Macht en invloed

Ik zit weer midden in (de tv serie) House of Cards. Ik kon niet wachten op seizoen 4! Ik vind het een zeer boeiende serie. De laatste scene van het afgelopen seizoen staat me nog goed bij. Voor de mensen die het nog niet gezien hebben, zal ik niet teveel in detail treden… Waar het op neerkomt: je kan enorm veel macht hebben (de hoofdpersoon is de president van Amerika) en veel hebben bereikt, maar dat betekent nog niet dat je op een ieder invloed hebt. Soms verlies je die invloed bij mensen die je het hardst nodig hebt.

Macht heb je vanuit je formele positie. Je bent in staat mensen te laten doen wat jij wilt, of jij doet niet wat een ander wel van jou wilt. Vanuit je functie heb je diverse bronnen om macht mee uit te oefenen. Je kunt belonen door een leuke functie in het vooruitzicht te stellen, je kan “straffen” door die bonus juist niet te geven. Of je bent door jouw functie gerechtigd een vergadering voor te zitten of beslissingen te nemen die ook anderen aangaan.

Invloed

Of je nu leidinggevende bent of niet, zaken via deze formele weg voor elkaar krijgen, zorgt er niet voor dat mensen gemotiveerd raken en blijven. Het inzetten van persoonlijke machtsbronnen is daarvoor van belang, bijvoorbeeld jouw specifieke vaardigheden en kennis, of de wijze waarop jij communiceert en omgaat met mensen, waardoor mensen aan jou gaan refereren als een prettige en waardevolle collega.

Het is hierbij van belang dat je een houding van gelijkwaardigheid in interactie aanneemt. Je je oordelen leert uit te stellen en niet zozeer vrij bent van angst, maar wel moed toont door ondanks die angst te blijven handelen. Door mensen mee te nemen in jouw ideeën én ruimte te laten voor andermans ideeën. Door enthousiast te zijn en voorbeeldgedrag te vertonen.  Dat zijn meer informele vormen van macht, die we ook wel invloed noemen.  Door je hierin te ontwikkelen word je minder afhankelijk van je positie. Je krijgt impact door jouw specifieke eigenheid in handelen en gedrag.

Negatieve bijklank

In mijn trainingen kom ik veel mensen tegen die een negatieve associatie hebben bij het woord macht. Ze denken meteen aan misbruik, commanderen of politieke spelletjes. Ze noemen al snel namen van machtshebbers of dictators. Ik vind het echt van belang macht te gaan zien als een neutraal woord. Als professional of leidinggevende in een organisatie wil je impact hebben, zaken voor elkaar krijgen. Je wil met plezier en vanuit je talent werken. Zicht hebben op hoe je macht en invloed kan uitoefenen is dan van belang. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Heb je contact met die mensen die jou kunnen helpen een stap verder te komen in een project?
  • Heb jij contact met die mensen die jij kan helpen?
  • Weten mensen waar jij deskundig in bent en ervaring in hebt opgedaan?
  • Geef je positieve en kritische feedback?

Allemaal zaken om impact mee te hebben. En dit is niet alleen om zelf doelen te behalen, maar ook juist om beter te kunnen samenwerken en gezamenlijke doelen te halen.

Frank en vrij

Hieronder kan je het hoofdstuk over macht uit ons boek Leidmotief downloaden. Hierin lees je meer over hoe je diverse machts- en invloedsbronnen kan inzetten zodat ze dienend zijn aan jou én jouw organisatie. En dat is echt op een totaal andere manier dan president Frank Underwood uit House of Cards!

Download bijlage

{{ currentTab.tab_naam }}


{{ field.naam }} *

    {{ name }}{{ field.naam }}

{{ field.omschrijving }}

Vorige

Je gegevens worden verstuurd. Even geduld alstublieft...