Ik ben oververmoeid, maar zeg er niets over…
Sandor beantwoordt lezersvragen voor Platform A
Uit je vraag haal ik een aantal belangrijke elementen. In de eerste plaats wil je niet voor een ‘aansteller of watje’ aangezien worden. Druk maken over wat anderen mogelijk van je vinden of wat misschien in de toekomst gaat gebeuren, is inderdaad voor watjes. Noem mij een persoon die goed de toekomst kan voorspellen? Nou dan, jij ook niet. Stop daar maar mee!
Daarnaast vergelijk je jezelf met anderen. Zij werken hard, kunnen wel door werken… Als zij allemaal bloot in de sloot springen, doe jij dat dan ook? Jij bent niet je leidinggevende of je collega. Jij bent uniek en daar is niks mis mee. Vergelijken is een veel gespeeld gedachtenspelletje van mensen, met behoorlijke gevolgen, zoals jij nu ervaart. Daarvoor heb ik de oneliner: Wat wil jij nu, je (ver)gelijk of je geluk? Als je meer geluk wilt, moet je meer je (ver)gelijk opgeven!
En realiseer je tot slot: Voor de hoe-vraag komt de vraag ‘doe ik het of niet?’. Als het antwoord ja is, ontdek je vaak vanzelf het hoe. Mijn tip (is niet voor watjes), bereid het gesprek goed voor:
- Maak een afspraak met je huisarts
Laat onderzoeken of er fysieke oorzaken zijn voor je vermoeidheid, bijvoorbeeld ziekte van Pfeiffer. Als fysieke oorzaken zijn uitgesloten, kan de huisarts vaststellen hoe ernstig je vermoeidheidsklachten zijn en wat je er aan kunt doen. Hij of een andere hulpverlener, kan met jou uitzoeken waardoor je zo vermoeid bent en waar je weer energie van krijgt. Al deze informatie is belangrijk voor het gesprek met je leidinggevende. - Bepaal voor jezelf waarom je een gesprek wilt en wat je ermee wilt bereiken
Doelen en resultaten zijn vaak persoonlijk en situatieafhankelijk. Doel kan bijvoorbeeld zijn: het informeren van je leidinggevende over je vermoeidheid en samen zoeken naar oplossingsscenario’s. Een voorbeeld van een resultaat is dat je de komende maand halve dagen gaat werken. - Wees helder en concreet over wat jij van je leidinggevende verwacht: een luisterend oor, oplossing, steun, minder werk et cetera.
- Kom met een voorstel
Verplaats je even in de positie van je leidinggevende. Wat zou jij het liefst horen als je leidinggevende was? Leidinggevenden zijn net gewone mensen. Ze houden van problemen, maar nog meer van oplossingen. - Zorg goed voor jezelf!
Tips
- Spiekbriefje (voor het gesprek met je baas)
- Houd je doel en resultaat voor ogen
- Laat je niet meeslepen door je emoties, maar sta wel open
- Wees helder over wat je wilt van je baas
- Vergeet niet je eigen voorstel te noemen
- Niet te streng zijn voor jezelf, je doet het goed!