Blue monday: de somberste dag van het jaar?
De oorsprong van Blue Monday
Laten we beginnen bij waar Blue Monday eigenlijk vandaan komt en wie het heeft bedacht. Blue Monday is bedacht door Cliff Arnall, een psycholoog van de universiteit van Cardiff in 2005. Hij heeft er zelfs een formule bij bedacht. Die ziet er als volgt uit: 1/8 W + (S-s) 3/8 x TQ MxNa. Waarbij de W voor het weer staat, S voor schuld, s voor salaris in januari. De T staat voor de tijd die verstreken is sinds de kerstdagen en Q staat voor de tijd sinds we hebben geprobeerd om te stoppen. M staat voor motivatie en NA voor nodige actie.
Blue Monday Feit of Fictie?
Laten we eens kijken naar de verschillende variabelen in de “formule”. Welke feiten ondersteunen Blue Monday en welke feiten spreken het tegen?
Het weer maakt depressief
Wanneer we naar buiten kijken dan is het nog steeds grijs en grauw. De nachten zijn lang en de dagen zijn kort. Het lijkt er inderdaad op dat dit effect heeft op onze stemming. Niet iedereen heeft er last van maar een deel van de mensen heeft echt last van een winterdepressie. De kenmerken van zo’n winterdepressie zijn o.a. somberheid, vermoeidheid, neiging tot afsluiten. Deze kenmerken komen absoluut overeen met hoe een Blue Monday bedoelt is. Dit lijkt dus te kloppen.
Het tekort aan geld maakt depressief
Bij de meeste mensen wordt het salaris (of de uitkering) zo rond de 25ste van de maand gestort. Dat maakt de 20ste dus één van de dagen waarop de kans op weinig geld (of schuld) het grootst is. Dit lijkt dus ook te kloppen!
De teleurstelling van het loslaten van goede voornemens maakt depressief
Het idee achter Blue Monday is dat het merendeel van de mensen in de derde week van januari hun goede voornemens al hebben verlaten. Onderzoek laat echter zien dat dit niet klopt. Het merendeel (64 procent) van de mensen met goede voornemens houdt na 1 maand nog steeds vast aan deze goede voornemens. Pas na 6 maanden laat meer dan de helft van de mensen (54 procent) zijn of haar goede voornemens echt varen. Dat mensen hierdoor extra depressief zijn op Blue Monday lijkt dus niet te kloppen!
Is Blue Monday nu echt de meest depressieve maandag van het jaar?
Tot nu toe blijkt dat 2 van de 3 variabelen van de formule van Arnall Cliff een kern van waarheid bevatten. Wanneer we met een wetenschappelijke blik naar de formule van Cliff Arnall kijken zien we echter grote problemen ontstaan. De formule is bijvoorbeeld eigenlijk helemaal geen formule. Arnall heeft immers niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn. Het idee achter Blue Monday (en de bijbehorende formule) blijkt dan ook meer een geinige marketingactie te zijn die je vooral niet te serieus moet nemen. Die specifieke maandag zal zeker niet de meest depressieve maandag van het jaar zijn.
Laten we Blue Monday niet met het badwater weggooien
Toch lijkt het idee van Blue Monday gebaseerd te zijn op een aantal aannames waar wel weer een kern van waarheid in zit. Voor mensen op het Noordelijk halfrond is het gemiddeld gezien niet de meest makkelijke periode van het jaar. Dus wat extra aandacht daarvoor biedt wellicht extra vertier, de mogelijkheid om al je negatieve gevoelens toe te schrijven aan een externe factor en wellicht zelfs een aantal tips om die dag gelukkig aan het werk en door het leven te gaan!
Hoe ga jij om met Blue Monday? Keihard in de ontkenning of heb jij zo je eigen manier om hier mee om te gaan?