Risto de Pagter over De Kern

Ik werk ruim tien jaar als teamcoördinator bij het Uitvoeringsbedrijf Openbare Ruimte van de gemeente Schouwen-Duiveland. In deze functie stuur ik veertig collega’s aan en ben ik (mede)verantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie en bedrijfsvoering. Inhoudelijk gaat dit prima, maar toch vroeg ik me weleens af: doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Ik wilde meer weten over mijn intrinsieke motivatie, waar ik energie van krijg en hoe ik bewuster keuzes kan maken. Daarom ging ik op zoek naar een training voor mijn persoonlijke ontwikkeling, met meer diepgang dan alleen het aangeleerd krijgen van wat vaardigheden. Dat werd De Kern.”

Stimulerend en motiverend
“Al snel bleek dit een goede keuze, want deze training ging echt over mij als persoon. Het gaf me een goed gevoel in de materie te duiken en op zoek te gaan naar mijn kernwaarden. De trainers stimuleerden me om te reflecteren op mijn eigen gedachten en gedrag en daagden me uit met prikkelende vragen. Zo vroegen ze door als ze dingen zagen die niet overeenkwamen met de door mij opgestelde kernwaarden. Die scherpe blik werkte stimulerend en motiverend. Ik kreeg daardoor een spiegel voorgehouden en leerde mezelf beter kennen.”

Krachtige structuur
“De kracht van De Kern zit voor mij dan ook vooral in de opbouw en structuur ervan. Na op de eerste dag aan de slag te zijn gegaan met mijn belangrijkste waarden, ‘moest’ ik met mensen uit mijn naaste omgeving hierover in gesprek. Ik voerde goede gesprekken met mijn partner en werd me bewuster van mijn opvattingen en gedragspatronen. Tijdens de drie trainingsdagen in de week erna werd er een schep bovenop gedaan. Via gesprekken, zelfreflectie, oefeningen en feedback van de medecursisten vergrootte ik mijn zelfinzicht en drong ik door tot de kern.”

‘Ik sta voor mijn keuzes’
“Wat ik daar in de praktijk aan heb? Nou, ik sta nu meer voor mijn keuzes; ik ben standvastiger. Dat komt omdat ik beter weet welke keuze aansluit op mijn kernwaarden en van welke keuze ik energie krijg. Ik focus me op wat ik echt belangrijk vind en ervaar meer rust. De training is heel persoonsgericht en daardoor voor iedereen geschikt. Althans, als je bereid bent om jezelf open te stellen. Dat klinkt misschien eng, maar dat is het niet. De trainers creëren namelijk een sfeer van veiligheid en respect, die uitnodigt om je verhaal te delen.”

Risto is Teamcoördinator Uitvoeringsbedrijf Openbare Ruimte bij Gemeente Schouwen-Duiveland.

Ontdek de Kern