Koning Voetbal

Voetballeiderschap

En ik blijf het een bijzondere wereld vinden. Vooral als het aankomt op mijn vak als leiderschapstrainer. Wanneer het niet goed gaat met een team, wordt vaak de trainer ontslagen.

Dat gebeurt in organisaties ook. Natuurlijk is er zeker iets te zeggen over de verantwoordelijkheid van een leider. Maar wanneer het keer op keer bij een elftal niet goed gaat en er wordt steeds gewisseld van trainer, dan denk ik aan één van de principes van Jim Collins uit Good to Great: zoek naar oorzaken, niet naar schuldigen.

Dus de vraag is: waarom komt een team langere tijd niet tot presteren? Wanneer ik een team begeleid dat een stap wil maken, bijvoorbeeld in effectiever samenwerken, is dat voor mij dus ook het uitgangspunt: wat is de oorzaak van het niet effectief samenwerken? Welke geschiedenis hebben de teamleden met elkaar, op welke wijze communiceren ze met elkaar? Is er een cultuur van aanspreken of wordt er veel op de gang besproken, maar niet in het overleg? Durven teamleden grenzen aan te geven, elkaar om hulp te vragen? Is er ruimte voor het vieren van successen? Wat durven teamleden niet meer te zeggen? Wat is een ieders rol, ook die van de leidinggevende?

Verlies omdraaien naar winst

Wanneer een team naar de oorzaken wil kijken en het met elkaar op wil lossen, dan kan het doormaken van een moeilijke tijd er juist voor zorgen dat de prestaties daarna beter worden dan ooit. Met andere woorden is het vaak een extra verlies om op het ‘dieptepunt’ de oplossing te zoeken in het wegsturen van de leider of voor een andere teamsamenstelling te kiezen. Het helder maken van wat een ieders verantwoordelijkheid is en iedereen verantwoordelijk maken voor een resultaatgerichte en prettige werkrelatie is een uitgangspunt. Dit kan je niet alleen bij de leider neerleggen.

Verbinding ontstaat wanneer we met elkaar de moeilijke tijden doormaken, mogen balen dat het even niet lekker werkt, en met elkaar verder onderzoeken wat de volgende stap is om tot verbetering te komen.

Oranje

Terug naar Oranje. Ik hoop natuurlijk op dikke winst voor onze mannen. Dat is wel zo leuk. En laten we ook opnieuw de grachten vullen als het niet (helemaal) lukt.