Pauline Gras: “De KIM heeft mij een rugzak vol met vaardigheden meegegeven”
“Een prachtige reis!” Zo kijkt Manager Communicatie Pauline Gras (53) terug op haar KIM-traject bij Van Harte & Lingsma. Ze had al een bak aan ervaring, maar wilde zich via de KIM meer managementstijlen eigen maken. Is dat gelukt? We spraken met haar.
P-Direkt is nieuw voor mij. Vertel eens…
“P-Direkt ken je alleen als je voor de rijksoverheid werkt. Maar elke rijksambtenaar kent ons dus wél. Wij doen alle HR-gerelateerde zaken voor hen namelijk, zoals salarissen, verlof boeken en nu ook arbeidsvoorwaardelijke dingen die met corona te maken hebben. Ik ben in daar in 2019 terecht gekomen. Dat was mijn eerste functie bij een uitvoeringsorganisatie en ook voor het eerst bij HR.”
Welke rol heb je nu?
“De rode draad in het werk dat ik heb gedaan en nu nog steeds heb is communicatie. Daarin heb ik het hele palet doorlopen. Op een bepaald moment wilde ik eindverantwoordelijk zijn, niet alleen voor een project, maar in een formele rol. Bij P-Direkt begon ik als meewerkend manager, maar na wat interne verschuivingen ben ik nu manager van een groep van dertien mensen.”
Waar liep je tegenaan in je werk?
“Als je het zo concreet vraagt, dan liep ik niet perse ergens tegenaan. Ik ben namelijk heel optimistisch van aard en ga uit van het goede in de mens. Bovendien ben ik al heel wat jaren aan het werk en veel onzekerheden wel voorbij. Toch dacht ik effectiever te kunnen zijn als ik zou kunnen leren om te variëren met managementstijlen. Mijn leervraag was eigenlijk: hoe kan ik mijn effectiviteit vergroten in diverse situaties. Ik houd van harmonie, maar soms is een andere stijl nodig. En hoe doe je dat dan?”
En hoe kwam je toen bij de KIM?
“Via een enthousiaste aanbeveling van een collega uit mijn MT. Zij had de KIM twee jaar eerder afgerond. Het was trouwens ook fijn om onze ervaringen te kunnen delen.”
Met welke verwachtingen ben je eraan begonnen?
“Ik was vooral open en nieuwsgierig en dat werd alleen nog maar meer tijdens de voorbereiding. Daarvoor moest ik een aantal testen doen en anderen om feedback over mij vragen. Bijzonder om op zo’n manier de diepte in te gaan over jezelf.”
En? Wat vond je ervan?
“Als je start, weet je niet wie je trainer is en wie je groepsgenoten zijn. Verbazingwekkend hoe snel je met – in ons geval – negen man een bepaalde groepsdynamiek hebt en hoe snel de groepsleden vertrouwd zijn met elkaar. Iedereen zat daar met het voornemen het diepe in te springen. Dat kon ook, omdat trainer Esther daarvoor de veiligheid creëerde. Heel mooi vond ik de managementgame. In groepjes met acteurs erbij speelden we waargebeurde situaties na. In deze setting kon je testen hoe het is om je eens anders te gedragen dan je gewend bent. Voor mij was zo’n gemaakte situatie soms de wereld op z’n kop, maar heel waardevol als experiment.”
Hoe kijk je terug?
“Aan het eind van de opleiding heb ik een certificaat, een leerboekje met mijn eigen inzichten en een kletspot met laatste treffende reactie van mijn mededeelnemers. Maar bovenal neem ik een rugzak voor vaardigheden en inzichten mee en een waardevol netwerk. Dat netwerk houdt niet op aan het einde van blok 4, dat is fijn. De groepsleden hebben een intense betrokkenheid met elkaar gehad en dat stopt niet zomaar. We hebben nog steeds een app-groep waarin we dingen met elkaar delen en kunnen sparren. Dat alles vind ik heel waardevol.”
Zou je de KIM aan anderen aanbevelen?
“Jazeker! Maar ik wil wel graag het belang van fysieke bijeenkomsten benadrukken. Voor mij waren die ontmoetingen essentieel voor het effect van de training.”