"Vertragen, reflecteren en verbinding maken."

Yassine M'Rabti - Marketingdirecteur Freia Groep

Yassine M’Rabti is marketingdirecteur bij FREIA groep en volgde de training KIM voor Leidinggevenden.

Als marketingdirecteur bij Freia Groep werk ik in een dynamische omgeving, waarin de druk groot kan zijn, de vraagstukken complex kunnen zijn en hierdoor regelmatig een beroep wordt gedaan op je vermogen om snel en wendbaar te kunnen schakelen. Door mijn verleden als topsporter zit het in mijn ‘systeem’ om te versnellen, maximaal presteren en daarmee grenzen op te zoeken. Deze ‘mindset’ heeft mij veel gebracht. Maar ik merkte op een gegeven moment dat ‘het’ niet meer werkte. Nog harder werken gaf niet het gewenste resultaat. Daarnaast leek het alsof ik de verbinding kwijt begon te raken met de mensen waarmee ik werkte. Dat was voor mij het signaal dat ik iets anders te ontwikkelen had. Ik moest met mezelf aan de slag en de stap van  ‘binnen’ naar ‘buiten’ maken.

Wie ben ik als mens en als leider en wat heb ik daarin te doen?

De KIM leiderschapstraining was niet nieuw voor me. Als marketingdirecteur van Freia Groep, het moederbedrijf van onder andere vanHarte&Lingsma, had ik van binnenuit al veel meegekregen. En toch, bij de derde module, confronteerde de trainer en groep mij met een open vraag: wie ik in essentie werkelijk was. Zonder mijn cv en wat ik allemaal gepresteerd had. Dat was het moment dat ik me realiseerde, dit is het thema waar ik mee aan de slag moet. Ik realiseerde me dat ik werkte vanuit mijn functie en verantwoordelijkheden en benaderde anderen ’transactioneel’. Dit was de start van de zoektocht naar mijn eigen bron. Wie ben ik als mens en als leider en wat heb ik daarin te doen.

Samen met de groep, maak je eigenlijk eenzelfde soort reis, ieder vanuit zijn eigen leervraag. En door de gelijkwaardigheid in de groep en de ruimte die geboden wordt tijdens de training, kom je tijdens de training ook echt toe aan de verwerking van je inzichten. Het bijzondere is, het proces gaat vanzelf, er is geen druk, dat je iets moet veranderen, de bal ligt bij jou. Jij bepaalt hoe en wat je wilt leren. En nu, twee en een half jaar later, zit ik nog steeds in dat proces, het blijft een proces van werken, van vertragen en reflecteren. Doordat ik nu bewust kan vertragen, meer in verbinding sta met anderen, en mijn team de ruimte geef, hoef ik minder hard te werken en komen we samen vooruit.