Laura Wismans over de KIM

“Binnen NRC ben ik vrij snel doorgestroomd naar een leidinggevende functie. Als chef van de redactie Leven en Het Blad stuur ik zes redacteuren en flink wat freelancers aan. Ervaring met leidinggeven had ik nog niet, dus ik moest in de praktijk ontdekken hoe deze rol mij zou liggen. Na een jaar wist ik wel ongeveer waar ik goed in was én wat ik kon verbeteren. Op onze redactie werken we hecht samen en is er geen duidelijk hiërarchische structuur. Ik vreesde bijvoorbeeld weleens dat een confronterend gesprek de persoonlijke relatie of werksfeer zou verstoren en er waren groepsprocessen die niet optimaal werkten. De KIM-training bij Van Harte & Lingsma zag ik daarom als een mooie kans om mijn leidinggevende kwaliteiten te ontwikkelen.”

Oefenen met je ‘blinde vlekken’
“Deze training is me door verschillende andere chefs aangeraden. Al snel merkte ik waarom: de KIM zit heel goed in elkaar. Er is een goede mix tussen theoretische modellen en praktische inzichten en de trainer daagt je echt uit om te oefenen met dingen die je spannend vindt. Door aan de slag te gaan met je ‘blinde vlekken’ en te experimenteren met bijvoorbeeld feedback geven, verschillende leiderschapsstijlen en groepsprocessen ervaar je hoe het ook kan. Dat is heel nuttig, omdat je op die manier ontdekt dat iets niet per se het vervelende effect heeft dat je soms vreest. Integendeel: door bewust te werken aan je zwakkere punten en je eigen gedrag leer je jezelf beter kennen en groei je als persoon. Ik sta nu steviger in mijn schoenen en ik ben meer op mijn plek als leidinggevende.”

Uitgebreide opzet
“De uitgebreide opzet van de training is daarbij heel fijn. Elk blok gaat een stapje verder. In de periodes tussen de blokken breng je de opgedane kennis en ervaring in de praktijk. Door deze afwisseling zie je wat wel en niet werkt in jouw werksituatie en kun je in een volgend trainingsweekend je vragen voorleggen of situaties bespreken. Doordat je steeds met dezelfde deelnemers en trainer bij elkaar komt, ontstaat er een veilige omgeving waarin je durft te experimenteren. Alles bij elkaar is het een flinke investering van tijd en energie, maar dat is het waard. Toekomstige leidinggevenden raad ik aan ook op deze training te gaan.”

Laura is Chef redactie Leven en Het Blad – ‎NRC Media.

Ontdek de KIM voor leidinggevenden