Kernkwaliteiten
Eén van de mensen die ik coach, Peter, vertelde me laatst dat hij grote moeite had in de samenwerking met z’n collega. Die laatste was geneigd overhaaste beslissingen te nemen en kon daarbij ook drammerig zijn. ‘Hoe kan je toch zo te werk gaan,’ vroeg Peter zich af. ‘Beslissingen dienen toch juist uiterst zorgvuldig en weloverwogen te worden genomen,’ was zijn standpunt. Maar hoe meer informatie Peter wilde verzamelen en zaken wilde overpeinzen om tot een weloverwogen besluit te komen, hoe meer zijn collega ging drammen. Dit was overigens niet het enige punt waar hij last van had in hun samenwerking. Hij was vooral geneigd in de samenwerking te kijken wat er niet goed was aan de ander.
Het model van Kernkwaliteiten van Daniel Ofman heeft hem veel inzicht gegeven in wat zij bij elkaar opriepen in hun samenwerking, dat zij elkaar eigenlijk nodig hebben en bood een helder inzicht in wat zij te doen hebben om hun ineffectieve patroon in samenwerking te doorbreken en het beste in elkaar naar boven te halen.
Hoe werkt dit model?
Het kernkwadrant is opgebouwd uit vier eigenschappen:
- Kernkwaliteiten zijn unieke eigenschappen waarvan je je zelf vaak niet zo bewust bent, die je zelf normaal vindt, maar die anderen in jou bewonderen. Bv weloverwogen, bescheiden, enthousiast, analytisch, energiek, resultaatgericht.
- Valkuilen zijn kernkwaliteiten die te ver doorgeschoten zijn, ofwel te veel van het goede. Mensen kunnen de neiging hebben door te slaan in datgene waar ze goed in zijn. Het is dat wat anderen jou verwijten, dat wat je van jezelf geneigd bent te rechtvaardigen. Teveel van weloverwogen kan besluiteloos worden. Andere valkuilen kunnen zijn ongeduldig, drammerig, onzichtbaar.
- Uitdagingen zijn het positief tegenovergestelde van valkuilen. Het is dat wat je in jezelf mist, wat anderen je toewensen of dat wat je in anderen bewondert. Kernkwaliteiten en valkuilen vullen elkaar aan. Het gaat erom een balans tussen die twee te zoeken. Wanneer de kwaliteit weloverwogen doorslaat is de kans groot dat het doorschiet in besluiteloos (valkuil). Door minder weloverwogen te zijn verklein je de kans om in je valkuil terecht te komen. Maar dat gaat wel ten koste van een mooie kwaliteit! Het gaat erom om zowel weloverwogen te zijn als knopen te hakken (uitdaging). Het ontwikkelen van de uitdaging gaat dus niet ten koste van de kwaliteit maar brengt de kwaliteit juist meer in balans.
- Allergieën zijn uitdagingen die te ver zijn doorgeschoten. En zijn tegelijkertijd het negatief tegenovergestelde van de kwaliteit. Het is dat wat je in anderen minacht. En wat je in jezelf zou verafschuwen. Dat maakt dat het soms uitdagend is om met je uitdaging aan de slag te gaan. Omdat mensen bang zijn dat ze er in doorschieten en in hun allergie terecht komen. Ze blijven ook het liefst weg van mensen met deze eigenschappen. Terwijl ze er juist van kunnen leren. Als ze het maar een onsje minder doen. Daarmee geeft het model een kader waarbinnen je juist kunt leren van de mensen waar je je aan stoort.
Met dit simpele en krachtige model kan je karaktereigenschappen inzichtelijk maken en benutten. Het gaat uit van sterke en positieve kwaliteiten, laat zien dat je deze kwaliteiten ook negatief kunt gebruiken en wat je te doen hebt om hier uit te blijven. En het verbaast me eigenlijk nog steeds hoe vaak mensen, zeker jonge mensen die net beginnen met werken, weinig bewust zijn van hun kwaliteiten. Terwijl hoe scherper je dat hebt hoe meer je kunt werken vanuit je kracht en hoe groter je bijdrage kan zijn.
Daarnaast is het model ook goed in te zetten in de interactie met anderen zoals in het geval van Peter dat ik hierboven beschreef. Soms zie je bij de ander alleen de schaduwzijde en niet de kwaliteit die er achter zit. Ben je in staat het positieve achter het voor jou storende gedrag te herkennen dan verandert die ontdekking per definitie de samenwerking.
Het dubbelkwadrant
Met behulp van een dubbelkwadrant kunnen de kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van beide personen worden opgenomen en dat kan veel helderheid geven. Je kunt het gebruiken bij samenwerkingsvraagstukken en conflicten. Dit samen bespreken geeft ruimte omdat er aandacht is voor ieders kwaliteiten en goede intenties.
Meer weten over de Kernkwaliteiten?
Download hieronder het hoodfstuk Kernkwaliteiten uit ons boek Leidmotief!