Natasja Theunissen over De Kern

Natasja Theunissen (46) heeft het prima voor elkaar. Goede baan, fijn gezin, maar toch blijft dat onderbuikgevoel. Is er niet meer? Iets anders? Op zoek naar het onbekende besluit Natasja om ‘De Kern’ te volgen.

“Ik weet nog goed dat ik twijfelde of ik me wel moest aanmelden voor deze training. De omschrijving klonk zweverig en waarom zou ik ook eigenlijk? Ik had een uitdagende baan en kon me ieder jaar inhoudelijk ontwikkelen. Ook privé liep alles op rolletjes. Toch kriebelde er ‘iets’. Die nieuwsgierigheid hielp me over de inschrijvingsdrempel. Mijn gezonde dosis scepsis was na het aanmelden echter niet verdwenen. Ik ging de training dan ook in met een gevoel van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.”

Persoonlijke overtuigingen

“Op de eerste trainingsdag nodigden de trainers de deelnemers uit om hun persoonlijke verhaal te delen. Ik leerde de groep zo beter kennen en hoorde dat iedereen zijn eigen ‘rugzak’ heeft. Dat schiep een band. De verhalen waren overigens geen monologen. De trainers stelden veel vragen en vroegen na een antwoord vaak door. Daarmee dwongen ze je om echt na te denken over je overtuigingen en drijfveren. Zo diep had ik daar nooit over nagedacht.”

Denkpatronen doorbreken

“In het tweede blok werd dit nog intenser. Ik werd letterlijk het bos ingestuurd en uitgedaagd om meer te ‘voelen’. De trainers bleven prikkelende vragen stellen en dat was best confronterend. Of beter gezegd: de antwoorden erop. Die gaven verhelderende inzichten over mezelf. Ik legde de lat voor mezelf altijd heel hoog, was erg perfectionistisch, maar ik voelde steeds meer dat dit niet overeenkwam met mijn kernwaarden. Ik begon in te zien dat ik door mijn denkpatronen vast bleef zitten in mijn hoofd. Dit wilde ik doorbreken.”

Cirkel van 8 hulpzaam

“De Cirkel van 8 heeft me daarbij geholpen. Dankzij dit model werd ik ervan bewust dat je altijd een keuze hebt hoe je met een bepaalde situatie om kunt gaan: positief of negatief. Ik wist welke gedachten ik niet meer wilde hebben en hoe ik voortaan de bovenste cirkel bereik, de cirkel van persoonlijk leiderschap en van echte verbinding met mezelf en anderen.”

Lifechanger

“De training is een ‘lifechanger’ geweest. Dat komt omdat ik van binnenuit ben veranderd. De naam zegt het ook, je gaat echt naar je kern, je oergevoel. Alles moet uit jezelf komen, het is zelf doen. Ik sta daardoor nu veel meer open voor anderen, ben positiever en maak mijn keuzes bewuster. Ik voel dat ook, als een kracht die in me opborrelt.”

Wereld mooier maken

“Ik vind het heel waardevol om te weten wat ik echt belangrijk vind en heb daardoor meer oog voor het grotere geheel. Ik denk bijvoorbeeld nu meer na over zingeving. Hoe kan ik bijdragen om de wereld ietsje mooier te maken? Openstaan voor de ander, luisteren zonder oordeel, oprecht iets voor een ander over hebben. Dat heeft voor mij meer waarde gekregen.”

Natasja is funding and Risk Manager bij Obvion.

Ontdek of De Kern wat voor jou is!