Virtuele knuffels: Hoe kan je ondanks het fysieke knuffel verbod, toch die waardering en liefde geven?

Bij van Harte & Lingsma is het geven van een knuffel aan een collega de normaalste zaak van de wereld. En nu kan dat niet meer. Dit voelt als een gemis. Herken je dit ook? Lees dan vooral verder.

Allereerst, het is helemaal niet gek dat je contact met je collega’s mist, want de universele menselijke behoefte is om betrokkenheid met elkaar te ervaren. En een knuffel geven is daar het perfecte middel voor. Een knuffel is een blijk van liefde en waardering. Gelukkig zijn er nog meer manieren om je betrokkenheid te tonen en waardering en liefde voor de ander te uiten.

Relatietherapeut Dr. Gary Chapman heeft onderzoek gedaan naar het uiten van liefde en waardering. Hij kwam erachter dat er vijf soorten talen zijn waardoor mensen zich gewaardeerd en geliefd voelen in het contact met de ander. Hij noemt deze talen de vijf talen van de liefde. Heel handig voor je liefdesrelatie. Maar ook heel handig voor al je relaties, dus ook die met je collega’s. Ook wel de vijf talen van waardering. Iedereen heeft zijn eigen voorkeurstaal. Lees ze hieronder door.

 1. Cadeaus
  De meest bekende vorm voor het geven van waardering is een cadeau.
  Als je helemaal blij wordt van een cadeautje die aansluit bij jouw interesses dan is dit jouw voorkeurstaal van waardering en liefde.
 2. Tijd en aandacht
  Samen zijn, videobellen zonder doel, aandacht hebben voor elkaars verhaal. Oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn. Als dit jouw voorkeurstaal is dan kan je het extra waarderen wanneer je leidinggevende of je collega gewoon een praatje pot met je heeft.
 3. Hulpvaardigheid
  Als je deze liefdestaal spreekt dan kan je het extra waarderen als iemand je helpt met een taak op werk.
 4. Bemoedigende woorden
  Ieder mens houdt meer van positieve woorden dan van kritiek, maar mensen met de liefdestaal ‘positieve woorden’ zijn er extra gevoelig voor. Zo kan een complimentje van je leidinggevende veel zwaarder wegen dan een salarisverhoging. Dus tip voor alle organisaties die nu in zwaar weer zitten. Geef wat vaker complimenten, dat scheelt een hoop geld.
 5. Lichamelijk aanraking
  Een knuffel, een zoen, een omhelzing, even elkaar aanraken. Het zijn krachtige middelen om je collega te laten weten dat je hem/haar waardeert. En dit is een hele belangrijke vorm van waardering want aanraking laat het oxytocine (gelukshormoon) niveau in je lichaam stijgen. Dit is goed voor je stress niveau en je hart en vaten. Helaas is deze vorm van waardering in deze tijd niet mogelijk.

Of toch wel?

Want uit onderzoek van psychobioloog Helen Rockliff en haar collega’s, blijkt dat wanneer je jezelf een knuffel geeft, dit er ook aan bijdraagt dat je oxytocine level stijgt en dat je jezelf meer gaat waarderen. Ik zou zeggen, probeer het eens uit met behulp van een zelf-compassie meditatie, die je overal kan vinden op het internet.

Spreken en begrepen worden

Heb je helder welke taal van de liefde jouw voorkeur heeft? Wees je dan wel bewust dat jouw taal van waardering en liefde niet de taal van waardering en liefde van de ander hoeft te zijn. Het is dus belangrijk om de juiste taal van elkaar kennen. Anders sla je de plank mis.

Stel dat jouw waarderingstaal ‘Tijd en aandacht” is maar die van je leidinggevende het geven en ontvangen van cadeau’s, dan kan dit ervoor zorgen dat jij je niet gewaardeerd voelt. Dit omdat hij in jouw ogen nooit tijd vrijmaakt maar bijvoorbeeld wel ieder jaar zijn portemonnee trekt voor een duur kado.

Onderschat deze mismatch niet, want waardering is ontzettend belangrijk op werk, want zonder waardering raken mensen gedemotiveerd. Uit onderzoek (OC TANNER) blijkt dat 79% van de Amerikanen van baan wisselt vanwege een gebrek aan waardering.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een antwoord gekregen op hoe je ondanks het fysieke knuffel verbod, toch die waardering en liefde kan voelen en geven.