Bram van der Most over de KIM voor niet-leidinggevenden

“Op mijn werk heb ik een coördinerende rol en zorg ik er onder meer voor dat de dagelijkse planning op orde is en optimaliseer ik de bedrijfsprocessen. Daarnaast leid ik regelmatig een project. Dat gaat prima, maar toen ik werd gevraagd om een groter project te leiden, waarbij ik ook vergaderingen met het managementteam moest gaan voorzitten, leek het me verstandig om daar met meer kennis en vaardigheden aan te beginnen.

De HR-manager vertelde me dat meerdere collega’s goede ervaringen hadden met trainingen van Van Harte & Lingsma en tipte me over de training KIM voor niet-leidinggevenden (voorheen Compact & Blended). Uiteraard pakte ik deze kans om me persoonlijk te ontwikkelen met beide handen aan. Ik wilde graag met meer zelfvertrouwen het project gaan leiden, standvastiger worden in mijn beslissingen en me beter staande houden tussen de hoge bazen.”

Trainingsopbouw

“De opbouw van de training hielp me om mijn gewenste doelen te bereiken. Zo lag de focus in het begin op beeldvorming. Wie ben je? Waar wil je naartoe? Waarom doe je zoals je doet? Door te reflecteren op mijn gedrag, testen te maken, feedback te geven en ontvangen kreeg ik een beter beeld van hoe ik mezelf zag én hoe de omgeving naar mij keek. Dit gaf soms verrassende inzichten. Zo bleken anderen me positiever te bekijken dan ikzelf.
Deze fase was heel nuttig, omdat ik op een andere manier naar mezelf ging kijken. Bewuster vooral. Hierdoor werden de onderliggende oorzaken van mijn gedrag steeds duidelijker. Dat was best confronterend. Tegelijkertijd kon ik gericht aan de slag met mijn actiepunten. Tussen de trainingsblokken door paste ik het geleerde in de praktijk toe en kon ik ervaren welke effecten dat sorteerde. Dat was een groot pluspunt van de training. Zo bleef ik gedurende een lange periode bewust bezig met mijn gedrag en kon ik situaties die ik meemaakte in een volgende bijeenkomst bespreken met de trainer.”

Meer zelfvertrouwen

“Door de training ben ik positief veranderd. Ik merk dat ik meer zelfvertrouwen heb en daardoor scherper durf te zijn. Zeg van een 6 naar een 7,5. Dat lijkt een kleine stap, maar maakt een groot verschil. Vergaderingen of gesprekken met directieleden gaan me makkelijker af, ik spreek mijn collega’s aan als de energie wegzakt en ik geef betere feedback. Soms dreig ik terug te vallen in mijn oude gedrag, maar dan valt het me op en kan ik tijdig bijsturen. De duurzaamheid van de aangereikte handvatten is dan ook afhankelijk van je eigen motivatie. Ik wil me in ieder geval graag blijven ontwikkelen en lees daarom boeken en luister podcasts die mij nuttig lijken. De eerste stappen zijn dus gezet, maar ik ben voorlopig niet uitgeleerd.”

Bram is teamcoördinator standaardisatie bij Hosokawa Micron BV.

Ontdek ook de impactvolle training KIM voor niet-leidinggevenden.