Rampdenker of liefdesjunk? Tips om je belemmeringen weg te nemen
Weer een nieuw ICT-systeem, een nieuwe manier van werken of een nieuwe leidinggevende… Veranderingen komen en gaan, en de omgeving waarin we werken en leven lijkt elk jaar dynamischer te worden. Wij mensen reageren vaak heel primair op veranderingen. We worden angstig, boos of blijven zitten waar we zitten, terwijl we hopen dat de crisis vanzelf weer oplost.
Maar gebeurt dat? Zelden. Daarbij is het goed mogelijk dat veranderingen een vast onderdeel zijn geworden van ons (werk)leven. Dit vraagt van ons als mens (en als medewerker of manager) om een hele andere houding en andere vaardigheden. We moeten flexibeler worden en leren mee te bewegen met nieuwe ontwikkelingen. Wanneer je dit onvoldoende lukt is de kans groot dat je last krijgt van stress of onvoldoende meekan met de vernieuwde organisatie.
Belemmeringen
En zelfs al willen we ons wel aanpassen dan lukt dit niet altijd. We worden dan belemmerd door onze eigen gedachten en overtuigingen. Jarenlang hebben zij ons goed geholpen maar nu belemmeren ze ons eerder dan dat ze ons ondersteunen. Misschien ben je daar zelf bewust van geworden of word je hierop gewezen door een collega, leidinggevende of HRM-er. Deze belemmerende overtuigingen leiden tot stressreacties in het lichaam. Hierdoor worden negatieve gevoelens soms langer en sterker ervaren dan nodig (of passend) is bij een specifieke werksituatie. Veel van die terugkerende negatieve gedachten zijn terug te brengen tot een aantal categorieën.
Gedachtepatronen
Wanneer je je bewust wordt van jouw favoriete gedachtepatroon, zal je merken dat je deze steeds vaker gaat herkennen. Door die herkenning kan je ze erkennen, en krijg je bijna automatisch wat meer afstand tot deze overtuiging. Daardoor word je er minder snel in meegesleurd en ondervind je minder negatieve invloed. Hieronder zet ik de vier categorieën even op een rijtje:
Het perfectionistische gedachtepatroon
Perfectionisten willen graag dat alles perfect loopt. Een fout is vreselijk en moet te allen tijde voorkomen worden. Liever eindeloos blijven schaven aan een productie dan op tijd leveren en er dan achter komen dat je iets vergeten bent. Dat is namelijk echt verschrikkelijk (voor de perfectionist ?).
Het liefdesverslaafde gedachtepatroon
De liefdesjunk wil graag dat iedereen hem aardig vindt. Conflicten zijn heel erg en moeten voorkomen worden. Je bent alleen van waarde wanneer niemand aanstoot aan jou neemt.
De gedachtepatronen van een rampdenker
De rampdenker is er heilig van overtuigd dat een grote ramp nooit ver weg is. Je herkent ze aan het gebruik van woorden als ‘verschrikkelijk’ en ‘vreselijk’. Alles wat hij fout doet kan uitlopen op iets heel ergs. Vaak worden problemen in de werksituatie meteen gekoppeld aan ontslag, verlies van hypotheek en in het extreme geval alles verliezen en op straat zwerven met een fles wijn. En dat allemaal omdat er een spelfout zat in die presentatie? Voor een rampdenker een uiterst logische consequentie.
Lage frustratietolerantie
Mensen die last hebben van een lage frustratietolerantie (LFT) vinden dat je niet te hard moet werken om resultaat te bereiken. Wanneer iets niet loopt zoals ze bedacht of gefantaseerd hebben, hebben ze al snel de neiging om het op te geven, geïrriteerd te raken of te gaan mopperen. Sommige (ouderen) onder ons koppelen dit type ook wel aan de jonge zogenoemde ‘patatgeneratie’ die nog niet echt tegenslag heeft gekend om resultaten te bereiken.
Meer herkenning, minder last
Herken je jezelf (of een collega) in één of meerdere van deze types? Mooi! Kijk of je de komende tijd bewust deze patronen vaker kan herkennen, vooral in situaties van stress en spanningen. Doordat je je bewust realiseert dat je in een bepaald gedachtepatroon vervalt, zal je merken dat deze gedachten zelf minder effect op je hebben.
Je kan er ook voor kiezen om door middel van de Rationeel Emotieve Training aan de slag te gaan met jezelf. Zie deze training maar als een broodnodige onderhoudsbeurt om jezelf wat extra flexibiliteit, aanpassingsvermogen en persoonlijke kracht toe te eigenen. Niet onbelangrijk in deze dynamische tijd waarin we soms weinig invloed hebben op onze omgeving en er des te meer van onszelf wordt gevraagd.
WIl je meer weten over de theorie van RET?
Download hieronder het hoofdstuk over de RET uit ons boek Leidmotief (pdf).