Director Field Sales bij DPG, Dirk Renders (50) over zijn ervaring met Doorbreek de Cirkel

Dirk Renders (50) is Director Field Sales bij mediaconcern DPG Media en is in die rol verantwoordelijk voor tientallen regiomanagers, die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor tientallen accountmanagers. Het is een job met veel verantwoordelijkheden waarin leidinggeven centraal staat binnen een branche die altijd in beweging is. Dirks visie om zich altijd te willen blijven ontwikkelen als leider én als mens, deed hem besluiten om begin 2023 de training Doorbreek de Cirkel te volgen. In dit interview maken we kort kennis met Dirk, vroegen we hem naar zijn visie op leiderschap, hoe hij de training heeft ervaren en waarom hij de training wel of niet aan anderen aan zou raden.

Dirk Renders

Director Field Sales bij mediaconcern DPG Media

Meer over Dirk

Naast salesdirecteur is Dirk vader van zijn 22-jarige dochter, waarmee hij in Eindhoven woont, de stad waar hij ook geboren en getogen is. Hij houdt van sport – boksen is een grote passie en samen met een aantal vrienden bestuurt hij een boksclub en organiseert hij internationale boks events, maar ook padellen en hardlopen doet hij regelmatig. Naast sporten, mag hij ook graag naar sport kijken, en dan het liefst naar zijn club PSV. Als hij geen sport bezigt of kijkt, is hij graag met familie en vrienden – voor een weekendje weg of het maken van een mooie reis is hij altijd te porren.

Hoe ziet jouw carrière eruit?

“Ik ben ooit mijn carrière begonnen in marketing, maar maakte al snel de overstap naar sales. Sindsdien heb ik veel salesfuncties bekleed, waarvan grofweg de laatste twee decennia binnen organisaties in de mediawereld en de laatste negen jaar bij DPG Media. Hier ben ik ooit begonnen als Commercieel Directeur van het Algemeen Dagblad, waarna de structuur van de hele organisatie is veranderd en er een professionele sales organisatie is opgezet. Sindsdien ben ik verantwoordelijk voor de regionale sales organisatie. Hiervoor heb ik de verantwoordelijkheid voor 15 teams door heel Nederland en België. Het aansturen van die teams is momenteel mijn job.”

Wat zijn jouw grootste uitdagingen nu?

“Deze branche is aan veel concurrentie en snelle ontwikkelingen onderhevig. De digitale transitie is een voorbeeld van zo’n ontwikkeling die je niet tegengaat. Daar staat tegenover dat veel van onze geprinte kranten en magazines nog steeds een groot deel van de omzet vertegenwoordigen, wat zorgt voor een speelveld waarin strategisch denken van groot belang is. Verder werk ik met veel mensen samen, wat ik het leukst vind vaan mijn vak, maar wat natuurlijk ook altijd uitdagingen met zich meebrengt.”

Wie ben jij als leider en wat is jouw visie op leiderschap?

“Ik denk dat dicht bij jezelf blijven het belangrijkst is. Als je jezelf trucjes uit boekjes gaat aanleren die niet dicht bij jezelf staan, dan werkt dat niet. Natuurlijk zijn theorieën goed, maar wel om je eigen stijl verder te ontwikkelen. Mijn stijl is dat ik mensen graag veel vertrouwen geef om zelf te doen. Ik wil ze de veilige ruimte bieden om dingen aan te pakken en fouten te maken. Ik ben wat dat betreft wel gecharmeerd van de Jim Collins school, waarin nederig, onzichtbaar leiderschap centraal staat. Ik ben er altijd als hulplijn indien nodig, ik wil mensen zo veel mogelijk hun eigen ding laten doen.”

Wat is de reden dat je de training Doorbreek de Cirkel bent gaan volgen?

“Tjeerd Bartlema, trainer bij vanHarte&Lingsma en mede-oprichter van de training Doorbreek de Cirkel, is al een jaar of zeven mijn persoonlijke coach. Ik wil mezelf heel mijn leven continu blijven ontwikkelen, waarvan de laatste tien jaar ook echt op het gebied van persoonlijk leiderschap. Vorig jaar heb ik richting Tjeerd mijn behoefte geuit om weer een training te doen op het gebied van deze ontwikkeling, waarna Doorbreek de Cirkel op de radar kwam. Ik had al ervaringen met trainingen van vanHarte&Lingsma, die altijd erg goed waren, en de omschrijving en leerdoelen van Doorbreek de Cirkel waren precies waar ik op dat moment behoefte aan had. Het is een training die redelijk open is qua inhoud en waar veel ruimte is om over jezelf te ontdekken. Dat sprak me erg aan.”

“Er was veel ruimte, met name aan het begin van de training, om met elkaar en de trainers op onderzoek uit te gaan. Dat was naar binnen toe best hard werken, maar dat bracht veel.”

Wat vond je van de training?

“Ik ben uitermate enthousiast over de training. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het was echt precies wat ik ervan verwachtte. Er was veel ruimte, met name aan het begin van de training, om met elkaar en de trainers op onderzoek uit te gaan. Dat was naar binnen toe best hard werken, maar dat bracht veel. Ik vond de balans tussen ruimte – het niet in beton gegoten programma biedt die ruimte – en het geprikkeld worden door theorie en praktische oefeningen vanuit de trainers heel erg goed. Daardoor was ik soms zoekende en vroeg ik me actief af waar het nu heen ging, wat dan afgewisseld werd met een concrete oefening of theorieles. De trainers voelden heel goed aan wanneer dit weer nodig was.”

Wat heeft deze training je opgeleverd?

“Een flink aantal praktische handvaten die ik weer kan gebruiken in mijn ontwikkelreis als mens. Ik heb een volle agenda, maar iedere keer als ik weer een week vrij maak voor een dergelijke training, ben ik blij dat ik die tijd ervoor genomen heb.”

Heb je een voorbeeld van zo’n praktisch handvat?

“We hebben oefeningen gedaan die je eigenlijk overal in kan zetten. Dat kan gaan over een discussie met een vriend, vriendin of mijn dochter, maar ook over een gesprek met een collega of na een meeting. Als concreet voorbeeld: stel ik heb een meeting gehad waar ik met een slecht gevoel uitkomt, maar ik kan niet precies aanwijzen waardoor dat komt. Dan kan ik aan de hand van een invuloefening nagaan: wat was de omgeving? Hoe was het gedrag? Welke overtuigingen had ik? Wat was de waarde, de identiteit en hoe is het afgelopen? Met die relatief eenvoudige invuloefening ontrafel ik dan het onderdeel waar het voor mij niet goed ging. Dan kom ik er bijvoorbeeld achter of dat door het gedrag van een ander kwam of dat ik van mijn eigen waarden bent afgestapt. Dat geeft inzicht in waar ik me rot over voelde en dan kom ik er eigenlijk altijd achter dat het bij mezelf zit. Daar kan ik dan vervolgens weer iets mee.”

Zou je de training Doorbreek de Cirkel aan anderen aanraden?

“Ik zou hem zeker aanraden, maar niet lukraak aan iedereen. Ik denk dat je er op een bepaalde manier voor open moet staan. Ik zou hem aan mezelf, zeg vijftien jaar geleden, ook niet hebben aangeraden, omdat ik toen niet op die manier bezig was met deze ontwikkeling. Dat heeft niet per se met leeftijd te maken, maar eerder met de manier waarop je in het leven staat. Je moet open staan om op onderzoek uit te gaan in jezelf. Als je daarvoor open staat, dan zou ik het je écht aanraden. Ik vind wat dat betreft de naam Doorbreek de Cirkel ook echt goed. Je doorbreekt echt bepaalde patronen die je tegenhouden om verder te komen. Soms raak je door een druk bestaan kwijt wat je nou precies belangrijk vindt in je leven. Met de training Doorbreek de Cirkel kom je daar weer achter. Het is een hele fijne manier om dat te herontdekken.”

“De ontwikkeling die je doormaakt, maak je door als mens. Dat helpt je niet alleen in je job, maar in je hele leven.”

Is er nog iets wat je anderen wil meegeven?

“Volgens mij gaf ik het eerder al aan, maar hoe druk je het ook hebt: dit helpt je echt vooruit. Het kost je tijd en energie, maar het brengt je echt heel veel. De ontwikkeling die je doormaakt, maak je door als mens. Dat helpt je niet alleen in je job, maar in je hele leven.”

De training Doorbreek de Cirkel maakte écht impact op Dirk.