Kijktip: Vertrouwen in de kracht van een ander en van jezelf! 

Vaak bereiken we dingen die de moeite waard zijn pas nádat we de moeite er ook daadwerkelijk in hebben gestopt. Pas als we ons bereid hebben gevonden door de pijn, bloed, zweet en tranen heen te werken komen op die zoete plek terecht van succes. De weg dus, zo leert het leven ons, is waar we ons mee hebben te verzoenen. Niet het doel. Hoe ik, als coach, manager, trainer en vader daar elke dag over heb te leren zie je in dit filmpje.

Een kleine trap als grote inspiratie

Dit hele kleine filmpje, wat ik denk ik al een aantal jaar geleden was tegengekomen, kwam opeens weer op mijn tijdlijn te voorschijn. Een klein ventje van hooguit 6, moet als karateka, een plankje in tweeën trappen. Vaak wordt dit ritueel in verschillende verdedigingssporten gebruikt als proeve van bekwaamheid. Zo kan een sporter zichzelf weer naar een volgend niveau bewegen. Het laat zien waar je nu  staat in het beoefenen van de van een bepaalde discipline.

Van wanhoop naar krachtbron

Wat me zo raakt is niet alleen hoe het ventje in staat is door te zetten, terwijl ik denk te zien hoe erg hij ook de wanhoop voelt en de daarbij horende neiging om op te geven. Ook de hartverwarmende steun die zijn klasgenootjes hem geven. Al die ventjes die hem toejuichen om hem zijn schijnbaar onmogelijke taak te laten volbrengen. En natuurlijk hoe hij, als het dan eindelijk gelukt is, wordt overladen met een ontlading van heb ik jou daar.

Vertrouwen maakt krachtig!

Maar wat me vooral zo raakt is hoe ik bij mezelf die initiële neiging waarneem om dat jochie daar weg te halen. Hem te redden uit dat gevoel van wanhoop. En dat ik dan weer leer hoe het is om te vertrouwen in de kracht van degene die in de arena staat. Ondersteund en uitgedaagd door zijn leraar en zijn teamgenoten. Maar dat ik vooral in mijn eigen kracht mag geloven. Want als dat staat als een huis, kan ik dat vertrouwen aan de ander geven.

Wil jij ontdekken welke beweging jij te maken hebt als coach? En hoe je die coachende vaardigheden kunt inzetten in jouw professionele context? Lees hier meer over de training Coaching in de Praktijk. 

Kern: Een klein jochie wordt door zijn coach en mede leerlingen geholpen zijn eigen kracht te vinden om een plank in tweeën te trappen.