Pim Lagaaij over de KIM voor leidinggevenden

“Op mijn werk bij het UWV groeide ik vrij snel door naar een leidinggevende functie. Als ‘Trainee Teammanager Uitkeren’ stuurde ik een team van achttien medewerkers aan. Ervaring met leidinggeven had ik nog niet, dus ik moest in de praktijk ondervinden hoe me dit zou afgaan. In de eerste maanden deed ik daarom veel op gevoel en werd ik niet geremd door theoretische kaders. Een collega begeleidde me weliswaar wekelijks, maar het was vooral een kwestie van doen.”

Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen

“Na acht maanden ‘doen’, wees een enthousiaste districtsmanager me op de KIM-training bij Van Harte & Lingsma. Op haar advies ben ik aan de training begonnen, maar het voelde niet als een verplichting. Sterker nog: ik was juist blij dat ik de kans kreeg om me te ontwikkelen als leidinggevende. Ik wilde graag leren over leiderschapsstijlen, theoretische kennis opdoen én ontdekken of dit überhaupt bij me paste. Mijn focus lag dus op mijn rol als leider.”

Persoonlijk

“Al snel merkte ik dat de training breder dan dat is. De KIM gaat ook sterk over jou als persoon. Zo kreeg ik inzicht in hoe ik overkom op anderen. Dat was soms best confronterend, maar wel heel nuttig. Om een voorbeeld te geven: andere deelnemers vonden dat ik mezelf kleiner maakte dan nodig en daardoor niet genoeg voor mijn belangen opkwam. Op het werk was mijn bescheidenheid weleens genoemd, maar niet in de mate op de KIM. Als dertiger vond ik het namelijk best spannend om overwegend 50-plussers aan te sturen. Waarom zouden ze me accepteren? Het hielp dan ook niet dat ik vaak benadrukte dat ik weinig ervaring had. Zo ondermijnde ik mijn gezag.”

Van bescheidenheid naar daadkracht

“Om hiermee gericht aan de slag te gaan, koppelde de trainer de theorie aan oefeningen die zij toespitste op mijn werksituatie. Het was ook fijn dat ik door de spreiding van de trainingsblokken het geleerde in de praktijk kon toepassen. Door de huiswerkopdrachten en reflectieverslagen bleef ik over een lange periode bewust bezig met mijn gedragsverandering.

Alles bij elkaar was dit erg waardevol, want ik heb mijn bescheidenheid losgelaten. Ik heb meer vertrouwen in mijn kunnen, ben standvastiger en geef beter mijn grenzen aan. Hierdoor kom ik krachtiger over en krijg ik meer voor elkaar.”

Veel resultaten

“Voor mij is het gegroeide zelfvertrouwen en het effectiever communiceren de belangrijkste winst. Daarnaast zet ik mijn sterke punten bewuster in. Door de feedback van andere cursisten besef ik bijvoorbeeld meer dat ik rust en vertrouwen uitstraal. Mensen voelen zich daarom snel op hun gemak bij me en stellen zich open. Zo kan ik op een natuurlijke manier met veel verschillende typen samenwerken.

Een ander resultaat van de training is dat ik veel situaties herken door de theoretische kaders. Ik weet door de opgedane kennis beter waar het gedrag van de ander vandaan komt en kan door de theorie toe te passen vaak een positieve draai geven aan een gesprek. Op mijn werk profiteer ik dagelijks van de training, want inmiddels ben ik Teammanager Uitkeren en geef ik leiding aan 28 medewerkers.”

Pim is teammanager Uitkeren bij UWV.

Ontdek of de KIM voor leidinggevenden wat voor jou is!