Robert Tans over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Ambieer ik een leidinggevende functie? Die vraag stelde ik mezelf toen ik op een kruispunt stond in mijn carrière. Ik had het weliswaar naar mijn zin als Directieadviseur Stadsontwikkeling bij de Gemeente Rotterdam, maar ik wilde meer het verschil maken. Althans, dat idee leefde bij mij. Maar overtuigd was ik nog niet. Wilde ik het écht? Of was het meer een ambitie waarvan ik dacht dat ik die moest hebben? En zou ik het wel kunnen?
De KIM/NL-training leek me een mooie manier om te ontdekken of ik hiervoor de intrinsieke motivatie had. Ik zag de training daarom als een mogelijke springplank naar een toekomst als leidinggevende.”

Confronterend

“Tijdens de eerste bijeenkomsten gingen we direct de diepte in. Aan de hand van testen, oefeningen, presentaties, reflecties en feedback van de trainer en andere deelnemers kwam ik tot de kern van mijn gedrag. Deze bewustwording van hoe je doet en waarom je zo doet is best confronterend. Ik voelde me door de verkregen inzichten door elkaar geschud, maar wist nu wel dát en hoe ik kon veranderen. Een waardevol begin.”

Groepsproces

“Ook het groepsproces en de inbreng van de andere cursisten heeft me veel gebracht. We werkten veel in kleine groepen en voerden gesprekken met elkaar die je anders niet snel hebt. Door met mensen van buiten mijn vaste kring te praten over mijn sterke en zwakke punten én wat de achterliggende oorzaken daarvan zijn, leerde ik heel veel.
Daarnaast vond ik het nuttig om te horen hoe zij naar mij keken. Zo zagen ze me als een enthousiast persoon met een natuurlijk leiderschap, die snel mensen met zich meekrijgt. Tegelijkertijd lieten ze me zien dat ik daar meer mee zou kunnen doen en me vaker moet uitspreken. Heel concreet dus.”

Duidelijke ambities

“Dat laatste punt herkende ik ook als een van mijn valkuilen. Ik was gevoelig voor hiërarchie en gaf niet altijd mijn mening. Inmiddels handel ik meer proactief en pak ik de ruimte die er echt wel is. Een fijn resultaat, maar de belangrijkste winst is het inzicht dat ik heb gekregen in mijn handelen en dat ik nu bewust nadenk of mijn ambities daarbij passen. Met andere woorden: ik heb een duidelijk beeld wat ik wil bereiken maak daardoor weloverwogen keuzes. Eerder zei ik bijvoorbeeld niet snel ‘nee’, maar tegenwoordig kijk ik of een bepaalde opdracht bij mijn gestelde doelen past.”

Leidinggevende functie

“Ik heb door de KIM/NL-training mijn ambities dus echt scherp gekregen. Vrij snel erna groeide ik door naar een leidinggevende functie en inmiddels werk ik al enige tijd als Innovatiemanager bij de Gemeente Rotterdam. Dit bevalt me uitstekend. Ik pas de opgedane kennis en vaardigheden uit de training toe, maar wel op mijn eigen manier. Ik heb een informele stijl van leidinggeven en probeer een teamgevoel te creëren. Zo benut ik mijn sterke punten optimaal en heb ik mijn eigen weg gevonden.”

Robert is innovatiemanager bij Gemeente Rotterdam.

Ontdek de training KIM voor niet-leidinggevenden!