Modellen waar onze lezers het meest aan hebben gehad
In onze trainingen gaan we veel verder dan het aanleren van tips en trucs. Wij zetten de deelnemer centraal en dagen hem of haar uit met confronterende oefeningen en scherpe feedback. Doel is natuurlijk om het maximale uit die persoon te halen, als manager én als mens. Daarbij maken we op onze eigen wijze ook gebruik van bestaande en bewezen modellen. Dat kunnen modellen of theorieën zijn die ervoor zorgen dat je als deelnemer inzicht krijgt in je persoonlijk leiderschap, hoe je zo effectief mogelijk kan communiceren en/of invloed kan uitoefenen. Om je een zoektocht in de jungle aan trainingsmodellen te besparen hebben we de vijf meest gedownloade en gelezen trainingsmodellen (uit ons boek Leidmotief) voor je op een rij gezet:
Persoonlijk leiderschap
#1 Triple-loop-leren
Stel, je wilt je gedrag veranderen om de impact op je omgeving te vergroten. In dit artikel met download(!) worden drie niveaus beschreven van leren met als doel je om je gedrag te veranderen: single-loop, double-loop en triple-loop (ook wel transformationeel) leren.
Meer over Triple-loop-leren + download
#2 Cirkel van 8
Je zit in een vergadering die niet lekker loopt; je groet een collega in de gang en krijgt geen respons. Het gevolg is ergernis, stress of boosheid. Dit soort situaties noemen wij situaties met een storing. De oplossing zit in de keuze die je zelf hebt. De essentie van de Cirkel van 8 is dat je altijd een keuze hebt. Het is een bewustwordingsmodel waarmee je effectief met een bepaalde situatie om kan gaan.
Meer over de Cirkel van 8 + download
Effectief communiceren & invloed
#3 BOB-model
De communicatie in een besluitvormingsproces verloopt niet altijd even helder en effectief. Zeker als er meerdere belangen spelen. Vanuit de communicatietheorie staat BOB voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming. Dit model helpt om de kwaliteit van de besluitvorming te vergroten en het zorgt voor meer draagvlak.
Meer over het BOB-model+ download
#4 PIP-model
Het overkomt iedereen zo nu en dan. Je neemt deel aan een overleg maar het loopt niet zoals je wilt. Hoe grijp je in als de interactie waar je deel van uit maakt stroef loopt? Het PIP (Proces-inhoud-procedure )-model geeft daar meer inzicht in. Het is namelijk een interactiemodel dat je helpt om je sturingsmogelijkheden te vergroten tijdens een overleg of vergadering.
Meer over het PIP-model + download
#5 Metacommunicatie
Vaker praten we in raadsels en zeggen we niet direct wat we bedoelen. Waarbij we verwachten dat de ontvanger van onze boodschap de juiste vertaalslag wel zal maken. En dat zorgt vaak voor miscommunicatie. Met metacommunicatie zorg je dat je echt begrijpt wat de ander bedoelt en krijgt de ander de kans jou écht te begrijpen.
Meer over Metacommunicatie + download
Op onze site staan nog tal van andere theorieën en trainingsmodellen uitgelegd. Ga naar onze inspiratiepagina, gebruik de zoekknop (rechts bovenin) en voer je zoekopdracht in.