Het waarom, wat en hoe van voornemens

Hoe gaat het met jouw voornemens? De eerste weken van 2016 zitten er al weer op. Ga je nog steeds trouw naar de sportschool? Eet je nog gezond? Gestopt met roken? Meer balans tussen werk en privé?

Je iets voornemen in de laatste dagen van het oude jaar is eigenlijk iets heel logisch. Je kijkt terug op het jaar en vanuit daar ervaar je wat je anders wilt. Het probleem met voornemens is dat je ze vaak óf te concreet óf juist te algemeen omschrijft.

Te concreet
Een voornemen is te concreet als je zonder onderbouwing besluit om iets “gewoon” niet meer te doen (of juist wel). Wanneer je bijvoorbeeld zegt dat je wil stoppen met roken, dan is dat heel concreet. Gewoon niet meer doen. Maar het gaat mis als je niet helder hebt “waarom” je dat wilt. Dan lukt het toch niet om dat concrete doel de behalen. Je mist dan de diepere wens: waarom wil je stoppen? Wat levert het je op? Hoe maakt het je leven mooier?

Te algemeen
Het voornemen ‘ik wil meer balans tussen werk en privé’ is te algemeen. Je mist dan de acties die je moet ondernemen. Wat staat je precies te doen? Wanneer is er dan balans? En ook hier is het van belang de “waarom” vraag te stellen. Want wat verandert er als er meer balans is? Wat betekent dat dan voor je?

Waarom?

Een voornemen gaat pas werken als je het koppelt aan waarom je iets wilt, hoe je dat gaat aanpakken en wat je precies gaat doen.
Dit idee is afgeleid van het gedachtengoed van Simon Sinek (voor wie het nog niet kent, hier legt hij het uit). Hij beweert dat de echte grote leiders iets voor elkaar krijgen omdat ze weten “waarom” ze iets willen of doen. Het “waarom” gaat over meer dan een doel. Het laat zich meer vertalen als bestemming. Of dat waar je in gelooft. Wat je van waarde acht. Het “hoe” gaat over de wijze waarop en het “wat” is het meest concrete. Zijn Apple voorbeeld in het filmpje maakt dat heel duidelijk.

Laten we dat eens toepassen op het bewegen.
Waarom: ik wil meer genieten van een actief leven voor mijzelf en met mijn gezin
Hoe: bewegen en plezier maken
Wat: 2 keer sportschool per week, 2 keer per week wandelen (zwemmen, schaatsen, etc.) met de kinderen

Nu wordt het meer een onderdeel van je leven in plaats van een lijstje afwerken. Wat daarbij helpt in relatie tot deze drie stappen:

  • laat je inspireren door het filmpje van Simon Sinek,
  • maak dan je eigen waarom, hoe en wat,
  • deel het met een ander die jou ondersteunt bij het hoe en wat en je kan helpen herinneren aan het waarom,
  • deel je ervaringen, successen en moeilijke momenten.

Het gaat niet om een perfecte uitvoering, het gaat erom dat je steeds weer die stap zet om dichterbij je “waarom” te komen!