Drie tips om mensen te motiveren bij verandering

Actief accepteren van de weerstand geeft ruimte. Bijvoorbeeld wanneer je erkent wat er leeft bij iemand zonder hierover te oordelen. Dan voelt iemand zich gehoord, en begint meer verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen. Zo wordt het doorgaans makkelijker om te bepalen hoe verandering tot stand kan komen.

Hoe motiveer je mensen die weerstand bieden?

1.
“Ja maar, ja maar, ja maar..” Op ‘ja maar’ ben je al snel geneigd om met nog meer overtuigingskracht te gaan vertellen waarom de verandering gaat plaatsvinden of noodzakelijk is. Je zet als het ware het volume van je eigen zender omhoog. Handiger is je volume omlaag te draaien, en eerst eens te gaan luisteren en uitvragen bij de ander waar de ‘ja maar’ over gaat. Ga niet in discussie, probeer alleen maximaal scherp te krijgen hoe de ander er in zit.

2.
Wanneer je wilt dat iemand iets aan het eigen gedrag verandert: geef feedback over het effect van het gedrag op jou, op het resultaat, op de samenwerking. Kortom: wat zijn de consequenties van het huidige gedrag? Neem vervolgens de tijd om samen te onderzoeken of deze consequenties overeenkomen met wat iemand wil bereiken met zijn of haar gedrag.

3.
En wanneer iemand echt niet wil….dan is dat zo. De betekenis en de consequenties hiervan samen onder ogen zien, is vaak een ongemakkelijke stap. Maar het is ook de eerste stap die beweging brengt. Al is dat mogelijk een andere beweging dan die je zelf gewenst, verwacht of gehoopt had.