Wat is goed projectleiderschap?
Projecten leiden heeft twee kanten: de harde kant en de zachte kant. De harde kant gaat over de structuur, de voorwaarden en de middelen van een project. De zachte kant gaat over mensen, over interactie en over jouw houding als projectleider. In projectleiderstrainingen valt me vaak iets op: de manier waarop projectleiders kijken naar projectleiderschap. Meestal zijn projectleiders in die functie terechtgekomen doordat ze als projectmedewerker heel goed werk geleverd hebben. Ze hebben veel inhoudelijke kennis, veel ervaring en beschikken over expertise op de harde kant. Echte professionals.
Verandering van verwachting
Het probleem is dat ze daar in hun nieuwe functie niet meer voor betaald worden. Het is juist de bedoeling dat de projectleden met de inhoud aan de slag gaan en zich met de details en de uitvoering bezighouden. Wat er van de projectleider verwacht wordt, is dat hij of zij juist het overzicht behoudt. Een projectleider zit niet met zijn neus in de inhoud, maar stijgt boven de hectiek en problematiek uit zodat er een koers gevaren wordt waardoor het project gerealiseerd wordt conform afspraak met zijn opdrachtgever.
Paradox van hard en zacht
En dan speelt er nog iets. Om in de nieuwe rol als leider te kunnen presteren ontstaat er een paradoxale aanpak: de neiging om door te ontwikkelen waar je goed in bent. Verdere ontwikkeling zoeken in de harde kant. Dat is waar je je aandacht op richt en waar je op kan vertrouwen. Dat voelt als bekend terrein en geeft zekerheid en controle. De paradox zit ‘m erin dat dat óók belangrijk is, maar dat het er tegelijkertijd voor zorgt dat het nóg moeilijker wordt om de inhoud los te laten. En dat helpt niet om de rol in te nemen van de ‘spin in het web’. Een leider die alle facetten van het projectleiderschap monitort en stuurt, en tegelijkertijd focus houdt op het netwerk waarin hij zich als een beweegt. Proces-sturing, motiveren van medewerkers, optimale interactie binnen het team en het netwerk.
Niet of/of, maar en/en
Naast het beheersen van de harde kant, hebben projectleiders zich te ontwikkelen op de zachte kant. Het eigen maken van algemene vaardigheden zoals probleemoplossing, beïnvloeding, conflicthantering, situationeel leidinggeven, onderhandelen. Daarnaast de meer specifieke projectleidersvaardigheden: hoe doe ik een goede intake, hoe houd ik een stevige startup en hoe lever ik het resultaat op? En – misschien wel het belangrijkst – wie ben ik als leider? Hoe kan ik projectmedewerkers motiveren en enthousiasmeren? Hoe vind ik aansluiting bij de klant? Hoe hou ik alle stakeholders tevreden?
Persoonsgericht projecten leiden
De oplossing die Van Harte & Lingsma daar voor heeft is een project op zich: de training Persoonsgericht Projecten Leiden. Je gaat aan de slag met attitude, dominantie, assertiviteit, charisma. Je leert wat de effecten zijn van je gedrag, hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en van daaruit anderen leert aanspreken. Je groepsgenoten zijn je projectleden en stakeholders, de trainer zorgt voor een optimale leersetting en jouw eigen werkcontext is altijd de rode draad.
Wil je meer weten?
Download hieronder de brochure (pdf) van de training Persoonsgericht projecten leiden.