If you want to go fast, slow down

Die bezinning is niet alleen te vinden in het christendom, ook in vele andere tradities vinden dit soort periodes plaats. Denk bijvoorbeeld aan de Ramadan of aan boeddhistische retraites. In veel culturen zonderen mensen zich af voorafgaand op belangrijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld voor de overgang naar volwassenheid of voor een huwelijk. Daarnaast is er in bijna iedere religie of levensovertuiging een dagelijks ritueel waarmee we even afstand nemen van de snelheid van het leven, bijvoorbeeld in de vorm van gebed, meditatie of studie.

Het is menselijk

Wat we als mensen blijkbaar gemeen hebben – ongeacht de enorme diversiteit aan culturen en levensovertuigingen – is de behoefte om stil te staan en rustmomenten te creëren. En in mijn ogen is dat een must om te komen tot vernieuwing, verandering en inspiratie.

Wanneer jezelf aangesloten bent bij een kerk of bijvoorbeeld mediteert, zal je dit herkennen. Echter, door ontkerkelijking en individualisering hebben velen van ons geen regelmatige praktijk van bezinning meer. We rennen als het ware maar steeds door. Op het werk, van werk naar huis en ook daar is van alles te doen wat hoort, moet of leuk is. Op retraite gaan, maar ook een opleiding of training volgen kan ons dan helpen stil te staan om daarna weer in beweging te komen.

Mindfulness

Ik mediteer regelmatig, ga af en toe op retraite en geef nu al een aantal jaar mindfulness trainingen. Ik zie wat er gebeurt wanneer mensen de tijd nemen voor zichzelf, stilstaan bij zichzelf. En ik zie ook steeds bij mijn deelnemers en bij mezelf een weerstand tegen het stilstaan. Want: ik heb geen tijd!

Dat brengt mij steeds op de paradox dat stilstaan nodig is om in beweging te komen. Ik ontdek vooral dat als we stil gaan staan, we vaak iets tegenkomen waar we liever van weglopen. Als ik de rust en ruimte neem, dan kom ik er pas achter dat ik mijn eigen grenzen niet goed bewaak, dan kom ik er pas achter dat ik niet doe wat ik eigenlijk zou willen doen, dan kom ik er pas achter dat ik soms met mensen omga op een manier die voortkomt vanuit machteloosheid.

Rendement

Ik zie dat wanneer mijn deelnemers het zichzelf gunnen tijd te steken in bepaalde oefeningen, dit zich later “terugverdient” in meer tevredenheid en effectiviteit. Ze vertellen me bijvoorbeeld dat de relaties met hun collega’s verbeteren, dat ze meer geduld ervaren, beter kunnen focussen, dat ze meer genieten, dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Het stilstaan is hiervoor nodig, om ruimte te creëren om onszelf en onze drijfveren beter te leren kennen. Dan ontstaat er een wil om in beweging te komen die niet is opgelegd door de buitenwereld. Dat maakt de verandering over het algemeen duurzamer en is de impact groter.

Agenda

Ik keek net in mijn agenda. Ik wil in april nog een paar dagen er tussenuit. Mijn agenda laat dat zoals dat zo mooi wordt gezegd niet echt toe. En dan helpt mij een bekend oosters gezegde: normaal mediteer ik een uur, als ik het druk heb twee. Ik heb dus toch maar geboekt.


Wil je meer weten over onze training Mindfulness @ Work? Hier lees je alles.