Ze zijn toch wel hard aan het werk?

Het vraagt soms om heel wat van mijn discipline om die laptop ’s ochtends op tijd aan te zetten, maar vooral om hem ’s avonds op tijd uit te zetten. Ik vind het heerlijk om ’s ochtends de files te mijden en eerst even te gaan hardlopen of om lekker uitgebreid de krant te lezen, maar is het wel zo wenselijk om ’s avonds tot net voor het slapen gaan met mijn laptop op schoot te zitten?

Het Nieuwe Werken kreeg een nieuwe dimensie toen ook mijn collega’s zich aan deze werkwijze waagden. Het plannen van een afspraak bleek ineens niet meer zo makkelijk, zeker als je meerdere personen tegelijkertijd wenst te spreken. En regelmatig tref ik een nagenoeg leeg kantoor aan terwijl ik toch echt in mijn hoofd had een aantal klussen te kunnen delegeren, of ik juist behoefte had aan even afstemmen of verbinden. Waar is iedereen? Ze zijn toch wel hard aan het werk hè? Het blijkt maar weer dat het bij Het Nieuwe Werken ook gaat om vertrouwen.

Het Nieuwe Werken gaat wat mij betreft veel verder dan plaats- en tijdonafhankelijk werken alleen. Het gaat ook over autonomie en gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij de oude beelden van hiërarchie en planning & control plaatsmaken voor gelijkwaardigheid, vertrouwen en openheid. Niet alleen de directie of het MT bepaalt het Waarom, het Wat en het Hoe. Laat dit vooral het resultaat zijn van de gezamenlijke droom en het beste verhaal van een ieder!

Tot slot nog een aantal tips die mij hebben geholpen om optimaal te profiteren van de voordelen van Het Nieuwe Werken, zonder al te veel last te hebben van de nadelen:

  • Blijf in contact met je collega’s op kantoor. Bel en Yammer regelmatig. Koffiepraat is functioneel!
  • Zorg voor een aantal vaste momenten in de maand dat je elkaar als team kunt ontmoeten. Bij mij is dat de dinsdag, en die is heilig!
  • Bepaal heldere doelstellingen en maak duidelijke resultaatafspraken met elkaar.
  • Focus op het eindresultaat, durf te experimenteren op de weg ernaartoe.
  • Durf je smartphone ook eens uit te zetten! 

 


Wil je weten hoe je Het Nieuwe Werken als leidinggevende kunt inzetten? Dan is de training coachend leidinggeven misschien wel iets voor jou. Coachend leidinggeven is een managementstijl die gebaseerd is op professioneel vertrouwen. Een coachend manager trekt niet ‘voor de zekerheid’ alle verantwoordelijkheid naar zich toe, maar geeft zijn vertrouwen aan medewerkers en team. In deze training leer je je coachingsvaardigheden te verbeteren en je coachingsstijl op een natuurlijke manier in je managementpraktijk te integreren. Download hieronder meer informatie over de training Coachend Leidinggeven.