Anne Klugist testimonial training KIG communicatie en invloed

“Eigenlijk vind ik communicatie de lading niet dekken. De training is veel diepgaander dan dat.”

Anne Klugkist, adviseur bestuurlijke maatregelen voor de directie openbare orde en veiligheid van Gemeente Amsterdam

Anne Klugkist is adviseur bestuurlijke maatregelen voor de directie openbare orde en veiligheid van Gemeente Amsterdam en volgde de training Communicatie Interactie en Gesprekstechnieken (KIG).

“Qua opzet zat de training heel goed in elkaar. Er zat een goede wisselwerking in van het aanleren van de theoretische kaders en het actief inzetten van die theorie in de praktijk. Hierdoor kon je er meteen uithalen wat voor jou belangrijk was. Het was soms intens, maar daardoor juist ook heel leerzaam. Ik vond het ook erg bijzonder hoe de trainer iedereen – ook de mensen die er met tegenzin leken te zijn – feilloos wist te enthousiasmeren. Bovendien had hij ook echt aandacht voor de hele groep, waardoor ook degenen die niet meteen op de voorgrond traden de ruimte kregen.”

Ik krijg ook van collega’s terug dat ik sindsdien veel makkelijker communiceer en meer als mezelf voel.

Een van mijn leerdoelen was dat ik meer primair wilde reageren op mensen, vooral omdat me dat een goede eigenschap leek om te hebben. Tijdens de training leerde ik juist accepteren dat ik helemaal niet primair hoef te reageren. Ik reageer zoals ik ben en dat is prima. Ik wilde ook mijn grenzen beter leren bewaken. Daar bleek de bokstraining een hele goede oefening voor. Ik dacht altijd dat ik terug moest boksen als iemand in de aanval ging, maar ik kwam erachter dat je ook gewoon kunt zeggen: ‘stop, tot hier en niet verder.’ Dat was echt een eyeopener die, doordat ik het letterlijk aan de lijve ondervond, veel indruk maakte.

Vóór de training zag ik werk als iets zakelijks, iets waar emoties niet per se bij horen. Door de training ben ik gaan zien dat we allemaal mensen zijn, ook op werk, en dat emoties misschien wel het grootste deel uitmaken van alle communicatie. Door die erkenning kan ik nu veel beter aanvoelen én benoemen als er bijvoorbeeld contraproductieve onderstroom in een vergadering aanwezig is. Dat is enorm waardevol. Ik krijg ook van collega’s terug dat ik sindsdien veel makkelijker communiceer en meer als mezelf voel, dat is natuurlijk heel fijn. Als ik een puntje van kritiek moet noemen, dan gaat dat over de naam van de training. Eigenlijk vind ik de titel ‘Communicatie, Interactie en Gesprekstechnieken’ de lading niet dekken. De training is veel diepgaander dan dat.”