Minder last van stress

Mensen ervaren stress op hun werk als de last zwaarder is dan ze kunnen dragen. Zo simpel is het eigenlijk. Maar het is níét simpel om vast te stellen wat nu precies de stress veroorzaakt. En het is nog moeilijker om stress te “managen”.

Fysiek en mentaal

Stress is de fysieke reactie die we ervaren op het moment dat we denken iets niet aan te kunnen. Simpel voorbeeld: Je krijgt extra werk gedelegeerd. Je weet dat je het er niet meer bij kan hebben, maar je durft geen nee te zeggen. Op dat moment gebeurt er van alles in je lichaam. Cortisol wordt aangemaakt, je ademhaling gaat omhoog, spieren gaan zich spannen. Deze stressreacties zijn bij ieder persoon anders. En deze reacties zetten weer meer gedachten in gang (piekeren). Voor je het weet is zowel je lichaam als geest van slag.

Stress: niet altijd verkeerd

Dat is niet zo erg. Wanneer stressmomenten worden afgewisseld met momenten van herstel, dan ontstaat er weer balans. Het is zelfs zo dat de gedachte dat je iets niet helemaal aankunt, je positief kan beïnvloeden. De gedachte kan ontstaan: “ik zal mijn uiterste best doen” of “ik ga dit gewoon leren”. Stress zet ons er dus ook toe aan om ons potentieel te benutten en dat geeft positieve energie.

Wanneer je echter te vaak te veel van jezelf vraagt en niet luistert naar je eigen fysieke stresssignalen, dan gaat, net als bij elastiek, de rek eruit. Dat is waarom overspannenheid of een burn-out met veel fysieke ongemakken gepaard gaat.

Wat het lastig maakt is dat ieder mens, echt ieder mens verschillend reageert op stress. De een kan echt meer of minder aan dan de ander. Daar kan je van alles van vinden, maar het is gewoonweg zo. Jouw fysieke gesteldheid, je karakter, je ervaringen en opvoeding, de omgeving en cultuur waarbinnen je werkt, jouw communicatievaardigheden… Alles telt mee.

Minder last van stress

Wat is dan van belang? Ken jezelf. Stel jezelf vragen:

  • Welke omstandigheden of gebeurtenissen op het werk (of thuis) geven je stress (dit noemen we stressbronnen)?
  • Wat gebeurt er dan in jouw lichaam? Welke stresssignalen geeft jouw lichaam af?
  • En wat doe je daar dan weer mee?

Veel mensen negeren die stresssignalen. In het eerder genoemde voorbeeld, kan iemand er voor kiezen dan maar eerder naar het werk te komen, en later weg te gaan, om het werk af te maken. Voor korte tijd geen probleem. Wanneer dit een patroon wordt, dan kan je teveel van je lichaam vragen.

Stress aanpakken

Wat kan je anders doen? En wat is daarvoor nodig? Het kan bijvoorbeeld helpen om vaker nee te zeggen of meer te sporten. Misschien helpt het jou om meer focus aan te brengen of te leren om beter om te gaan met je perfectionisme. En waarover kan je met je werkgever in gesprek gaan? Het hoofdstuk in het boek Leidmotief dat je hieronder kan downloaden, kan je helpen te onderzoeken wat jou stress geeft.

Wat is nog meer van belang? Dat we allemaal een bijdrage leveren in het bespreekbaar maken en normaliseren van stress. Het is heel normaal dat je er is een keertje doorheen zit. Een schone taak aan ons allen elkaar te ondersteunen, onszelf niet als de meetlat te zien voor de ander.

Minder last van stress?

Als je meer wil lezen over stress en het voorkomen ervan, download hieronder dan een deel uit ons boek Leidmotief. Het gaat over stressmanagement en energie.

Download bijlage

{{ currentTab.tab_naam }}


{{ field.naam }} *

    {{ name }}



{{ field.naam }}

{{ field.omschrijving }}

Vorige

Je gegevens worden verstuurd. Even geduld alstublieft...