Effectieve inzet van ontwikkelassessments bij snelgroeiend bedrijf Dutchview

“De kosten van een assessment bedragen nog geen tien procent van wat het oplevert.”

Dutchview is een IT-bedrijf dat producten ontwikkelt met de visie om gebruikers meer gemak en plezier te geven bij het uitvoeren van hun dagelijkse werk. Het bedrijf werkt veel met developers en aangezien die nogal schaars zijn, zijn ze uitgeweken naar onder andere Bengaluru, India, om hun team te vergroten. Het bedrijf bestaat sinds 2010 en in die tijd is het flink gegroeid. Bij die groei horen verschuivingen van posities en het vervullen van nieuwe posities. Om dat op een goede manier te doen, maakt Dutchview sinds 2022 doorlopend gebruik van de ontwikkelassessments van vanHarte & Lingsma.

Wij spraken met Michiel Otterloo, medeoprichter en CEO van Dutchview, en vroegen hem naar zijn mening over de assessments, de manier van werken én zijn advies voor andere bedrijven met betrekking tot het gebruik van assessments.

Medewerkers DutchView op kantoor Deventer

De situatie: medewerkers in een groeiend bedrijf

Dutchview is een IT-bedrijf dat producten ontwikkelt met de visie om gebruikers meer gemak en plezier te geven bij het uitvoeren van hun dagelijkse werk. Het bedrijf werkt veel met developers en aangezien die nogal schaars zijn, zijn ze uitgeweken naar onder andere Bengaluru, India, om hun team te vergroten. Het bedrijf bestaat sinds 2010 en in die tijd is het flink gegroeid. Bij die groei horen verschuivingen van posities en het vervullen van nieuwe posities. Om dat op een goede manier te doen, maakt Dutchview sinds 2022 doorlopend gebruik van de ontwikkelassessments van vanHarte&Lingsma. Wij spraken met Michiel Otterloo, medeoprichter en CEO van Dutchview, en vroegen hem naar zijn mening over de assessments, de manier van werken én zijn advies voor andere bedrijven met betrekking tot het gebruik van assessments.

“We halen veel energie uit het opleiden van mensen en we realiseren dat medewerkers ons bedrijf zo nu en dan ontgroeien.”

Een cadeautje voor je medewerkers

Uiteindelijk zijn de rapportages erg nuttig voor het managementteam. Op de vraag of Michiel weet wat de medewerkers ervan vinden, antwoordt hij: “De medewerkers ervaren het echt als een cadeautje. Naast het inzicht wat ze verkrijgen vanuit de rapportage, zijn ze ook erg enthousiast over de manier waarop de assessors van Van Harte & Lingsma het aanpakken, en dan vooral vanwege de rollenspellen die plaatsvinden. Hoe ze in zo’n korte tijd bepaalde confronterende conclusies kunnen trekken, wekt nog weleens verbazing. Uiteindelijk vinden alle medewerkers die een assessment hebben gehad het echt heel fijn om aan mee te werken. En dat is natuurlijk ook weer enorm waardevol voor ons bedrijf, aangezien dat bijdraagt aan de retentie van medewerkers. Wat dat betreft zien wij onszelf overigens eerder als Ajax dan als Manchester City. Wij halen veel energie uit het opleiden van mensen en we realiseren ons dat medewerkers ons bedrijf zo nu en dan ontgroeien. Dat hoort erbij, en doordat we hen alles geven wat ze nodig hebben, geven zij ons alles in de tijd dat ze bij ons werkzaam zijn.”

De werkwijze van Van Harte & Lingsma

Michiel: “De manier van samenwerken met Erika Zeulevoet, onze contactpersoon bij vanHarte&Lingsma, is vanaf begin af aan goed. Sinds de eerste kennismaking, waarin alle verwachtingen in een open en eerlijk gesprek besproken werden, ontzorgt Erika ons volledig. Oftewel: wij selecteren de medewerkers die in aanmerking komen voor een assessment, wij geven hun contactgegevens door aan Erika en zij doet de rest. Zij neemt contact met hen op, plant de assessments in en na afloop krijgen zij de rapportage, waarvan zij dan zelf kunnen bepalen of ze het met ons delen. In de praktijk doen ze dat altijd en hiermee kunnen wij weer verder.”

“De dankbaarheid is groot en de retentie van je werknemers gaat omhoog.”

Het resultaat: het beter functioneren van je medewerker én je organisatie

Als je twijfelt of een assessment een goed idee is voor jouw organisatie, dan wil Michiel best uitleggen waarom je daar niet over hoeft te twijfelen: “Het is dus een cadeautje voor je medewerkers, maar het is ook een cadeautje voor je bedrijf. De kosten van een assessment bedragen nog geen tien procent van wat het oplevert. Die winst zit in het beter functioneren van je medewerker, omdat diegene aan de slag kan met zijn ontwikkeling. Daarnaast is ook de dankbaarheid groot én gaat de retentie van je werknemers omhoog. Als je daar een rekensommetje op loslaat, dan kosten assessments je niets, maar leveren ze je heel veel op. Eigenlijk is het ontwikkelassessment dus een cadeautje voor je medewerkers én voor je bedrijf.”

Benieuwd naar onze Assessments? Lees meer over ons leiderschapsassessment, ontwikkelassessment of selectie-assessment.