om dat op de goede manier aan te spreken, dan gebeuren er mooie dingen.
Tuurlijk, het is belangrijk om kennis tot je beschikking te hebben en om bepaalde vaardigheden meester te zijn. Gesprekstechnieken, timemanagement, procesmanagement, onderhandelen, etc. En het is in een assessment prima te meten in hoeverre iemand die vaardigheden al in huis heeft.
Onderzoek wat er bij jou in de schaduw staat
Maar wat we echt mooi vinden om met je te onderzoeken, is wat er in de schaduw staat. Want, zo denken we, als we datgene wat we in het donker van onszelf bewaren in het licht brengen, dan zijn we heler. En als we heler zijn, kunnen we het leven bewuster aan en effectiever en gelukkiger zijn.
Datgene wat we in het donker hebben staan, daar bedoelen we mee de dingen die we in onszelf hebben afgesplitst. Zaken die we liever niet van onszelf willen weten. Als we van kinds af aan gewend zijn om de ruzies die altijd maar in de lucht hingen tussen papa en mama, te ontzenuwen, te verlichten en fixen, dan hebben we conflicten dus in het donker gezet. De kans is dus groot dat we, als volwassenen, conflicten gaan vermijden. Dat maakt het best ingewikkeld als leider. Want dan is het vaak handig om ook de lastige gesprekken aan te gaan en te voeren.
Door dat stuk dan in het licht te zetten, te dealen met onze angsten voor wat we liever in het donker laten, om te gaan met de paradoxen die we in onszelf dragen, kortom door onszelf te integreren, zullen we een heler mens worden. En dat leidt volgens Jung – en wij zijn het daarmee eens – naar een heler mens. En dat is altijd beter dan een goed mens. Want wie bepaalt nou uiteindelijk wat goed is? Dat kan toch alleen vanuit het geheel bepaald worden?
En exact díe vraag stellen we aan en met de leiders en managers van Nederland in onze leiderschapsassessments. Hoe dit alles te bezien vanuit het geheel.
Maak kennis met onze leiderschapsassessments.