Het leiderschapsassessment van Hans Evers

“Sinds 2001 werk ik als geestelijk verzorger op de intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Je moet je voorstellen dat het leven van mensen die op deze afdeling terecht komen plotseling op zijn kop staat. Niks is meer vanzelfsprekend, de vaste grond onder je voeten lijkt verdwenen. Ik probeer ervoor te zorgen dat die vaste grond weer terugkomt. Dat ze leren omgaan met de ontstane situatie en dat ze tot een persoonlijke overtuiging komen. Ik ondersteun ze daarbij. Door te praten, maar nog meer door te luisteren.”

“Inhoudelijk ben ik vaak coachend bezig. Tegenwoordig helemaal, want sinds april 2018 ben ik Hoofd Dienst Geestelijke Verzorging. Mijn voorganger ging met pensioen en toen ben ik door het management gevraagd om zijn positie over te nemen. Na mijn ‘ja’ stond ik als leidinggevende aan het hoofd van een team van vier personen. Ambitieus was ik altijd al en een inhoudelijke visie op het vak had ik ook ontwikkeld, maar met managementzaken bemoeide ik me nooit. Aan mijn leidinggevende kwaliteiten had ik zo’n vijftien jaar lang nauwelijks aandacht besteed. Ik reageerde daarom enthousiast op het voorstel om een leiderschapsassessment te volgen.”

Ondernemerskant ontdekken

“De functie had ik al, dus voor mij was dit een luxe. Ik kreeg de kans om op een gestructureerde en professionele manier de balans op te maken. Waar liggen mijn kwaliteiten? Hoe enthousiasmeer ik mensen? Wat zijn mijn ontwikkelpunten? Hoe bepaal je welke koers je gaat varen? Over die ondernemende kant wilde ik graag meer ontdekken. Dit zou gaan gebeuren bij Van Harte & Lingsma, omdat dit bureau me werd aangeraden door het LUMC.”

Maatwerk

“Voorafgaand aan het leiderschapsassessment kreeg ik een uitstekende voorlichting van wat me te wachten stond. Thuis kon ik aan de slag met verschillende testen en op de dag zelf werd in een prettige omgeving alle tijd voor me genomen. Dat vond ik heel fijn. Ik voerde uitgebreide gesprekken met een psycholoog en ik maakte nog meer opdrachten. Tijdens oefeningen met trainingsacteurs werd teruggekomen op specifieke testresultaten en situaties, waardoor alles met elkaar werd verbonden. Die zorgvuldigheid kwam ook terug in het glasheldere verslag dat ik na afloop ontving. Het assessment was van begin tot eind maatwerk.”

Grotere plaatje

“Het goede gevoel dat ik heb overgehouden aan het assessment komt ook sterk door de waardevolle resultaten. Zo zijn de ideeën die ik had bij leiddinggeven geconcretiseerd en gedifferentieerd. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat ik tijdens gesprekken in mijn rol als leidinggevende een meer verantwoordelijke, meer coachende, houding aanneem. Zo vraag ik nu veel meer door en probeer ik to-the-point afspraken te maken. Daarnaast is mijn perspectief verbreed. Ik bekeek zaken vroeger vooral vanuit de patiënt en zijn naasten, maar tegenwoordig kijk ik ook naar de organisatie en leg ik grotere verbanden. Daar heb ik dagelijks profijt van.”

Hans Evers werkt als Hoofd Dienst Geestelijke Verzorging bij Leids Universitair Medisch Centrum.