Het aanleren van nieuw gedrag

Soms is het nodig: jezelf helpen om je doelen te behalen. Hoe gaat het je lukken om iets nieuws te leren, om meer uit jezelf te halen, op welk gebied dan ook? En: wat kan je er aan doen om dat nieuwe dan ook vast te houden, te borgen?

40 dagen

Ik heb bij yoga geleerd dat als je je gedrag wil veranderen, je minimaal 40 dagen achter elkaar je nieuwe gedrag moet doen. Dan pas beklijft het. Gedrag veranderen lukt niet in een paar dagen, zie ook het blog van mijn collega Esther. Mij helpt het ook om in de toekomst te kijken. Niet in een glazen bol, maar wel door me in contact te blijven met de reden waarom ik het doe? Immers leiderschap is ook anticiperen op de toekomst. Dat begint met stil te staan bij: wat de winst is voor mij van het nieuwe gedrag, op korte en lange termijn?

Zie de winst van je nieuwe gedrag

Zo is sporten bij mij altijd een noodzakelijk kwaad. Zeker als ik geen zin heb om te gaan, weet ik allerlei smoezen te bedenken om niet te gaan. Ik ken inmiddels mijn (hardnekkige) patronen zoals uitstellen. En dat doe ik helaas ook in andere situaties. De bekende gedachten zoals: “Het kost me teveel energie en als ik het doe, wil ik snel resultaat behalen”. En dat is helaas niet meteen het geval, dus verlies ik me in erover dromen in plaats van te gaan doen. Mijn ineffectieve patroon zal zich blijven herhalen totdat ik zelf ga handelen. Ik ga er niet meer lang over nadenken of voelen, maar beslis wat ik er mee wil. Ik hoor mezelf al zeggen: ‘geen gezeur, gewoon gaan, als je geweest bent voel je je een stuk fitter’. En dat is wat ik precies wat ik er mee wil bereiken!

Regel je hulptroepen!

Om nieuw gedrag te echt eigen te maken zijn hulptroepen belangrijk. Durf die ook in te schakelen! Hulptroepen kunnen praktische zaken en effectieve gedachten zijn, maar ook mensen in je omgeving met wie je deelt wat je van plan bent. Ik doe dat met maximaal drie mensen die mij dierbaar zijn. Zij helpen me in zelf eigenaarschap in te zetten. Oftewel: ze zorgen er voor dat ik niet toegeef aan smoezen en externe belemmeringen, maar gewoon wel ga sporten.

Structuur helpt!

Wil je ook dat nieuw en effectiever gedrag beklijft, gebruik dan onderstaand schema. Heel praktisch en werkzaam. En vergeet vooral niet te oogsten. Denk in reële stappen, en kijk steeds naar wat er wél goed gaat? Blijf vooral oefenen! 40 dagen achter elkaar oefenen met nieuw gedrag. En lukt het even niet? Geen punt, begin gewoon opnieuw met je 40 dagen. Nieuw gedrag eigen maken gaat met vallen en opstaan. En elke keer opnieuw kiezen, doen en oogsten.

Stappenplan

Een praktisch schema om nieuw gedrag vast te houden heb ik uit het boek Drama uit het bedrijf (Lex Mulder en Judith Budde). Dit gaat specifiek over nieuw gedrag op de werkplek. Doe er je voordeel mee!

Doel: inzicht krijgen op de aspecten die van invloed zijn op de verankering van het geleerde in de praktijk te brengen.

1. Actiepunten
Bepaal je actiepunten. Wat wil je op het werk gaan doen om het nieuwe gedrag te implementeren?

2. Interne belemmeringen (overtuigingen)
Wat zijn mogelijke interne belemmeringen, waarmee jezelf roet in het eten kan gooien? Denk aan: geen tijd om te oefenen, ik kan het nog niet, de moed opgeven, etc…

3. Interne hulpbronnen
Welke interne hulpbronnen kun jij zelf inzetten? Denk aan: vertrouwen hebben

4. Externe belemmeringen
Welke externe belemmeringen verwacht jij? Denk aan: collega’s die demotiverende opmerkingen maken als je het nieuwe gedrag op de werkplek oefent.

5. Externe hulpbronnen
Van welke externe hulpbronnen kan jij gebruikmaken? Denk aan: een betrokken leidinggevende die op de hoogte is van de situatie die jij in de praktijk wil oefenen.

6. Gestructureerde tijd en aandacht
Op welke manier kan jij gestructureerde tijd en aandacht besteden aan het verder verankeren van het geleerde? Denk aan: een keer per maand intervisie met een paar collega’s.

7. Korte termijn beloningen
Welke korte termijnbeloningen levert je op, als je doet wat jij je voorneemt? Denk aan: een tevreden gevoel of waardering van jezelf, klant, leidinggevende…..

8. Lange termijn beloningen
Wat is het uiteindelijke doel voor de lange termijn? Denk aan: promotie, betere balans tussen werk en privé.