È il tuo bambino interiore chi parla!

- Het is je innerlijke kind dat spreekt!

Zelfs Duolingo, de app waarmee ik sinds een tijdje Italiaans leer, herinnert mij aan mijn innerlijke kind. Hoera! Daar word ik blij van. Het is namelijk een belangrijk principe in onze trainingen om ‘altijd te gaan voor het kind’. Met dat kind bedoelen we het interne kind als metafoor voor onze kwetsbare, of liever, raakbare kant.

Maar waarom is dit principe zo belangrijk? Nou, wanneer we erin slagen de stem en behoefte van dit interne kind goed te horen en te begrijpen, kunnen we bewust zorg voor hem of haar dragen en daarmee oude (en nieuwe) wonden helen. Zo’n helende beweging voor het innerlijke kind is verrassend genoeg ook iedere keer weer gezonde en kloppende beweging voor onze omgeving.

Ik herinner me een ambitieuze leidinggevende, die bij de afwezigheid van haar moeder op jonge leeftijd leerde ‘het zelf te doen’. Ze leerde problemen snel op te lossen om gedoe te voorkomen voor haar vader en jongere zusjes; die hadden het al zwaar genoeg, vond het loyale kind. Haar tijd om werkelijk kind te zijn en zich zo te gedragen was maar kort. Mede daardoor ontwikkelde ze prachtige leiderschapstalenten en bovendien een reputatie als supertroubleshooter in het bedrijf. Sluimerend was er die vraag, als ze ’s avonds weer vermoeid in bed stapte: “Alles gaat zo goed, mensen prijzen me de hemel in, waarom geniet ik er niet van?”

De talenten die ze ontwikkelde zaten soms andere medewerkers in de weg. Haar een vraag stellen betekende een goed antwoord én de nodige hulp krijgen. De medewerkers leerden dat ze niet zo handig, slim en competent waren als zij. Bij het eerstvolgende probleem trokken ze weer hulpeloos aan de bel. Hoeveel motivatie tot zelf nadenken en zelfvertrouwen ging stiekem bij haar medewerkers verloren? Dat was haar bedoeling niet. Door zich bewust te worden van haar eigen plek en verborgen behoeften, geboren in haar jonge jeugd, leerde deze vrouw om zelf meer te leunen en zich ook (af en toe) te laten dragen.

Vandaag voert ze een ander gesprek met haar leidinggevende en het Management Team. Samen lerend. Ze oefent met op haar handen te zitten en te coachen in plaats van alles naar zich toe te trekken en te fixen. Met de hulp van haar bambino interiore chi parla creëert ze open contact en ontdekt ze haar intuïtie, terwijl haar team groeit in het vinden van eigenwijze antwoorden, wat háár workload weer vermindert. Steeds vaker stapt ze na een werkdag met een vervuld gevoel in bed.

Vaak zien we dat precies daar waar het innerlijk kind ooit geraakt is, ook de bron ontspringt voor het vinden van de eigen bezieling om te werken vanuit je purpose binnen het geheel. Wil jij ook leren hoe jij met jouw unieke leiderschapsopdracht een bijdrage kunt leveren aan het grotere geheel? Volg dan de training Coachend Leidinggeven.

 

Meer weten?

Download de brochure

Mijn bambino interiore vertelt me dat het nu even tijd is voor vakantie – naar Italië natuurlijk.

Tot later!

Vivian-Bastiaensen

Vivian Bastiaensen

Senior trainer

“Ik wil mijn waarheid spreken. En ik hoor graag de jouwe.”