Neset Karaca over de KIG, Communicatie, Interactie en Gesprekstechnieken

“Als Adviseur Bedrijfsvoering is het een van mijn taken om collega’s aan te spreken op hun werk om ervoor te zorgen dat alle projecten en processen vlot verlopen. Gaat iets niet zoals gepland of afgesproken? Dan moet ik daar eigenlijk iets van zeggen. Alleen vond ik júíst dat moeilijk. Ik vermeed liever conflicten en gaf daarom geen kritische feedback. Ik hield veel voor mezelf en dat belemmerde me steeds meer in mijn werk. Ook ‘nee’ zeggen was lastig voor me. Dat moest beter. Ik ging daarom op zoek naar een geschikte training en kwam uit bij de KIG. In het verleden had ik al eens een training gevolgd bij Van Harte & Lingsma en dat was me heel goed bevallen. Ik hoopte dat ik nu net zoveel profijt van de cursus zou hebben als toen.”

Theoretische modellen

“Tijdens de training behandelde de trainer veel theoretisch modellen. Ik vond dit erg nuttig, want er was altijd wel een model dat me handvaten bood om gericht met mijn verbeterpunten aan de slag te gaan. Door de modellen te doorzien én ermee te oefenen kreeg ik inzicht in de achterliggende oorzaken van mijn gedrag: ik wilde vriendelijk gevonden worden, geen zeikerd zijn en relaties niet schaden. In de veilige trainingsomgeving leerde én oefende ik hoe ik op een andere manier een boodschap kon overbrengen. Ik hield rekening met mijn toon en concentreerde me op de inhoud; niet op de mensen. Ik bleef met dit nieuwe gedrag oefenen, totdat ik het me eigen had gemaakt. Dit was heel waardevol.”

Bewustwording

“Het over een lange periode bewust bezig zijn met je manier van handelen en communiceren vond ik een sterk punt van de training. De opzet is heel doordacht. Zo kon ik tussen de trainingsblokken het geleerde in de praktijk toepassen en ervaren welke resultaten dat opleverde. Ook bleef ik onder meer via opdrachten en reflectieverslagen ermee bezig. Online besprak ik situaties met medecursisten en leerde ik van hun feedback. Oftewel: ik besteedde ook buiten de trainingen aandacht aan de kern van mijn gedrag en boekte mede daardoor progressie.”

Enorme omslag

“Mijn collega’s geven geregeld aan dat er een enorme omslag in mijn gedrag zichtbaar is. Ik begrijp dat wel, want ik heb helemaal geen moeite meer met conflictsituaties of het geven van kritische feedback. Sterker nog: ik krijg nu er bijna een kick van. Daar wil ik nog een goede balans in vinden, want ik wil ook weer niet de andere kant op schieten. Ik merk door mijn veranderde gedrag en houding ook dat ik meer rust heb en problemen minder op mezelf betrek. Deze training heeft me dus ontzettend veel gebracht en was precies wat ik verwachtte.”

Neset is Adviseur Bedrijfsvoering bij de Rijksoverheid.

Ontdek de KIG