Janice van Oudheusden is IT Project Portfoliomanager bij Gemeente Enschede en volgde de training Coachend Leidinggeven.

“Ik ervaar meer rust en zie de mogelijkheid om met lef én liefde zaken aan te pakken.”

Janice van Oudheusden, IT Project Portfoliomanager Gemeente Enschede

Janice van Oudheusden is IT Project Portfoliomanager bij Gemeente Enschede en volgde de training Coachend Leidinggeven.

“Ik ben binnen gemeente Enschede verantwoordelijk voor het portfoliomanagement van een groot aantal IT gerelateerde projecten. Daarnaast heb ik een functioneel leidinggevende rol en in relatief korte tijd verdubbelde het aantal aan te sturen mensen van ongeveer tien naar bijna twintig medewerkers. Ik wilde wat meer houvast in die rol en ik wilde voorkomen dat ik de verbinding met de mensen kwijt zou raken. Inhoudelijk, op het gebied van IT dus, sta ik mijn mannetje al wel, dus leek het me een goed moment om een training te doen om mijn soft skills te ontwikkelen. Daarvoor leek, en bleek achteraf ook, de training Coachend Leidinggeven uitermate geschikt.

Janice van Oudheusden is IT Project Portfoliomanager bij Gemeente Enschede en volgde de training Coachend Leidinggeven.

Ik leerde over mensen, over drijfveren, maar vooral ook over mezelf

Ik heb echt een spiegel voorgehouden gekregen. Ik wist al best goed hoe ik als mens in elkaar steek en waar ik voor sta, maar door deze spiegel heb ik nu helder waar ik tegenaan loop. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om kritisch feedback te geven. Dat ben ik veel meer vanuit mijn gevoel gaan doen. Ik leerde over de stap vóór het geven van feedback, die gaat over hoe ik ervaar wat er gebeurt. Die is heel waardevol. Als iets vanuit jouzelf als persoon komt, dan mag dat er altijd zijn. Dat heeft er indirect ook voor gezorgd dat ik veel persoonsgerichter ben gaan werken. Ik coach niet iedereen meer op dezelfde manier, maar ben meer gaan kijken naar de behoefte en drijfveren van de verschillende mensen. Daarnaast heb ik geleerd om de controle meer los te laten. ‘Een goede coach lijkt soms lui,’ vertelde de trainer op een bepaald moment. Dat was een mooi inzicht voor mij. Ik laat nu de touwtjes vaker vieren en merk dat het dan alsnog goed komt. Dat geeft ruimte. Het voordeel daarvan ervaar ik niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn privéleven. Of het nu over collega’s gaat in projectmatige dingen, of bijvoorbeeld wanneer mijn kinderen aan het spelen zijn. Ik kan dingen laten gebeuren, fout laten gaan, dat mag ook.

Coachend leidinggeven is een training waarin je in een korte tijd jezelf en je werkomgeving toetst. Door de juiste schakels aan elkaar te leggen en te kijken hoe je het beste uit elke situatie kan halen, ervaar ik nu meer rust en zie ik de mogelijkheid om met lef én liefde zaken aan te pakken.”