Winnen door op te geven

Dat ene moment. Dat je niet kan plannen. Dat je overkomt, waarin alles samenkomt. Waarin je boven jezelf uitstijgt, en tegelijkertijd bent wie je bent. Momenten zoals die waarop je staart naar de zonsondergang, intens knuffelt met iemand die je dierbaar is of die wanneer je gedachteloos intuïtief op gaat in je meest favoriete bezigheid. Dat ene moment waarop je alle controle loslaat, zonder dat je het zelf doorhebt. Dat moment.

Het moment

Dat moment is waar wij met deelnemers aan onze trainingen naar op zoek zijn. Dat is het moment waarop je tijdens een training de mogelijkheid hebt om diepgaand en duurzaam te leren, op alle niveaus (mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel), een verandering bij jezelf in gang te zetten. Het loslaten van wat je zou ‘moeten’ loslaten van jezelf, volgens anderen, gebeurt als vanzelf en je bent in dat ene moment in staat om die stap te zetten die nodig is in jouw persoonlijke of professionele ontwikkeling. Je kan ineens bij je gevoel waar je je eerst altijd door de inhoud liet leiden, je staakt de strijd en hoort in alle rust de ander naast je eigen belangen in een discussie, je bent het niet eens met je team en kan dit als vanzelf kraakhelder duidelijk maken waar je normaal jezelf van ondergeschikt belang maakt. Ineens is de wereld anders en toch hetzelfde.

In dat moment handel je realistisch, met twee voeten stevig op de grond in het hier en nu, en tegelijkertijd laat je alle controle los. Paradoxaal, te meer omdat je loslaten niet op commando kan doen. Dat zou trouwens wel makkelijk zijn. Dan kon ik gewoon tegen een deelnemer zeggen, laat lekker los en ga meer delegeren. Zijn we snel klaar.

Monkey mind

Maar zo werkt het dus niet. Ieder van ons die wil veranderen, heeft namelijk te maken met interne weerstand. We worden continue gegijzeld door onze eigen ‘monkey mind’, die opspringende, heen en weer slingerende gedachten, die hun best doen iets te beschermen dat ooit heel belangrijk was. Maar je nu feitelijk niet meer helpt. De angst om te falen weerhoudt je er bijvoorbeeld van de verantwoordelijkheid ècht bij de ander te leggen. Want wellicht krijg jij anders de zwarte piet toegespeeld als het mis gaat, denk je..
Ieders interne weerstand ziet er anders uit. En omdat het je wil beschermen, laat je het vaak niet gemakkelijk los. De vraag is dan: hoe kan je uit je comfortzone stappen, je angsten overwinnen, je overgeven aan wat is in het hier en nu, als je jezelf daar niet opdracht toe kan geven? Hoe ga je loslaten, iets nieuws leren en bestendigen, als je wereld steeds maar bestaat uit multitasken, gefragmenteerd denken, of stress?

De tijd nemen

Ik zei dat wij met jou samen zoeken naar dat moment, maar dat is niet helemaal waar. Zoeken is niet het juiste woord. Wat wij wel doen, is de tijd nemen voor jou. Met liefde de setting creëren, waarbinnen je kan vertragen, je weerstand verdragen, om dat ene moment mogelijk te maken. Zodat je, vaak zonder dat bewust te doen, je beschermingsmechanismen durft op te geven, open te staan en het aan te gaan met jezelf en je omgeving. Wanneer dat moment in de training plaatsvindt, is niet te voorspellen. En soms vindt het zelfs pas na afloop van de training plaats. Het enige dat zeker is, is dat wij zorgen dat alle voorwaarden aanwezig zijn om dat ene moment mogelijk te maken. Experience design. Het programma doet zijn werk en wij begeleiden dat met oprechte aandacht, confrontatie en liefde, zodat jij je eigen, interne weerstand kunt overwinnen om te worden wie je in wezen al bent en zou willen zijn. De beste versie van jezelf. Wij hebben je vast en laten je los tegelijkertijd. Paradoxaal genoeg. En uiteindelijk doe je het helemaal zelf, in dat ene moment.

Ontdek onze trainingen.