Wendy van den Pangaard over de KIM

“Na mijn aanstelling als Teamleider Contractmanagement & Projectbeheersing bij Hoogheemraadschap Delfland ben ik vrij snel begonnen aan de KIM-training. Dit was mijn eerste leidinggevende functie en ik wilde graag meer kennis opdoen en mezelf ontwikkelen. Ik had dan wel ervaring als project- en programmamanager, maar deze baan vroeg om andere kwaliteiten en vaardigheden. Zo werd ik direct verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de teamleden en kreeg ik te maken met een hoop formele personeelszaken. Ik was daarom benieuwd naar wat er allemaal bestaat aan theorieën en modellen en hoe ik die zou kunnen toepassen.”

Dubbel gevoel

“Achteraf ben ik misschien iets te voortvarend geweest door zo snel de KIM te volgen. Met wat meer ervaring als leidinggevende weet je beter waar je goed in bent en wat je kunt verbeteren. De praktijk als leerschool, zeg maar. Aan de andere kant werd ik niet geremd door vaste patronen. Alles was nieuw en ik voelde me vrij om zaken anders aan te pakken. Ik denk dat ik daardoor mijn gedrag en leiderschapsstijl makkelijk kon veranderen.”

Experimenteren

“De opzet en leermethode van de training vond ik heel prettig. Zo creëerde de betrokken trainer een veilige omgeving waarin je werd uitgedaagd om te experimenteren met je gedrag. Door haar scherpe oog voor ieders behoeften stemde zij de oefeningen af op je (werk)situatie en kon je ervaren wat de effecten waren van een andere handelswijze. Op deze manier werd zichtbaar wat wel en niet werkte. De verworven inzichten waren erg waardevol, want die kon ik samen met de theoretische modellen direct op het werk toepassen.”

Eerlijke feedback

“Ook het vele reflecteren en het geven en ontvangen van feedback vond ik sterk aan de KIM. Zo kwam ik tot de kern van mijn gedrag en hoorde ik hoe anderen mij zagen. Die feedback was soms best confronterend, maar juist daarom heel waardevol. Om een voorbeeld te geven: ik ben vrij direct en zeg waar het op staat. Althans, dat idee had ik. Mijn medecursisten dachten daar anders over. Zij gaven aan dat ik dingen uit de weg ga en wollig wordt in spannende situaties. Misschien kwam dat wel omdat ik me in bochten wrong om niet te hard over te komen. Door de feedback zag ik in hoe ik beter kon handelen en communiceren op een manier die bij me past.

Bewustwording

“Iets dat ik ook heb geleerd, is om mijn manier van leidinggeven aan te passen aan wat een ander nodig heeft. Zo vinden veel van mijn teamleden het fijn om opdrachten te krijgen met duidelijke kaders. Daarom spreek ik nu duidelijker mijn verwachtingen uit en geef ik vaker concrete richtlijnen mee. Verder ben ik veel bewuster van mijn gedrag, waardoor ik afhankelijk van de situatie een bepaalde leiderschapsstijl kan aannemen. Ik had bijvoorbeeld de neiging om mijn mening te verpakken in een vraag. Daarmee beïnvloedde ik het antwoord van het teamlid. Nu stel ik veel vaker gewoon het idee voor. Toch kies ik soms bewust voor de eerste methode als ik een bepaalde richting op wil. Alles bij elkaar is de training alle tijd en energie meer dan waard geweest.”

Ontdek de KIM voor leidinggevenden