HOW-TO: we beantwoorden jouw leervragen

Veel deelnemers hebben een leervraag voordat ze aan een training beginnen. Onze trainers geven graag een aanzet tot een denkrichting, die uiteindelijk leidt tot het vinden van je eigen antwoord. Net als in onze trainingen!

Vragen

1. Hoe maak ik een stap richting een managementpositie?
2. Hoe ga ik om met lastige medewerkers?
3. Hoe krijg ik meer plezier en zelfvertrouwen in mijn werk?
4. Hoe verbeter ik de samenwerking binnen mijn team en vergroot ik hun prestaties?
5. Hoe zorg ik voor meer impact?
6. Ik ben een controlfreak. Hoe laat ik controle los?

1. Hoe maak ik een stap richting een managementpositie?

Leuke vraag, om hierachter te komen kan het helpend zijn om de volgende vragen aan jezelf te stellen:

  • Wat drijft in het werk mij om een managementpositie te willen? In onze trainingen zien en ervaren we iedere keer weer hoe het werken vanuit een heldere ‘why’ of visie mensen hun impact versterkt.
  • Welke vaardigheden beheers je en welke niet? Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan luisteren en richting geven, analytisch denken, problemen oplossen, motiveren, coachend leidinggeven, feedback geven enzovoort. Geen idee? Tijd om feedback op te halen in je netwerk!
  • En de laatste vraag is gewoon heel praktisch: Waar in je omgeving zie je ruimte en denk jij te kunnen bijdragen? Soms is er ruimte in je eigen organisatie en kan je jouw wens intern kenbaar maken. Is dat niet het geval maar je ambitie erg prangend? Raap je moed bij elkaar en kijk buiten de organisatie waar mogelijkheden voor je liggen!

In onze trainingen werken we graag aan de basis. Een training die je helpt om jouw persoonlijke  waarden en kompas helder te krijgen is de Kern. Wil je visie en managementvaardigheden ontwikkelen, kijk dan eens bij de KIM/nl. De KIM/nl hielp al veel mensen aan een opstapje naar een leidinggevende positie.

2. Hoe ga ik om met lastige medewerkers?

We geven je een paar opties. De optie die jou het meest triggert, is tenminste het onderzoeken waard, denken wij. Want: wat wordt er dan precies bij jou getriggerd? Welke overtuiging raakt ie? En waar ben je dus geneigd van weg te gaan? Dus: hoe ga ik om met lastige medewerkers:

  1. Lekker laten sudderen.
  2. Delegeren naar je collega’s of op training sturen.
  3. De confrontatie aangaan: met deze persoon delen wat je zo lastig vindt.
  4. Stoppen met jouw irritaties delen en echt gaan luisteren.
  5. Onderzoeken wat het gedrag van deze persoon met de organisatie/team/omgeving te maken heeft en sturen op een gezonder klimaat voor samenwerken, leren en ontwikkelen.

(Lastige) medewerkers hebben altijd een eigen verhaal. Het is helpend om daar rekening mee te houden. De neiging kan zijn om het probleem vooral bij het individu of de dynamiek tussen jullie te leggen. Maar er zijn meer brillen en technieken die je kunnen helpen om (jullie) arbeidsverhoudingen te verbeteren. Die tegelijk het team of de organisatie dienen om als geheel zich te ontwikkelen… kijk eens vanuit een systemische bril. Wil je er meer over leren? Vraag een adviesgesprek aan of kijk zelf alvast naar de trainingen rond leiderschap  zoals Leiderschap in complexe tijden of Teamcoaching.

3. Hoe krijg ik meer plezier en zelfvertrouwen in mijn werk?

Plezier en zelfvertrouwen gaan bij velen hand in hand. Wat betreft plezier: wanneer we ontspannen zijn én we voldoende uitdaging hebben, presteren we meestal het beste. Dus een béétje gezonde spanning is welkom. De volgende vragen zijn belangrijk om eens goed voor te gaan zitten, zoals: Doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Waar ga ik van aan en waar loop ik op leeg?

Doe dit vooral niet alleen want dan loop je dáár vast op leeg. En we waren op zoek naar plezier!

Gebrek aan zelfvertrouwen wijst op angst en dus weinig ontspanning. Bij angst geloven we in de meeste gevallen dingen die niet werkelijk waar zijn. Keer op keer zien we dat onze deelnemers veel meer ruimte ontdekken om hun talenten in te zetten op het werk, dan ze in eerste instantie  voor mogelijk hielden. Weet jij waar je echt goed in bent en dúrf je daarvoor de ruimte te creëren? Trek de stoute schoenen aan!

En als laatste: jezelf en elkaar schaamteloos complimenteren maakt het sowieso een groter feest om lekker te werken!

Je zelfvertrouwen een fundament geven? Kijk eens naar de trainingen KIG, KIMNL & de spiegel of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Weten of jij doet wat je wilt en wilt wat je doet? De Kern heeft velen verder geholpen met een helder kompas om plezier in het werk te kunnen creëren.

4. Hoe verbeter ik de samenwerking binnen mijn team en vergroot ik hun prestaties?

Conflict helpt je verder! Conflict klinkt dramatisch, vreselijk en vooral als iets dat voorkomen moet worden. Toch stellen we dat er zonder conflict in jou of met elkaar er geen ontwikkeling is. Denk daar maar eens over na.

Met conflict bedoelen we niet ruzie maken en elkaar de huid vol schelden. Conflict of confrontatie staat voor samen elkaars grenzen ontdekken. Aan de grenzen van ons denken kunnen we leren. Het goede gesprek zorgt ervoor dat je elkaars waarden leert kennen en samen nieuwe waarden weet te omarmen. Juist door je uit te spreken, écht te delen wat er is, lukt het ook om de verschillen te gaan waarderen. Pas als echt helder is waar ieder in het team voor gaat en staat, kun je daar ook gepast op acteren.

Leren om het conflict zo aan te gaan dat dit jouw team verder helpt? Volg de KIM, Coachend leidinggeven, Teamcoaching, of Communiceren in verbinding.

5. Hoe zorg ik voor meer impact?

Wanneer je werkt vanuit een heldere visie zorgt dat ervoor dat mensen jou makkelijker kunnen en willen volgen. Door bewust te zijn van wat je wil en je door anderen daarbij te laten helpen, kun je meer impact maken. Oftewel heb jij een heldere visie? Deel het!

Wil je meer werken vanuit jouw visie? Volg de KIM of de training Meesterschap in leiderschap.
Heb jij meer te leren in interactie en beïnvloeden? Volg dan de KIM, Communiceren in verbinding, KIG, Timemanagement maar dan anders, Coachend leidinggeven, Adviseren met impact of  Teamcoaching en groepsdynamica.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in, of volg een Online proeverij.

6. Ik ben een controlfreak. Hoe laat ik controle los?

Allereerst fijn dat jezelf zo scherp op de korrel hebt, dat is al de helft van de oplossing!

En dan het praktische antwoord: laat alles uit je handen vallen en kijk wat er gebeurt.

> Neeee dat kan niet!

Toch is dat een begin. Het kan natuurlijk ook iets minder radicaal.

> Lekker makkelijk praten. Maar oké ik ben wel nieuwsgierig, hoe dan?

Mensen zijn vaak gefixeerd op het loslaten, terwijl het soms beter helpt je te richten op het vergroten van je fundament. En dan bedoel ik: vertrouwen. Het begint bij bewustwording van wat de angst voor loslaten ís. Waar ben je precies bang voor? Wat mag er allemaal níet gebeuren? Wat moet jij koste wat het kost voorkomen?

Of waarschijnlijker nog: Wat mag niet aan het licht komen? Dat je menselijk en feilbaar bent misschien? Als je de angst kunt toelaten, kun je in een veilige omgeving met kleine stappen experimenteren.

> Ja, en dan door de mand vallen?! Nee dat is leuk!

Precies! Durven bang te zijn. Wij noemen dat blij blunderen en stralend falen. Om vertrouwen te ontwikkelen hebben we namelijk behoefte aan succeservaringen. Door jezelf de ruimte te gunnen steken te laten vallen, creëer je juist ervaringen die helpend zijn voor het versterken van je vertrouwen. Wedden dat je omgeving met je meegeniet?

Wil jij ook zo’n veilige omgeving om te leren: die vind je in al onze trainingen. Vraag om een vrijblijvend intakegesprek passend bij jouw ontwikkelvraag. Of kijk eens bij: