De Retraite-factcheck

Eind oktober gaat onze jaarlijkse mindfulness-retraite weer van start, inmiddels de vijfde editie. Na afloop van een retraite hoor ik enthousiaste verhalen van de deelnemers. Maar ik weet ook dat er vóór aanvang veel vragen zijn over wat een retraite wel én niet is. Er bestaan namelijk nogal veel beelden over de werkvorm.

Die beelden zijn niet altijd even positief. Soms komt dat door gebrek aan informatie, soms berusten ze op vooroordelen en soms zijn ze gewoon helemaal waar. Als begeleider van de Retraite Mindful Leiderschap wil ik daar natuurlijk graag wat opheldering in brengen 😉
Hieronder de geluiden die ik hoor en hoe ik daar tegen over sta.

“Een retraite is zweverig!” – Grotendeels waar
In de retraite ga je aan de slag met praktische, werkgerelateerde leerdoelen en dat doe je met mindfulness-methodieken. En ja, dat vinden veel mensen zweverig. Zoals ik het zie, betekent dat eigenlijk dat ze het niet gewend zijn. Ik merk tijdens de retraite dat deelnemers het al snel normaal beginnen te vinden en de kracht ervan ervaren. Ze krijgen belangrijke, concrete inzichten waardoor ze beslissingen nemen die tastbaar zijn in werk en leven. Maar alle begin is moeilijk.

“Een retraite is niet voor doeners zoals ik!” – Grotendeels onwaar
We werken met verschillende werkvormen, afwisselend alleen, in duo’s, in kleine groepjes of met de hele groep. Daarbij is er weinig “droge theorie”. De theorie die behandeld wordt, wordt direct gekoppeld aan een oefening. Genoeg te doen dus. Daarbij leert de ervaring trouwens dat het voor doeners vaak juist goed is om even uit “het steeds maar doorgaan” te stappen.

“Vier dagen achter elkaar weg van huis en werk, dat is te veel!” – Zowel waar als onwaar
Het is ook echt een tijdsinvestering. Je hebt als deelnemer zowel op je werk als thuis het een en ander af te stemmen, meer dan bij andere trainingen die opgebouwd zijn uit losse dagen met tijd er tussen. Toch hebben die dezelfde tijdsinvestering. Om het concrete resultaat van de retraite te behalen is het echter nodig. Door de flow van de retraite ontstaat rust en ruimte. Je stapt uit je normale patronen en er is weinig afleiding. Hierdoor kan er in vier dagen veel gebeuren. De paradox “vertragen om te versnellen” geldt dan ook!

“Het is een verkapte vakantie die niets met werk te maken heeft!” – Grotendeels onwaar
Ook een bekende. Deelnemers hebben soms last om aan hun (werk)omgeving uit te leggen wat de relatie met de werkvloer is. En dat snap ik ook: je trekt je terug en neemt tijd voor jezelf. Daar vinden anderen iets van (en jij zelf misschien ook wel). Maar ondertussen is het hard werken: als je erachter wil komen wat je écht wil, dan moet je aan de bak. De feedback van deelnemers na afloop laat zien dat de retraite zeker niet los staat van het werk:

  • Ik maak nu heel bewust keuzes. Ik kan mezelf uit de waan van de dag halen. Hierdoor heb ik meer grip op mijn agenda.
  • Ik luister beter naar mijn collega’s en medewerkers. Onze samenwerking is verbeterd.
  • Ik kan beter begrenzen. Ik communiceer hierdoor duidelijker. Dat vinden mensen om mij heen ook prettig.
  • Ik ervaar meer rust, minder stress op mijn werk.
  • Ik kan de aangeboden oefeningen ook op mijn werk toepassen.
  • Ik weet nu precies wat ik belangrijk vind, hierdoor heb ik meer focus op het werk.

En dan is het helemaal mooi dat je privé ook veel hebt aan deze resultaten!


Wil je meer weten over de opzet van de retraite en er achter komen of ook jij erbij gebaat bent? Download hieronder de brochure.