Meesterschap in Leiderschap – een ervaring

Ga direct naar deel 2: Interventie -:- 3 juli

Trainingsblok 1 -:- 4 en 5 juni 2014

Een eerste stap op reis richting
Meesterschap in Leiderschap

Op een regenachtige dag in juni kwam ik in Wolfheze samen met mijn collega-deelnemers voor het eerste meerdaagse blok van de leergang Meesterschap in Leiderschap. Ik ben deze leergang gestart omdat ik een beter inzicht wil krijgen in mijn eigen drijfveren en doel in het leven om dan vanuit dat inzicht een nieuwe stap te maken.
Al vrij snel na aankomst word ik op mijn wenken bediend. We krijgen de opdracht om gedurende twee uur, ieder voor zich, te proberen dichter bij die kern te komen. Wat verlang je bij te dragen en wat houdt je tegen? Dat doe je anders nooit; twee uur in gesprek met jezelf… Na 20 minuten was ik dan ook wel uitgepraat ;-).

Pas toen ik de rust nam om even niet bewust naar de antwoorden te zoeken en gewoon vrij alle gedachten en emoties toe ging laten, kwam ik verder in mijn zoektocht. Voor ik het wist was de tijd om en ik weer een stukje verder. Bij terugkomst werd ons gevraagd onze ervaringen te delen met de trainers en de groep. Hoewel dat best ongemakkelijk kan zijn, was het ook een waardevol proces. De inzichten en ideeën van anderen helpen je vaak toch weer verder op weg.

Op de tweede dag werden we expliciet uitgedaagd om vanuit ons onderbewuste letterlijk vorm te geven aan ons ‘purpose’ of verlangen; andere woorden voor ‘levensdoel’. Het was heel bijzonder om te ervaren hoe ‘vanzelf’ en schijnbaar moeiteloos je vanuit je onderbewuste dingen kunt visualiseren en concreet kunt maken. Binnen drie kwartier kwam ik dichter bij mijn purpose dan met weken piekeren. Dit eerste blok heeft mij persoonlijk waardevolle inzichten gegeven. Bovendien heb ik deelgenoot mogen zijn van de ervaringen en beleving van mijn groepsgenoten. Dat maakt dit proces extra bijzonder en ik kijk dus uit naar de volgende stap.


Interventie -:- 3 juli 2014

De zweethut

“De zweethut” stond op 3 juli in mijn agenda. Een ritueel van de Lakota indianen dat in de MIL gebruikt wordt om verder te komen met je leiderschapsopdracht. Ter voorbereiding van de zweethut-ceremonie was ons gevraagd een queeste te formuleren over datgene wat je in het kader van je leiderschapsopdracht zou willen onderzoeken of loslaten om verder te kunnen groeien en ontwikkelen.

Voor mij was dat de vraag waarom ik meer waarde hecht aan mijn zelfkritiek dan aan positieve feedback van anderen. Waarom luister ik liever naar dat nare stemmetje in mijn hoofd dan naar de mensen om mij heen?
Met die queeste reed ik toch enigszins gespannen naar Dreumel. Zeker ook omdat wij waren gewaarschuwd dat de zweethut een behoorlijke beproeving zou kunnen zijn.

Eenmaal aangekomen werden we hartelijk welkom geheten door Geert, onze zweethutleider, en Floris, de vuurman. Op hun aanwijzingen werd de zweethut opgebouwd, hout gehakt en water gehaald. Langzamerhand namen zij ons mee in het ritueel. Toen het tijd was om het vuur aan te steken was bij mij de spanning volledig weg en wilde ik de beproeving graag aan gaan. En ja, de zweethut was alles wat ons beloofd was. Je zit ongemakkelijk op een handdoekje op de grond, het is aardedonker en het is echt heel heet door de grote basaltstenen die recht uit het vuur komen. Ik heb mij overgegeven aan het moment en mee laten nemen in de ceremonie. Ik ben alle besef van tijd verloren in een reis langs de vier windrichtingen.

En het is me gelukt: ik heb het antwoord op mijn queeste gevonden in de zweethut. En beter nog; ik heb het los kunnen laten. Direct na het verlaten van de hut voelde ik een enorm verschil, alsof ik een metamorfose had ondergaan.
Het is nu twee weken later; het euforische gevoel is natuurlijk afgezakt.Maar gebleven is het vertrouwen dat er iets wezenlijks veranderd is. En die verandering was nodig om verder te kunnen ontwikkelen in mijn leiderschap. Om te kunnen groeien heb je andere mensen nodig en het luistert toch een stuk makkelijker zonder een naar stemmetje in je hoofd.


Esther Verhoeven (1975) werkt sinds december 2006 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, als adviseur EU R&D programma’s. Hiervoor werkte ze als wetenschapper bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Heb je een vraag over de training aan Esther, of wil je van gedachten wisselen? Stuur haar een mail op eea.verhoeven@hotmail.com.

Meer weten over de training?

Download hieronder de brochure van de training Meesterschap in Leiderschap (pdf).