Mindfulness en de wetenschap
In het tijdschrift MT las ik een artikel met de titel 5 wetenschappelijke redenen voor mindfulness op de werkvloer.
Wanneer ik een mindfulnesstraining start, vertel ik over het wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat Mindfulness (op de werkvloer) werkt. Mindfulness reduceert stress en piekeren, en zorgt hierdoor ook voor minder ziekteverzuim. Het laat concentratie en focus toenemen, maakt dat mensen bewuster kiezen, verhoogt het gevoel van betekenis te zijn, etc. Deelnemers horen dit graag. Ik merk dat het hen helpt met de oefeningen te gaan starten, want het is toch bewezen, dat…
Ik zeg er ook altijd bij dat boeddhistische monniken dit bewijs niet nodig hebben. Want hun bewijs is de eigen ervaring. Al duizenden jaren ervaren ze bij zichzelf en de ander de meerwaarde van mindfulness.
Motivatie
De aanleiding om een mindfulnesstraining te volgen is vaak persoonlijk. De een wil niet meer in een burn-out terecht komen. De ander wil meer kunnen genieten van het hier en nu, beter in contact komen met collega’s of met meer focus werken. De motivatie om zo’n training te volgen komt dus van binnenuit. Dat is ook wat mensen uiteindelijk motiveert de oefeningen te gaan doen en blijven doen. Wetenschappelijk bewijs kan daar niet tegenop. Na een aantal weken ervaren mensen opeens wat het voor ze betekent. En dat is vaak ontroerend veel.
Westers
Een collega zei ooit tegen mij toen een medewerker bij het kopieerapparaat stond te schelden omdat “hij het weer eens niet deed”: we kunnen beter op mindfulnesscursus dan een nieuw apparaat aanschaffen. En wat mij betreft sloeg hij de spijker op zijn kop: wat we vaak doen is “achteraf oplossen of beter maken” in plaats van preventief zorgen dat mensen leren omgaan met stress.
Wetenschappelijk bewijs is een westers fenomeen. Daar is niets mis mee. Ik ben blij dat het mensen aanzet mindfulnessoefeningen te gaan doen. Het helpt ook organisaties om mindfulnesstrainingen te organiseren voor hun medewerkers.
Ik zie wat het voor mensen betekent. Ze zijn rustiger, gelukkiger, effectiever en ervaren het leven intenser. Het wordt voor mij ook steeds duidelijker dat mindfulness(training) op geen enkele manier een luxe is, maar een hele waardevolle en effectieve manier om om te gaan met alles wat op je pad komt. Het is een investering waar jezelf, de ander en jouw organisatie beter van wordt. Fijn dat dat inmiddels bewezen is!
Wil je meer weten over hoe mindfulness jou kan helpen op je werk?
Download hier onder informatie over hoe wij het toepassen en over onze mindfulnesstrainingen (pdf).