De visie op ontwikkeling en leiderschap van een doorgewinterde HR-professional

Maurice Jeurissen (64) heeft meer dan 35 jaar werkervaring in het HR-vak, heeft in Leeuwarden, Hilversum, Sittard, Eindhoven en Parijs gewerkt als HR-generalist maar ook voor ongeveer iedere specifieke afdeling, alsook in HR4HR. Hij werkte meer dan 28 jaar in verschillende rollen voor Philips, werkte iets meer dan 5 jaar als Director HR voor Mercedes Benz Customer Assistance Center en is sinds 2019 actief als Manager HR voor Sappi. Maurice is al langer bekend met vanHarte&Lingsma, dus vroegen we ons af wat zijn visie was op leiderschap. Dat en meer, zoals het advies wat hij zijn 18-jarige zelf zou geven als hij terug mocht in de tijd en zijn kijk op wereldwijde verschillen in leiderschapsstijlen, vind je terug in dit interview.

Maurice Jeurissen

Maurice Jeurissen

Met de deur in huis: welk levensadvies zou je geven aan je 18-jarige zelf?

“Blijf leren, verleg je grenzen en doe de dingen die je eigenlijk niet voor mogelijk houdt. Onderneem die reis, ontdek het leven en investeer in jezelf. Volg je hart, doe wat je leuk vindt en ontwikkel jezelf op alle gebieden.”

Hoe ontwikkel je jezelf het beste dan?

“Eigenlijk altijd door te doen, om er dan achter te komen wat je nog moet leren. Ik ben een echte aanhanger van ervaringsleren. Doe dus dingen die je spannend vindt, want al doende leer je, maar houd terwijl je het doet goed in de gaten waar je nog kunt leren. Toen ik bij Philips begon, werd er gesproken over zaken waar ik nul verstand van had. Toen ben ik de post-hbo Bedrijfskunde gaan doen, waarna ik merkte dat ik wel écht kon meepraten. Om te weten wat ik wilde leren, had ik wel die ervaring bij Philips nodig.”

Meer over Maurice

Naast HR-professional, is Maurice getrouwd en vader van drie zonen en geboren in Maastricht, waar hij inmiddels ook woonachtig is. De eerste studie die hij volgde was tot onderwijzer, maar hij stond nooit voor de klas, wat hem deed doorstuderen in Personeelszaken. Hij is amateurhistoricus en reizen is een passie. Op zijn zeventiende combineerde hij die twee liefdes in een reis naar Istanbul. Op zijn 55ste nam hij een sabbatical van een jaar, waarin hij vrijwilligerswerk deed en onder andere naar Amerika reisde. Hij maakte op zijn negentiende zijn eerste reis naar Amerika en heeft inmiddels alle vijftig staten van Amerika bezocht.

En wat is jouw visie op leiderschap?

“Het beste wat je als leider kunt doen, is het omdraaien en het vraagstuk bekijken vanuit degene aan wie leiding wordt gegeven. Daarnaast kun je jezelf de vraag stellen waarom mensen voor de ene leider wel bereid zijn te werken en voor de ander niet. Dat heeft te maken met of diegene kennis van zaken heeft, maar ook met charisma en integriteit van de macht. Mensen worden door verschillende dingen gedreven. Geld speelt daar een rol in, maar dat is zeker niet het enige. Ook ontwikkelmogelijkheden, het nastreven van doelen en een goede werksfeer zijn belangrijk. Een goede leider voelt aan wat belangrijk is en faciliteert daarin. Verder denk ik dat de intentie van de leider een belangrijke rol speelt: oftewel, leiders die de ontwikkeling van de organisatie voorop zetten zijn veel vaker succesvol dan leiders die vooral bezig zijn met het uitbouwen van hun eigen positie.”

“Het beste wat je als leider kunt doen, is het omdraaien en het vraagstuk bekijken vanuit degene aan wie leiding wordt gegeven.”

“Ook denk ik dat het belang van goede communicatie van leiders niet te onderschatten is. Dat is ook een belangrijke reden dat ik mensen naar vanHarte&Lingsma stuur. Eigenlijk zou iedereen een communicatietraining moeten doen.

Benieuwd naar onze communicatietraining? Lees hier meer over de KIG.

Niet alleen voor de gesprekstechnieken en theorie over effectief communiceren, maar juist ook om te leren wat empathie is en in hoeverre jij jouw communicatie op jezelf betrekt. Ik kwam er heel lang geleden achter hoeveel communicatie met jezelf te maken heeft door een simpel voorval. Ik liep tijdens een wandeling met studiegenoten en zei dat het rotweer was omdat het regende. Iemand verbeterde me en zei dat ik vond dat het rotweer was, maar dat de boer die lang geen regen had gezien juist héél blij was met de regen. Je manier van communiceren heeft vaak heel veel betrekking op jezelf. Als je dat weet kun je daar iets mee en dat is voor een leider heel belangrijk.”

Welke verschillen zie je wereldwijd in leiderschapsstijlen?

“In Nederland is het niet vaak meer dat je iets tegen beter weten in gedaan wordt omdat de baas het zegt. In Azië is dat op heel veel plekken nog wel zo. Daar is de leermeester vrijwel altijd nog ouder, die leermeester doet iets voor en de leerling doet het zo goed mogelijk na. Niet anders of beter, maar na. Hoe beter je het nadoet, hoe beter je bent. Dit is jammer, want het schakelt voor een deel het eigen denken uit. Ook Amerikanen zijn heel boss-oriented. Als de baas iets vindt of doet, doet of vindt de rest dat ook. In Nederland is het over het algemeen veel platter en kun je altijd je mening uiten. Dat brengt best wel wat uitdagingen mee voor onze leiders en vereist andere denkpatronen.”

Met welke generatieverschillen heeft een leider rekening te houden?

“Een groot verschil is te zien op het gebied van zingeving. Bij de jongere generatie is zingeving op de werkvloer veel belangrijker geworden. Toen ik begon met werken was het materiële heel belangrijk. Je zorgde dat je zo snel mogelijk op de arbeidsmarkt kwam en je deed goed je best, want dan ging je het maken in je leven. De jongere generatie is bewuster, neemt eerst een tussenjaar om erachter te komen wat hen drijft in het leven. Ze zijn ook veel meer bezig met het milieu en zijn zich bewust van de eindigheid van het materiële. Dat verschil, het bewustzijn waarmee deze generatie bezig is met zingeving, dat is belangrijk om als leider in de smiezen te hebben.”

“Johan Cruijff was een hele goede voetballer, maar een nog betere leider, want hij liet anderen beter voetballen. Het resultaat: een beter presterend team in z’n geheel.”

Welke trends zie je in leiderschapsontwikkeling?

“Vroeger werden de beste typisten de leiders van de typkamer. Dat is niet meer, om de eenvoudige reden dat die beste typiste niet per se een goede leider hoeft te zijn én die beste typiste dan niet meer aan het typen was. Ik denk dat dat vandaag de dag wel duidelijk is. Het gaat er niet zozeer om hoe goed je in je vak bent, maar hoe goed je bent als leider. Een combinatie van beide is ideaal. Johan Cruijff was een hele goede voetballer, maar een nog betere leider, want hij liet anderen beter voetballen. Het resultaat: een beter presterend team in z’n geheel. Dat blijft zich verder ontwikkelen: leiders moeten weten wat de mensen drijft en waarvoor ze werken. Natuurlijk komt daar bij dat je vakinhoudelijk moet weten wat je aan het doen bent, maar je hoeft allang niet meer de beste in het vak te zijn.”

En wat vind je van de visie van vanHarte&Lingsma op leiderschap?

“Ik stuur nu al zo’n dertig jaar mensen met wie ik werk naar vanHarte&Lingsma, en dan vooral naar de KIM voor Leidinggevenden. Dat doe ik omdat mensen daar écht veranderd van terugkomen. Dat komt onder andere omdat mensen geconfronteerd worden met zichzelf. Als je bij jezelf nagaat hoe vaak je in je werkzame leven nou écht feedback krijgt over je persoon waarvan je denkt: oh, dat vind ik niet per se leuk om te horen, maar daar kan ik echt wat mee. Dat gebeurt niet vaak, zeker niet bij mensen in leidinggevende functies. Het creëren van een veilige omgeving waarin die soms confronterende spiegel voorgehouden kan worden, dat is waar vanHarte&Lingsma heel goed in is. Daar komt bij dat de visie van vanHarte&Lingsma is dat ze echt een betere wereld achter wil laten door betere leiders te vormen. Dat nobele doel sijpelt door in alles wat ze doen en dat merk je.”