Nicole Verhoeven (50) omschrijft zichzelf als een HR-vakvrouw in de non-profit. Ze is dol op leren en ontwikkelen en daarom is het niet vreemd dat ‘kennis delen’ en ‘kennisintensieve organisaties’ een rode draad in haar carrière vormen. Ook niet toevallig is het dus, dat Nicole de rol bekleedt van senior adviseur P&O bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), een zelfstandig bestuursorgaan dat jaarlijks bijna 1 miljard euro steekt in onderzoek gericht op “maatschappelijke uitdagingen en onderzoeksinfrastructuur” (bron: NWO.nl). We spraken Nicole over de inzet van assessments; bij werving en selectie en bij ontwikkelingsvragen.
Assessments als objectief instrument
“De objectieve blik van buiten” is volgens Nicole de waarde van assessments. Nicole: “Veel van onze leidinggevenden werken al jaren voor NWO en soms doet zich de situatie voor dat bij een intern sollicitatietraject een ontwikkelassessment onderdeel uitmaakt van de plaatsing. In het plaatsingsgesprek en in het assessment kan je dan inzoomen op bijvoorbeeld iemands leiderschapskwaliteiten in relatie tot wat op dat punt wordt gevraagd. Na het gesprek en met een assessment krijg je een completer beeld hoe een persoon in elkaar steekt en van zijn of haar kwaliteiten en uitdagingen die je niet altijd uit de gesprekken haalt. Zo vorm je een zo compleet mogelijk beeld van een kandidaat.”
Het aan de kandidaat stellen van de vraag die er wérkelijk toe doet is volgens Nicole niet altijd eenvoudig. Nicole: “Soms zit je met een bepaald gevoel na de gespreksronde, maar weet je niet hoe je dat moet duiden of kunt meten. Het is fijn dat je bij vanHarte&Lingsma je kijk op de kandidaat kunt delen. Daar gaat de contactpersoon bij vanHarte&Lingsma zeer zorgvuldig en deskundig mee om. Het is namelijk best moeilijk aan te geven waarom de commissie nog niet helemaal overtuigd is van een kandidaat en vervolgens te bedenken waar dat in zit. Het assessment is ook voor de kandidaat belangrijk trouwens. Niet alleen om de functie waar je voor in de race bent, te kunnen vervullen, maar ook omdat je inzicht krijgt in je eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten. En dat is mooi meegenomen voor je verdere loopbaan en ontwikkeling bij NWO als lerende organisatie.”
Glazen bol
De resultaten van een assessment worden door vanHarte&Lingsma verwerkt tot een rapport met een helder advies. Dat rapport wordt eerst met de kandidaat gedeeld en vervolgens met NWO. Nicole: “De keuzes die wij hebben te maken worden hier gemakkelijker door, maar het advies berust natuurlijk niet op harde wetenschap. Dat is voor een organisatie als de onze soms moeilijk en een uitspraak als ‘dit is ook maar een mening’ ligt dan op de loer. Natuurlijk is een advies ook een beetje een glazen bol. Maar vanuit de HR-advieskant kun je wel uitleggen hoe een kandidaat is bevraagd en dus waar het advies vandaan komt. Al met al is het advies voor ons heel waardevol. Uiteindelijk nemen we bij NWO, op basis van alles wat er ligt, onze éigen beslissing.”
Vertrouwen in de professionaliteit
Nicole is blij met de manier waarop vanHarte&Lingsma de assessments voor NWO verzorgt. Nicole: “We hebben voor vanHarte&Lingsma gekozen, omdat we een partij willen die ook expertise heeft in managementvaardigheden en organisatieontwikkeling. Daardoor kunnen we samen van tevoren bepalen welke competenties voor een functie essentieel zijn. Net zoals we vooraf bepalen waar de lat moet liggen bij de kandidaten die we op assessment sturen. VanHarte&Lingsma denkt daarin zorgvuldig met ons mee. Ik heb sowieso veel vertrouwen in hun professionaliteit, ook in de uitvoering. Zo heb ik nog nooit terug gehoord dat er ongemak was bij een kandidaat, dat vinden we ook belangrijk. Ze reageren ook goed op feedback. Zo hebben we samen het facturatieproces gefinetuned. Fijn dat ze daar ook voor openstaan.”
Wees integer en eerlijk
Heeft Nicole nog een advies voor organisaties die overwegen assessments in te zetten? Nicole: “Ja, dat heb ik wel. Zet het instrument alleen in als je zelf al een goede werving- en selectieprocedure hebt doorlopen. Zoek vervolgens het antwoord voor de keuze niet alleen buiten de deur, want dat werkt niet, maar werk samen met vanHarte&Lingsma voor een sterk assessment om je definitieve keuze te bepalen. Het inzetten van een assessment werkt naar mijn mening namelijk het beste als aanvulling op de keuzerichting waarin je al denkt. Mijn ervaring is dat je na de gespreksonde en met het adviesrapport de keuze makkelijker kunt maken én beter kunt uitleggen aan de kandidaat. Verder vind ik het enorm belangrijk om integer en eerlijk te zijn. Wees al in de advertentie duidelijk dat je een assessment wilt doen en wees transparant tegen de kandidaten. Zij moeten er veel voor doen. Een assessment is intensief, dus moet je geen mensen sturen met wie je het op voorhand al niet ziet zitten. Als je aan die voorwaarden voldoet, dan is het een waardevol instrument.”