Het voordeel van de twijfel

Keuzes maken. In feite gaat het over ja of nee zeggen. En dat is spannend. Want als je ja zegt: krijg je dan wat je verwacht? En als je nee kiest: komt er dan wel iets anders dat goed is?

Al die mogelijkheden en paden die je in kan slaan. En al die mogelijke, niet eens voorspelbare uitkomsten. Het doet mij soms gewoon bevriezen. Dus, twijfelen, daar ben ik héél goed in.

De impact van een keuze

Er zijn verschillende soorten keuzes. Dagelijkse keuzes, zoals de kleding die je aantrekt naar je werk, wat je op je boterham smeert bij de lunch en of je vandaag op de fiets naar je werk gaat. De  impact van deze keuzes is niet zo groot. Al kan je bij een voor jouw gevoel verkeerde keuze jezelf wel de hele dag nog op de kop zitten “dat die trui toch niet geschikt was voor het overleg met een klant.”

Grotere, niet alledaagse keuzes zoals je relatie, kiezen voor een opleiding of besluiten of je je huis laat verbouwen. Dit soort keuzes heeft impact op de lange termijn. Het geeft een duidelijke richting, waardoor je, na die keuze in beweging moet komen. Je staat in je volle verantwoordelijkheid om dit uit te voeren. En dat is vele malen spannender. Als voorbeeld, na de keuze voor de verbouwing van de keuken moet je vele malen meer aan de bak dan wanneer je een kleine keuze over kleding hebt gemaakt.

Beide soorten keuzes hebben hun eigen karakter. Met name in de tweede categorie zie ik dat mensen langer de tijd nodig hebben die knoop door te hakken. Maar twijfels, die komen bij elke categorie voor! Heb jij dat ook?

Help, ik twijfel steeds!

Even terug. Kiezen is in feite ja of nee zeggen. En om te weten welke richting die ‘ja’ is moet je goed kunnen voelen. Als je weinig contact met je gevoel hebt, is het weten wat je wilt lastig. En daarom zet ik vaak de twijfel-strategie in. “Ik weet niet wat ik wil, dus ik twijfel nog even.” Want, met twijfel stel je een keuze uit. Het is een mechanisme waarmee je uitstelt wat je maar wilt ontlopen.

Als je dit herkent, heb je je wel eens afgevraagd: wat maakt je nou echt aan het twijfelen? Het gaat namelijk meestal niet over de keuze an-sich, vaak gaat het over de consequentie van de keuze. En dat zit niet altijd in een tastbaar effect, het is de consequentie van gevoelens, emoties en gedachten die jij dan ervaart.

Bijvoorbeeld, als ik kies om te gaan werken als freelancer en mijn vaste contract op te zeggen, “hoe weet ik dan zeker dat ik voldoende inkomen heb?” En, “wat vinden mijn vrienden met succesvolle banen ervan dat ik er voor kies om mijn baan op te zeggen en bloemiste te worden?” Die interne dialoog, die we allemaal kennen, kan je gek maken.

De gevolgen van je keuze

Kortom, als je twijfelt, luister er naar en onderzoek eens waar deze gedachten en gevoelens over gaan. Het is niet de vraag of je kan kiezen, maar het is de vraag of je kan omgaan met de gevoelens, gedachten die na het maken van de keuze zich hoe dan ook laten zien.

Ga jij doen wat belangrijk voor jou is, of doe je wat anderen belangrijk voor jou vinden?

Tips bij het maken van keuzes

  1. Maak je niet druk over wat anderen zouden doen: stop met vergelijken met anderen
  2. Onderzoek eens welke gedachtes en gevoelens (twijfels) heb ik voor het maken van een keuze? Waarom denk je dat, is het echt waar?
  3. Onderzoek ook gedachtes en gevoelens ná een keuze: wat zeg je tegen jezelf, en is het echt waar? Waar komt die stem vandaan, wat wil die stem je zeggen?
  4. Maak werk van “weten wat jij wilt”, in plaats van steeds doen of willen waarvan je denkt dat anderen willen
  5. Probeer niet perfect te zijn.

 

Nieuwsgierig naar een training die je verder helpt in het maken van keuzes? Neem eens een kijkje bij onze trainingen De Kern