ASTD: de kracht van de community
Ik rol in gesprekken die gaan over leiderschapsontwikkeling bij China Post of de megadeals met trainingsbureaus die Saudi Airlines wil sluiten. Over het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap van High Potentials in Trading bij een Canadese bank en over wat we kunnen leren van surfende jongeren op Maui (Hawaii) over omgaan met continue verandering en tot succes komen.
Community
Wat een belevenis om deel uit te maken van deze global community! Of eigenlijk: wat een belevenis om bewust deel uit te maken van deze community. Want ik maakte er natuurlijk mijn hele werkend bestaan al deel van uit. En jij als lezer ook, als ook jij bijdraagt aan ontwikkeling van mensen en organisaties, vanuit welke rol of op welke manier dan ook. En of je nu wel of niet bewust de verbinding maakt met deze community, je maakt er deel van uit. Dat vind ik een ongekend besef.
Dat besef wordt nog groter als ik bedenk dat we tegenwoordig ieder moment verbinding met elkaar kunnen maken via social media, online communities of direct via skype etc.
Door 4 dagen fysiek bij elkaar te zijn, elkaar te ontmoeten, kennis en ervaringen te delen en in dat proces nieuwe kennis en ervaringen te creëren, komt deze community voor mij tot leven. En het bruist. Ondanks lange dagen, jetlags en informatieoverload. Omdat het ongelooflijk inspirerend is om in contact te zijn met “de wereld” rondom datgene wat ons allen bezig houdt: ontwikkelen van mensen en organisaties. In alle diversiteit is dat hetgeen waarin iedereen hier iets tot stand wil brengen. En verrijken we elkaar in het delen van wat ons bezig houdt en hoe we bezig zijn.
Face-to-face of virtueel?
Los van alle inhoud van de sessies tijdens de conferentie, is wat ik hierboven beschrijf op zichzelf al een enorm waardevolle leerervaring: de kracht van community. Het belang van community. En hoeveel het brengt om daar ook echt fysiek aan deel te nemen. Omdat in de face-to-face ontmoeting toch de hoogste kwaliteit van verbinding tot stand kan komen. Die verbinding is de drager voor kwaliteit in leren, vernieuwing, inspiratie, support, je verbonden weten met de ander. Nemen we in alle drukte, nieuwe werken, en worsteling met werk/prive balans niet te vaak genoegen met mindere kwaliteit van verbinding? Naast alle mogelijkheden tot verrijken van contact, dragen social media ook het risico op verarming in zich. Soms te veel: even appen in plaats van afspreken? Zie je op Facebook, in plaats van tot ziens? Skype-bila’s in plaats van aan tafel met elkaar? Balans blijven vinden in face-to-face en virtueel, ik vind het een hele kunst, zowel in werk als privé.
Ik heb vanuit Dallas dagelijks contact via Facetime met mijn zoontje van 5. Geweldig dat dat kan, veel beter dan bellen! En: ik zie er toch ongelooflijk naar uit hem staks weer echt te zien, te voelen en samen te zijn.
Willen we echt optimaal samenwerken, kennis delen en met elkaar creëren, is het vinden van balans in virtueel en echt contact wel een kunst. Bij Van Harte & Lingsma plannen we één keer per maand een community bijeenkomst van 2 uur. Bedoeld voor alle medewerkers, waarin we gezamenlijk uitwisselen rondom actualiteiten in de ontwikkeling van ons bedrijf, onze klanten, onze business. De kwaliteit van zo’n bijeenkomst staat of valt met de kwaliteit van interactie die we met elkaar tot stand weten te brengen. En als dat lukt is zo’n sessie ongelooflijk voedend, verbindend en versterkt het mij in mijn dagelijks functioneren.
Het succes van de community
Tot slot vier punten die volgens mij van belang zijn bij het succesvol vormen van een community. Deelname aan deze global community-sessie van 4 dagen in Dallas maakt mij door schaalgrootte, intensiteit en diversiteit het volgende duidelijk over wanneer een community sessie werkt:
- Gezamenlijke focus: iedereen wil iets halen en/of brengen rondom hetzelfde onderwerp.
- Diversiteit: verschillen worden gewaardeerd en niet veroordeeld. Er is een sfeer van nieuwsgierigheid naar elkaar, de wil om te leren vanuit de verschillen, gelijkwaardigheid. Dit wordt ook benadrukt in de hele opzet: welkom aan iedereen, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt.
- Commitment aan deelname: iedereen heeft geinvesteerd in bijvoorbeeld tijd, geld, een lange reis, voorbereiding, resultaatafspraken met eigen organisatie, thuis achterlaten om hier te komen.
- Leid jezelf: weten wat je wilt halen en brengen, en je hierdoor laten leiden in wat je met wie wanneer gaat doen. Dit zit ook in de opzet: wisselen gedurende sessies wordt aangemoedigd vanuit dit principe (en werkt met deze aantallen niet verstorend).