Bekijk het interview – Gelukkig Werken op RTL4
Wereldwijd geluk
Winston begint het programma met het feit dat wereldwijd 80% van de medewerkers ontevreden zijn met hun werk.
Dat zoveel mensen niet tevreden zijn met hun baan is eigenlijk best logisch. Je zal ook maar een iPhone in elkaar moeten zetten in China of als werk sulfer verzamelen bij een vulkaan in Indonesië. Het grootste deel van de mensen heeft een dergelijke baan.
Europees geluk
Wij hebben in Europa over het algemeen meer geluk. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de mate van geluk in Europa en specifiek Nederland?
Europeanen geven hun werk gemiddeld een 5.1 op een schaal van 10. Belgen blijken het meest gelukkig te zijn in het werk. 71% van de Belgen geeft aan gelukkig te zijn in het werk. Gemiddeld geven zij hun werk een 5.9.Nederland scoort tweede binnen Europa met een gemiddelde score van 5.1 op een schaal van 1 tot 10.
Geluk en werk steeds belangrijker
Aan het geluk van onze medewerkers valt dus nog behoorlijk veel te verbeteren. Vooral als je je realiseert dat ongelukkige medewerkers slechter presteren, meer verzuimen en een slechtere service leveren aan de klant. Behalve veel persoonlijk ongeluk kost dit organisaties jaarlijks miljarden.
De roze bril van werkgevers
Waarom besteden werkgevers, ondanks deze hoge kosten, zo weinig aandacht aan de mate van (on)geluk in het werk? Eén reden is dat geluk in het werk weinig wordt gemeten door organisaties. Een tweede reden is dat werkgevers met een roze bril naar hun medewerkers kijken.
Wanneer werkgevers wordt gevraagd hoe gelukkig zij denken dat hun medewerkers zijn dan schatten het in op een gemiddelde van 7.2. We zagen eerder dat medewerkers dit zelf meer dan 2 punten lager inschatten. Het wordt dus tijd dat ook werkgevers meer aandacht gaan geven aan dit voor medewerkers vaak zeer belangrijke onderwerp.
Meer weten over Gelukkig Werken?
Neem deel aan de eendaagse workshop Gelukkig Werken op 21 november,